x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Miting, site şi “Minister de Externe” pentru autonomia Ţinutului Secuiesc!

Miting, site şi “Minister de Externe” pentru autonomia Ţinutului Secuiesc!

de Istvan Deak    |    22 Noi 2012   •   16:39
Miting, site şi “Minister de Externe” pentru autonomia Ţinutului Secuiesc!

Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) va organiza, sâmbătă, de la orele 12:00, la Sfântu Gheorghe, un miting pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, la care sunt aşteptaţi mii de etnici maghiari.

Iniţiativa îi aparţine pastorului reformat Santa Imre, cel care a protestat timp de 50 de zile în faţa Colegiului Miko din localitate la adresa condamnării membrilor comisiei de retrocedare şi a renaţionalizării clădirii. Între timp, Santa a ajuns candidat PPMT pentru Camera Deputaţilor în colegiul uninominal Sfântu-Gheorghe. "Credem că putem fi eficienţi doar atunci când putem să prezentăm şi o largă susţinere a comunităţii întregi din Ţinutul Secuiesc. Din acest motiv, PPMT a răspuns prompt la iniţiativa colegului Santa Imre, o persoană foarte credibilă - pe care nimeni nu o poate acuza că a iniţiat mitingul din motive electorale, deoarece trecutul său în acest sens dovedeşte că este un susţinător foarte puternic şi foarte consecvent al ideii de autonomie. Credem că partidul nostru poate să ofere un cadru pentru organizarea acestui miting. Contăm şi pe sprijinul Consiliului Naţional Secuiesc şi Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania. Dorim ca vocea noastră să se amplifice în aşa fel încât să nu se audă numai până la Prefectură, ci şi la Bucureşti, la Guvern, la Parlament, până la Bruxelles. Să se audă că pentru secui singura soluţie pentru înflorirea acestei regiuni frumoase este autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc", a spus preşedintele PPMT, Toro Tibor.

UDMR şi PCM susţin demersul


Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, a confirmat că partidul său va mobiliza simpatizanţii săi pentru acest miting.  “Noi, secuii, suntem cu toţii autonomişti, gândim şi simţim la fel în legătură cu autonomia Ţinutului Secuiesc. Deşi va fi o manifestare de campanie a noului partid maghiar (PPMT), noi, reprezentanţii UDMR Covasna, vom participa la acest eveniment şi vom mobiliza cel puţin jumătate dintre participanţi”, a subliniat preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor. Acţiunea va fi sprijinită şi de Partidul Civic Maghiar, care susţine candidaţii PPMT la alegerile parlamentare din 9 decembrie.

Site pentru autonomie

Săptămâna trecută, Institutul Balvanyos a lansat site-ul romaniafederala.ro care militează pentru autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc. Redactorii site-ului, politologii Bakk Miklos, Toro Tibor jr. şi Szasz Arpad, prezintă istoricul luptei pentru autonomie, începând cu manifestul din 25 decembrie 1989 până la hotărârea Parlamentului din 25 septembrie 2012.  “Manifestul publicat la data de 25 decembrie 1989 a subliniat necesitatea elaborării “unui nou Statut al minorităţilor” formulând totodată şi doleanţa de a garanta prin Constituţie “drepturile colective”, precum şi ideea că UDMR “s-a constituit pe baza dreptului la autoadministrare”, ceea ce înseamnă că documentul conţine şi formulări care prefigurează proiecte privind autonomia”.  “În data de 25 septembrie 2012, Senatul României a respins proiectul de lege privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, înaintat legiuitorului încă în anul 2005 de către Sógor Csaba şi Garda Dezső. Proiectul “Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc” elaborat de către CNS a fost respins de Camera Deputaţilor la data de 12 octombrie 2005 cu 16 voturi pentru şi 188 împotrivă, acesta ajungând ulterior în faţa Senatului. În Senat, în anul 2009, trei comisii de specialitate au avizat proiectul, însă dezbaterea acestuia a avut loc abia acum. Pagina de internet prezintă şi trei mesaje video de susţinere a mitingului pentru autonomie sosite din Flandra, Ţara Galilor şi Ţara Bascilor.

“Minister de Externe” pentru Ţinutul Secuiesc

Presedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs, a declarat presei ungare că în data de 30 noiembrie 2012 se va lua o decizie finală în privinţa înfiinţării unei autorităţi care să îndeplinească rolul de Minister de Externe al Ţinutului Secuiesc. Pe lângă relaţiile externe cu alte teritorii care şi-au dobândit autonomia, noua structură va fi o organizaţie non-profit, fără statut juridic, şi va avea şi rolul de a absorbi fonduri europene. “Este important să întreţinem relaţiile cu teritorii şi comunităţi similare celui secuiesc. Să colaborăm în ideea solidarităţii. Noua autoritate va avea rolul să promoveze cultura şi istoria Ţinutului Secuiesc, dar şi să reprezinte interesele noastre regionale pe plan internaţional. Autorităţile române resping autonomia Ţinutului Secuiesc, astfel că suntem obligaţi să folosim orice modalitate posibilă pentru a acţiona. Ministerul Afacerilor Externe din România nu reprezintă interesele Ţinutului Secuiesc, iar UDMR refuză să mijlocească comunicarea noastră cu forumurile internaţionale ca să nu lezeze confortul partenerilor de guvernare”, a declarat Izsak, conform barikad.hu.

Reprezentanţă la Bruxelles

În data de 21 mai 2012, Laszlo Tokes a inaugurat biroul reprezentanţei diplomatice a Ţinutului Secuiesc la Bruxelles. “Prin acest birou, Ţinutul Secuiesc se alătură altor sute de provincii, regiuni, judeţe şi oraşe europene care sunt prezente prin reprezentanţe proprii în capitala Uniunii Europene. Biroul Comun exprimă coeziunea la nivelul locuitorilor celor trei judeţe (n.r - Covasna, Harghita, Mureş) şi deschide calea unor proiecte de dezvoltare economică comună, precum şi colaborarea în alte proiecte din domeniul turismului, al schimburilor culturale, al mediului de afaceri şi alte aspecte ale vieţii social-culturale”, a explicat Tokes.

Ministerul român al Afacerilor Externe a catalogat timid acest demers drept un act regretabil. "Potrivit practicii la nivel UE, unităţi teritorial-administrative recunoscute, din statele membre, pot să îşi deschidă birouri de reprezentare la Bruxelles, în vederea promovării intereselor lor la nivel european. România încurajează o reprezentare activă la nivel european a tuturor entităţilor administrative legal constituite, care pot aduce un plus de valoare la aprofundarea integrării europene, cu respectarea deplină a legislaţiei naţionale", se menţiona într-un comunicat al MAE.

×