Debutul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din decembrie este punctul de plecare al unei ample analize realizate de jurnaliştii cotidianului ungar Nepszava. "Chiar dacă partidele extremiste au dispărut din prim-planul politicii româneşti, ecourile antimaghiare sunt încă vii şi relansate de liderul fostului partid de elită din politica românească, Crin Antonescu. Preşedintele interimar al României din perioada suspendării lui Băsescu a subliniat că miza alegerilor va fi obţinerea a două-treimi din mandate şi eliminarea UDMR din noul Guvern. În România se prefigurează un Parlament format din cinci partide şi mai mult ca sigur USL va fi forţa principală. Liderii coaliţiei mizează în continuare pe un Guvern condus de Victor Ponta şi speră în numirea lui Antonescu în funcţia de preşedinte, chiar dacă mandatul lui Băsescu expiră abia în 2014. Antonescu şi-a pierdut răbdarea şi începe să devină cel mai înfocat populist şi antimaghiar din România. Lansarea patronului Stelei, George Becali, în culorile PNL la alegerile parlamentare a fost o mutare de salon nu tocmai pe placul membrilor partidului, mai ales că Becali este încă europarlamentar PRM. În ciuda acestor mutări, USL nu este în pierdere, ci a crescut în sondaje, dovadă că alegerile din România nu sunt o luptă între ideologii, ci o confruntare între taberele pro şi anti-Băsescu. Referendumul din iulie a arătat că două treimi din populaţia României doreşte debarcarea fostului căpitan de vas”, scriu jurnaliştii de la Nepszava, într-un articol intitulat "Cartea maghiară în mâini româneşti”.
Intră UDMR în Parlament?
Partea a doua a analizei este destinată şanselor minorităţii maghiare de a fi reprezentată şi în următorii patru ani în Parlamentul României. "Partidul lui Tokes, PPMT, înfruntă UDMR la alegerile parlamentare cu speranţa că poate atinge pragul alternativ prin obţinerea a şase mandate de deputaţi şi trei de senatori. În acelaşi timp, UDMR ar trebui să atingă pragul de 5%, şi astfel participarea PPMT să întărească prezenţa minorităţii maghiare în Parlament. Politicienii şi analiştii serioşi exclud un asemenea scenariu. Sondajele indică faptul că USL are şanse mari să repete rezultatul de la alegerile locale şi să obţină 66,6% dintre voturi. USL a atins pragul minim de popularitate în timpul referendumului pentru debarcarea lui Băsescu, ajungând la 48, alţi spun 55%. Din acel moment, Uniunea este în urcare continuă şi ultimele sondaje indică 57,4%. Dreapta adunată sub steagul lui Ungureanu în Alianţa România Dreaptă se situează doar la 16%, în timp ce noul partid populist condus de Dan Diaconescu ar aduna doar 14,9%, iar UDMR ar intra în Parlament cu 6.4%”, mai scrie Nepszava.
Partidul lui Băsescu, în cădere liberă
Jurnaliştii de la Budapesta remarcă faptul că revenirea preşedintelui în fotoliul prezidenţial nu a fost suficientă pentru revitalizarea partidului său. "PDL-ul lui Băsescu a pierdut teren. În septembrie se poziţiona la 17,8% şi s-a sperat că popularitatea lui Ungureanu, respectiv implementarea altor două partide, va aduce o creştere de 2-3%, însă efectul a fost invers, ARD pierzând 2-3%, în special din cauza faptului că lumea încă nu asociază ARD cu numele PDL şi Băsescu. În momentul căderii Guvernului PDL-UDMR, democraţii erau la 14,5%, la alegerile locale au căzut la 12,7%, însă au reuşit să revină la finalul referendumului până la 18%. În acest moment ei sunt din nou în cădere liberă. UDMR se situa în septembrie la 4,7%, însă este în continuă creştere, în condiţiile în care procentul partidului lui Tokes nu poate fi estimat la nivel naţional”, concluzionează Nepszava.
"Fideszul nu uită şi nu învaţă nimic”
În campania electorală pentru alegerile parlamentare din decembrie, UDMR se bucură şi de sprijinul socialiştilor de la Budapesta, în decurs de doar două zile, liderii formaţiunii având trei apariţii în mass-media apropiate Stângii din Ungaria: Kelemen Hunor la televiziunea atv, Marko Bela, interviu în Nepszabadsag şi Eckstein Peter, interviu în Nepszava. De departe cel mai vehement la adresa Guvernului ungar a fost fostul preşedinte al UDMR, Marko Bela. "Aceiaşi oameni care au înfiinţat Partidul Civic Maghiar pentru a combate UDMR, acum stau în rândurile PPMT şi speră acelaşi lucru. Chiar dacă au şanse minime, ei pot periclita poziţia UDMR. Acesta e şi scopul. Obiectivul lor este să ne împiedice să ajungem în Parlament. Este o minciună afirmaţia că ambele partide pot ajunge în Parlament. Matematic este imposibil. Ei nu ştiu să construiască, vor doar să distrugă. Independenţa noastră politică nu este privită cu ochi buni la Budapesta, deşi suntem parte componentă a naţiunii maghiare unitare. Nu este o contradicţie, aceasta este soarta noastră”, spune Marko, care a lansat un atac dur la adresa partidului de guvernământ Fidesz.
"Bourbonii şi habsburgii au spus că ei nu uită şi nu iartă nimic. Avem de-a face cu o situaţie similară. Evenimentele de la alegerile locale ar fi trebuit să fie o lecţie. Unii au înţeles în Ungaria, şi pentru alegerile parlamentare lansează un singur partid împotriva noastră, nu două. Obiectivul lor rămâne acelaşi: să ne învingă sau măcar să încerce să ne îndepărteze. Ştim cu toţii că PPMT este sprijinit substanţial din Ungaria, atât politic cât şi financiar. Ungaria ar trebui să observe că maghiarii din România îşi văd propriul interes şi ştiu cine este capabil să îi reprezinte cu adevărat în Parlamentul român. Deşi simpatizează cu Fidesz, maghiarul din România este pragmatic şi ştie de cine are nevoie pentru a-i rezolva problemele. UDMR şi Fidesz nu pot fi puşi pe aceeaşi scală”, a subliniat Marko Bela pentru Nepszabadsag.
"Nu” pentru drept de vot în Ungaria
Părintele spiritual al UDMR dezaprobă decizia Fidesz de a acorda drept de vot la alegerile din Ungaria pentru maghiarii din România care dobândesc până în 2014 şi cetăţenia ungară. "Este o problemă că la viitoarele alegeri din Ungaria vor vota în masă maghiari care nu trăiesc în ţara lor. Noi vorbim aici de sute de mii de oameni care s-au născut şi trăiesc într-o altă ţară, fiindcă aşa i-a condamnat istoria, şi se confruntă cu o altă realitate în viaţa de zi cu zi. Este imposibil pentru ei să îşi exprime o părere despre realitatea din Ungaria. Este o situaţie nouă şi o calitate nouă a alegătorilor. Cred că s-au grăbit şi nu pot fi de acord cu aşa ceva, chiar dacă asta îmi va atrage antipatia unora”, a încheiat Marko Bela.
Citește pe Antena3.ro