x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

27 Iun 2006   •   00:00

12:37 AUDIERE

CONSTANTA. Sase muncitori de la o ferma din Lipnita au fost internati la Spitalul de Boli Infectioase Constanta, cu simptome de toxiinfectie.

PARCHET. Nepoata senatorului liberal Norica Nicolai, Anca Hanes Manea, a fost audiata ieri de procurorii Parchetului instantei supreme.

12:42 GRIPA AVIARA

GREVA. Personalul auxiliar din justitie, din opt judete ale tarii, intentioneaza sa intre in greva japoneza, a anuntat ieri, pentru Rompres, presedintele executiv al Federatiei Nationale a Sindicatelor "Justitia", Vasile Persinaru.

ALBA. Focarul de gripa aviara din satul Lodroman, comuna Valea Lunga, din judetul Alba, a fost inchis ieri, dupa ce puii-santinela plasati in gospodarii au reactionat bine si nu au prezentat simptome de boala, transmite Mediafax.

ACCIDENT. Un camion care transporta tuburi de acetilena, oxigen, argon si heliu s-a rasturnat ieri dupa-amiaza la intrarea pe Autostrada Bucuresti-Pitesti, la kilometrul 107, din cauza neatentiei soferului. Aproximativ 20 de tuburi au cazut din camion, iar pentru a preveni pericolul producerii unei explozii, pompierii le-au acoperit cu o prelata pe care au stropit-o cu apa. Circulatia in zona nu a fost afectata.

REFORMA - Criza vaccinurilor, semnalata de PSD De peste doua luni, directiile judetene de sanatate publica semnaleaza zilnic Ministerului Sanatatii lipsa vaccinurilor, insa raspunsurile directiei de specialitate vadesc inconstienta, nepasare si neprofesionalism, se arata intr-un comunicat al Departamentului de sanatate al PSD. De doua luni, in judetul Vaslui, bebelusii nu mai sunt vaccinati impotriva poliomielitei. Potrivit PSD, "se va crea o criza fara precedent din cauza lipsei vaccinurilor pentru combaterea poliomielitei, tetanosului, difeteriei, rujeolei etc".

GALATI - Sergent american la Ziua Drapelului Ceremonialul dedicat Zilei Drapelului, de la Galati, a avut un invitat special. Sergentul Marius Ciubucciu, din Armata SUA, galatean la origine, s-a aratat bucuros ca a putut participa la Ziua Drapelului National. "Este un sentiment placut si imi doresc sa fiu la cat mai multe activitati de acest gen acasa", a mai spus sergentul Marius Ciubucciu, din Armata Statelor Unite ale Americii. Ceremonii publice ocazionate de Ziua Drapelului au avut loc in majoritatea judetelor tarii. (Daniel Mihalascu)

CONSTANTA - Salvati de pe un iaht in flacari Sapte persoane aflate pe un iaht care pleca de la Constanta la Sulina si la bordul caruia a izbucnit un incendiu au fost salvate ieri dupa-amiaza de o nava a Politiei de Frontiera, dupa operatiunea de salvare ambarcatiunea scufundan- du-se. Incidentul s-a produs in jurul orei 15:00, cand pe iaht se aflau trei femei si patru barbati, care au fost scosi din apa dupa aproximativ o ora. Iahtul apartine firmei Grup Media Sud a omului de afaceri Cameliu Babinciuc. (Emilia Sava)

REZULTATE - Promovabilitate de 75% la teste Elevii care au sustinut anul acesta testele nationale s-au descurcat mai bine decat in 2005. Procentul de promovabilitate inainte de contestatii este de 75,55%, cu cinci procente peste cel de anul trecut - 70,41%. Numarul elevilor care au promovat testele in urma sustinerii tuturor probelor este de 154.043 din cei 211.114 de candidati inscrisi. Judetele cu cea mai mica promovabilitate sunt: Ialomita (61,02%), Tulcea (64,50%) si Olt (69,64%). (E.M.)

ALERTA - Mina de razboi descoperita pe mare Un vanator de mine, participant la exercitiul NATO, Cooperative Mako 06, a alertat autoritatile romane dupa ce in apele marii a fost descoperita o mina reala din al doilea razboi mondial. Mina a fost gasita de echipajul de pe nava franceza "Orion", la 7 kilometri in larg, ingropata in nisip. Zona a fost marcata de scafandri romani. Fortele navale vor fi dotate in perioada urmatoare cu patru nave vanatoare de mine si tot atatea corvete. (Emilia Sava)

PROMISIUNE - Drajna - Fetesti, gata pana vineri Vineri se deschide tronsonul Drajna - Fetesti de pe Autostrada Soarelui, care leaga Bucurestiul de Constanta. Lucrarile la tronson au inceput in urma cu doi ani, iar valoarea este estimata la circa 67 de milioane de euro. Saptamana trecuta, Radu Berceanu era convins ca firma Astaldi, care efectueaza lucrarea, nu va termina lucrarea pana la 30 iunie. (Elena Stan)

CADAVRE - Miros pestilential la Tarlisua Localnicii din Tarlisua sunt obligati sa poarte masti de protectie, deoarece temperaturile din ultimele zile au dus la descompunerea cadavrelor de animale aflate sub namol. Sursa acestui focar de infectie o reprezinta sutele de animale luate de ape, dar mirosul ar putea proveni si de la trei cadavre umane nedepistate inca. Toate firmele de dezinfectie din judet au fost aduse in zona.

SENAT - Locuinte de lux sau nu, impozitate la fel Locuintele a caror suprafata este mai mare de 150 metri patrati vor fi impozitate la fel ca acelea a caror suprafata este sub aceasta limita, au decis ieri senatorii, adoptand un amendament la Codul Fiscal. Proiectul Guvernului prevedea ca, in cazul locuintelor a caror suprafata depaseste 150 mp, impozitul sa se majoreze cu cu cate 10% pentru fiecare 100 de metri patrati sau fractiune din acestia. Senatorii au adoptat ieri si proiectul de Cod Fiscal, camera decizionala fiind Camera Deputatilor. (A.N.)

SARACIE - Mihail Sadoveanu, scos la vanzare O femeie din Husi a fost nevoita sa scoata la vanzare un manuscris original si extrem de valoros al scriitorului Mihail Sadoveanu pentru a avea bani de medicamente. Datand din 1898 si semnat "Misado", manuscrisul detinut de huseanca Iuliana Carausu reprezinta schita sadoveniana a unei reviste, conceputa in stil propriu in perioada cand marele prozator roman urma studiile liceale. Primaria Husi a licitat prima, oferind 30 de milioane de lei. (Mediafax)

METROREX - Contractul contine prevederi ilegale Contractul Metrorex-Alstrom a fost facut in viteza si contine unele prevederi care, conform legii, nu trebuia sa le contina. "Alstrom a introdus o formula de recalculare a pretului stabilit in euro, astfel incat ajustarea valorii in doi ani a fost de 60%, ajungand la 27 de milioane de euro", a declarat Radu Berceanu. Valoarea contractului este de 240 de milioane de euro si priveste externalizarea serviciilor de mentenanta a ramelor de metrou, pe 15 ani. (Elena Stan)
×
Subiecte în articol: observator