x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Obiecte de patrimoniu sunt în pericol de degradare

Obiecte de patrimoniu sunt în pericol de degradare

de Violeta Fotache    |    11 Feb 2010   •   00:00

Muzeul Literaturii Române, situat pe Bulevardul Dacia din Capitală, este inundat. Sau, mai bine-zis, "infiltrat". Sunt afectate de infiltraţii podul şi etajul, unde se află expoziţia de bază, care cuprinde obiecte de patrimoniu şi copii ale unor manuscrise de o inestimabilă valoare.



Potrivit doamnei Gabriela Mareş, de la Departamentul de Relaţii Publice, din cauza cantităţii de zăpadă prea mari de pe acoperişul Muzeului, în mai multe locuri plafonul a fost străpuns. "Am asigurat permanenţa încă de miercuri. Colegi de-ai mei din muzeu stau cu găleata şi cu mopul, eliminând apa care picură din multe zone ale tavanului. Sunt afectate podul şi etajul, parţial. Din fericire, în zona de etaj în care sunt obiecte de patrimoniu apa încă nu a străpuns. Cele mai multe obiecte de patrimoniu se află la subsol, încă sunt în siguranţă. Deja conducerea muzeului a trimis şi un memoriu la Primărie în care am expus situaţia, am trimis şi fotografii, trebuie luate şi alte măsuri, pentru a nu pune în pericol obiectele de patrimoniu", ne-a declarat Gabriela Mareş.

Dacă nu se iau şi alte măsuri decât eliminarea apei, şi asta rapid, sunt în pericol de a fi distruse de intemperii colecţii de carte rară, carte veche românească, manuscrise de o valoare culturală inestimabilă, dacă e să numim numai manuscrisul Luceafărului lui Mihai Eminescu.

Muzeul, adăpostit în Casa Scarlat Kretzulescu, este monument istoric şi adăposteşte un număr de 300.000 de piese, organizate în 250 de colecţii (manuscrise, acte, fotografii originale, artă plastică, obiecte memoriale).


×
Subiecte în articol: observator