x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Sanatatii falimenteaza farmaciile

Ministerul Sanatatii falimenteaza farmaciile

de Magda Marincovici    |    14 Sep 2005   •   00:00
Ministerul Sanatatii falimenteaza farmaciile

Medicamentele eliberate pe retete compensate ar putea fi livrate la aceleasi preturi, desi ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ieftinirea acestora incepand cu data de 16 septembrie.

Potrivit unui ordin al ministrului, ieftinirile vor fi cu 7% pana la aproape 11%, obligand farmaciile sa practice adaosuri comerciale mai mici. Profesorul Dumitru Lupuleasa (foto), presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, a precizat ca "la medicamentele compensate, daca ni se impun noile preturi, le vom vinde pana la epuizarea stocurilor la preturile cu care le-am cumparat. Dupa ce epuizam stocurile, ne vom aproviziona la noile preturi". De la inceputul anului, aceasta este a doua reducere a preturilor la medicamente.

OBLIGATII. Initial, farmacistii si distribuitorii au fost de acord cu reducerea adaosurilor comerciale, asa cum se stipuleaza in Memorandumul incheiat in luna iulie. Potrivit acestui Memorandum, Ministerul Sanatatii (MS) avea obligatia de a achita la 31 iulie anul acesta 20% din totalul datoriilor pe 2004 si 2005. Mai mult, distribuitorii si farmacistii au acceptat si o reducere a datoriilor cu 6,5%, cu conditia respectarii termenelor de plata prevazute in Memorandum. In conditiile in care MS a incalcat primul termen de achitare a datoriilor, iar distribuitorii au anuntat ca peste data de 16 septembrie nu mai fac aprovizionari, farmaciile sunt in pragul falimentului.

SOLICITARE. Colegiul Farmacistilor din Romania solicita MS respectarea datelor din Memorandum. Astfel, farmacistii cer ca pana la data de 16 septembrie sa se gaseasca garantii de plata a tuturor datoriilor pana la 31 ianuarie 2006. "Consideram ca cedarea de 6,5% din datorii nu-si mai are rost, avand in vedere ca nu s-a respectat termenul de 31 iulie", precizeaza vicepresedintele Colegiului National al Farmacistilor, Clara Popescu. De asemenea, farmacistii doresc sa vanda medicamentele din stoc la preturile existente in facturi, iar preturile noi sa intre in vigoare la medicamentele achizitionate dupa epuizarea stocurilor.

×
Subiecte în articol: observator