x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nati Meir, un dosar la instanţă, altul la parchet

Nati Meir, un dosar la instanţă, altul la parchet

de Violeta Fotache    |    09 Feb 2010   •   00:00



Procurorii Parchetului Capitalei l-au trimis ieri în judecată pe fostul parlamentar Nati Meir, pentru înşelăciune în forma calificată. El se află în stare de arrest preventiv. Anchetatorii au stabilit că, în perioada ianuarie - octombrie 2009, Meir a păcălit opt personae cu suma totală de 444.235 lei, folosindu-se ade ascendentul moral pe care îl avea ca urmare a poziţiilor publice deţinute - fost deputat şI candidat la preşedinţia României. El s-a dat drept "o persoană cu putere financiară care oferă împrumut sume mari în valută, cu garanţii imobiliare, şI le-a arătat victimelor, în momentul încheierii contractelor de împrumut ori pe parcursul derulării acestora, un rucsac plin cu valută falsă( pe care scria <>". Pentru infracţiunile de deţinere şI de punere în circulaţie de valori străine falsifivcate, Meir a fost scos de sub urmărire penală, constatându-se că bancnotele-specimen nu pot fi considerate ca având putere de circulaţie. Nati Meir este însă cercetat şI într-un alt dosar disjuns prin rechizitoriu, împreună cu alte personae, pentru alte cinci înşelăciuni.


Candidatură folosită pentru a putea înşela mai bine

În rechizitoriu, procurorii precizează că Nati Meir şi-a anunţat lansarea candidaturii la Preşedinţia României tocmai pentru a scădea vigilenţa persoanelor pe care urma să le escrocheze, ca urmare a difuzării ştirii pe canale naţionale de televiziune, dar şI internaţionale. Or "vigilenţa părţilor civile a scăzut, fiind aproape de neconceput ca o persoană cu un asemenea statut să utilizeze bancnote false de valută pentru a induce în eroare părţile", se arată în rechizitoriu.


S-A DAT MARE CU CE NU AVEA

Anchetatorii au mai constatat că Nati Meir s-a dat mare cu conturile sale din ţară şI din Elveţia, Cipru, SUA, realitatea fiind cu totul alta. "Chiar şi declaraţiile de avere, completate şi semnate de incuplat denotă că inculpatul Meir Nati are economii în mai multe depozite bancare, inclusiv în Elveţia, în sumă de 1.000.000 de dolari şi 40.000 de dolari, ceea ce nu este adevărat, aşa cum resultă din adresa nr. 2398403/BA din 15 decembrie 2009 a Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională - Biroul Naţional Interpol", se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii capitalei. Contul în dolari de la Credit Suisse a fost lichidat încă din anul 2003, astfel că cecul emis de Meir anul trecut în valoare de 50.000 de euro in favoarea unei părţI vătămate nu avea cum să fie folosit ca mijloc de plată. Nici situaţia conturilor din băncile româneşti ori de la Bank of Cyprus nu sunt reale, verificările efectuate de organele de urmărire penală au relevat că Meir nu deţine alte sume de bani, cu excepţia celor plătite de cele opt părţi vătămate în contul societăţilor comerciale al căror administrator sau asociat este Nati Meir.

DeşI nu a avut nici o clipă posibilitatea financiară de a onora contractile de împrumut de milioane de euro, Meir nu s-a dat în lături de la a cere "împrumutaţilor" să-I vireze în conturi "comisioane de consultanţă" iar altora "dovezi de bun-platnic" de 10-15 mii de euro. De fiecare dată, Meir a păcălit cu rucsacul plin cu bancnote a câte 500 de euro, pe care era inscripţionată menţiunea "Bon pour un tour. Specimen", inscripţie ascunsă sub banderola de hărtie cu care erau legate teancurile.

×
Subiecte în articol: observator