x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Momentul adevarului

Momentul adevarului

de Alex Nedea    |    14 Ian 2006   •   00:00
Momentul adevarului

La o luna de la disparitia Andreei Simon, fetita de 9 ani din Miercu-rea-Ciuc, politistii harghiteni au de-cis sa-i supuna la testul cu detec-torul de minciuni pe toti suspectii. Â Â Â (Fotoreportaj)

Pentru prima data dupa aproape o luna, politistii harghiteni au inceput sa foloseasca detectorul de minciuni in ancheta fetitei disparute la Miercurea-Ciuc, Andreea Simon. Parintii copilei si alti membri ai familiei vor fi verificati.

Dupa o luna de la inceperea anchetei in cazul disparitiei Andreei Simon, fetita de 9 ani din Miercurea-Ciuc, politistii harghiteni au apelat la detectorul de minciuni pentru verificarea mai multor persoane. Printre cei care vor fi supusi testului poligraf se afla si mama fetei, Ioana Munteanu. Vor mai fi testati tatal natural al fetei, cel cu care femeia a trait fara forme legale, si primul tata vitreg al copilei (Ioana Munteanu se afla la a doua casatorie). "Urmeaza sa fiu supusa la test. Mi se pare normal ca sa fiu supusa la acest test. Si eu pot fi unul din... Na! Mi se pare normal. Cred ca va ajuta la ancheta detectorul de minciuni", ne-a spus mama Andreei, asteptandu-si randul la detector la IPJ Harghita. Pentru ca Inspectoratul Judetean nu are specialisti in investigatiile cu testul poligraf, care au inceput ieri la ora 12:00, au fost adusi politisti de la Brasov. Oamenii legii spera ca aceasta etapa sa aduca ceva nou in caz. Rezultatele celor testati pana in momentul transmiterii acestui text nu au putut fi facute publice. "Totusi, si testul poligraf este relativ pentru ca au existat persoane care au pacalit detectorul de minciuni", ne-a declarat adjunctul sefului IPJ, Teodor Moga.

JURNALUL NATIONAL, ALERTAT. Alaltaieri seara am primit la redactie un telefon de la o cititoare care spunea ca in gara Tusnad a vazut o fata care semana foarte mult cu Andreea Simon.

Din descrierea femeii reiesea insa ca acea copila purta alte haine decat cele cu care era imbracata Andreea in momentul disparitiei.

Alertata, o echipa de politisti a pornit insa imediat sa verifice si aceasta pista. In cateva ore a fost gasita si fata respectiva.

Din pacate, nu era Andreea, ci o alta fetita de 10 ani care locuia in zona garii din Tusnad si care semana mult cu cea disparuta.

Reamintim ca acela care va oferi informatii care ar putea ajuta la gasirea fetei va fi recompensat de Primaria din Miercurea-Ciuc cu 50 de milioane de lei.

SUTE DE AUDIERI. Politistii au audiat pana acum sute de oameni suspectati ca ar fi avut legatura cu disparitia fetei. Printre acestia se numara bolnavi psihic si mai multi recidivisti, oameni care au savarsit infractiuni de viol, talharie si care, dupa ce si-au ispasit pedepsele, se afla acum liberi in Miercurea-Ciuc. Alt gen de persoane audiate au fost apropiati ai familiei de la care Politia a incercat sa obtina cat mai multe date privind cercul de prieteni ai fetei.

Printre acestia se numara si antrenorul de karate al Andreei, Mihaly Simo, un barbat de 42 de ani, tata a doi copii de varsta apropiata de cea a fetei. El spune ca Andreea Simon era in general retrasa. "Paradoxal cu temperamentul ei, cand era in competitie lovea in adversar fara menajamente", zice Simo. Era talentata la taekwondo, sport ce se bazeaza pe lupte corp la corp, full-contact. Totusi, ipoteza ca, daca un barbat ar fi incercat sa rapeasca fetita, ea ar fi reusit sa se apere pare rupta din seria de filme Karate Kid. "Un copil e totusi un copil. Forta lui nu se poate compara cu forta unui matur." Fata era obisnuita sa mearga singura pe strada noaptea. Ea termina la ora 19:20 antrenamentele, cand afara era deja intuneric. Chiar cu o zi inainte de disparitie, miercuri, fata fusese la sala. "Inainte sa ne despartim, i-am zis ca vineri (n.r. - a doua zi dupa disparitie) o sa aiba examen pentru centura alba cu banda galbena".

MESAJ IN LANT
De mai bine de o saptamana, pe internet circula un mesaj cu titlul "o rugaminte reala". Cati dintre noi nu primesc, zilnic, scrisori electronice de genul "da-o mai departe si-ti va merge bine tot anul" sau "ti se va indeplini orice dorinta"?

Cati dintre noi mai citesc aceste mesaje in lant? Numai ca "rugamintea" care circula dintr-o casuta de e-mail intr-alta este una speciala.

Are atasate un fisier, un afis scris in limbile romana si maghiara cu o fotografie. Poza fetitei Simon Andreea. "Va rog sa transmiteti mai departe poza acestei fetite care a disparut din Miercurea Ciuc in jurul datei de 15 decembrie 2005." Si cei care primesc mesajul privesc fotografia si apoi o trimit mai departe.

Este pentru prima oara cand societatea civila se implica in cautarea unui copil disparut. Asa cum a gasit de cuviinta si mai la indemana sa o faca. Dar oamenii arata, in sfarsit, ca le pasa si ca sunt solidari!

ATI VAZUT ACEST COPIL? - ZAPODEANU VALENTIN MIHAI
La data de 6 ianuarie 2006, in jurul orei 23:00, a disparut de pe raza municipiului Bucuresti, cartierul Pantelimon, minorul Zapodeanu Valentin Mihai, de 11 ani.

Minorul este cunoscut in zona cu porecla "ZAPO", nu prezinta nici un fel de dizabilitati, este inteligent, prietenos, sociabil, pasionat de calculatoare si de animale de casa si suporter al echipei Steaua.

Semnalmentele baiatului sunt:
  • inaltime 1,20- 1,25 m;
  • constitutie normala;
  • greutate 35 kg;
  • fata rotunda, barbie ascutita;
  • ochi caprui, ten alb;
  • par saten deschis-blond, tuns scurt;
  • este stangaci, are unghiile deformate la degetele mari ale mainilor;
  • are un semn putin vizibil la arcada dreapta, posibil o lovitura mai veche.

    La data disparitiei era imbracat cu un pulover de culoare kaki, cu fermoar, pantaloni de trening bleumarin din tesatura sintetica, bocanci de culoare neagra si o caciula albastra cu emblema echipei Steaua.
  • ATI VAZUT ACEST COPIL? - VALENTIN CODOS
    Valentin Codos are 17 ani si a disparut din Arad. Ultima oara a fost vazut la 9 ianuarie a.c., atunci cand a plecat spre scoala impreuna cu tatal sau. In aceeasi zi, o femeie a gasit ghiozdanul baiatului intr-un tramvai care circula pe linia nr. 1, de pe carnetul de elev fiind dezlipita poza.

    Valentin este elev in clasa a XI-a la Liceul "Dimitrie Tichindeal" din Arad si are rezultate foarte bune la invatatura. Practica fotbal de performanta la Clubul UTA. Are 1,78 m inaltime, 65-70 kg greutate, corpolenta atletica, par saten, tuns scurt, ochi caprui, fata ovala, gura mijlocie, buze subtiri, urechi lipite, barbia ascutita. La data disparitiei purta o geaca de culoare gri inchis din material textil, blugi de catifea de culoare neagra, cizme din piele de culoare neagra, caciula din material textil bleu-marin cu cerculete albe. Cei care l-au vazut pe Valentin sau pot oferi informatii care sa ajute la gasirea lui sunt rugati sa sune la 112 sau la redactia Jurnalului National.
    ×
    Subiecte în articol: observator