x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

10 Mai 2006   •   00:00

Poluare in port


Peste doua tone de produs petrolier au fost colectate din acvatoriul portuar Constanta in urma unui incident la o nava turceasca acostata. Vasul Zoppun a fost in pericol de scufundare dupa ce sala motoarelor s-a inundat din cauza spargerii unei conducte. (E.Sava)

Lupeni - Ajutoare pentru familia victimei


Sindicatul de la Exploatarea Miniera Lupeni va suporta cheltuielile de inmormantare in cazul minerului decedat in accidentul produs luni intr-o galerie a minei, a anuntat ieri liderul sindical Zoltan Lakatos. Rudele lui Ilie Boca vor primi si din partea Companiei Nationale a Huilei 6.000 de lei noi. Potrivit ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres, care a vizitat ieri zona, comisia de ancheta a stabilit ca accidentul s-a produs din cauza infiltrarii apei printr-o lucrare inchisa. (M. Hihn)

Croaziere - Nave de lux la Constanta


Doua nave de croaziera care au la bord cateva sute de turisti au acostat ieri in dana pasageri a Portului Constanta. "Astoria" are la bord 600 de persoane, turisti straini si membri de echipaj. Vasul dispune la bord de sala de sport, cinematograf, restaurant si piscina. Nava "Spirit of Adventure" are la bord alte cateva zeci de turisti straini. Ei vor vizita in urmatoarele zile Litoralul romanesc si muzeele din Constanta. (Emilia Sava)

Sibiu - Copil ranit intr-o explozie


O explozie puternica urmata de un incendiu s-a produs ieri-dimineata intr-o casa din localitatea sibiana Cisnadie. O femeie si un copil de 3 ani, care fusesera cuprinsi de flacari, au fost salvati de cateva persoane aflate in locuinta. Micutul este in stare buna, dar bunica sa va trebui operata. In acelasi imobil a mai avut loc o explozie de mici proportii acum o luna, dar angajatii Distrigaz le-au spus oamenilor ca nu au motive sa se ingrijoreze. Ei nu au reusit totusi sa depisteze cauza deflagratiei. (D.T.)

Gorj - Detonari de stanci in Defileul Jiului


Circulatia rutiera a fost inchisa ieri timp de cateva ore pe Defileul Jiului, intre judetele Gorj si Hunedoara. Masura a fost luata pentru ca specialistii Administratiei Drumurilor Nationale au detonat stanci de pe versanti, pentru a preveni caderi de pietre similare cu cele din aceasta iarna. Traficul rutier urma sa fie reluat pe un sens in jurul orei 18:00, dupa curatarea soselei. Si traficul feroviar a fost blocat pe acel tronson timp de cateva minute. (G.M.)

Exercitiu la Brasov - Terorismul nuclear, combatut


Trupele de interventie ale SRI si echipe ale Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare organizeaza azi un exercitiu demonstrativ privind prevenirea si combaterea terorismului nuclear. Aplicatia se va desfasura in Cheile Rasnoavei, din judetul Brasov, si va simula un atac terorist asupra unui transport de combustibil nuclear. Exercitiul va fi monitorizat de reprezentantii ambasadelor mai multor state vecine Romaniei, dar si ai Comisiei Europene. (R.T.)

Verificari - Ciomu, la Curtea Constitutionala


Dosarul medicului Naum Ciomu, acuzat ca a sectionat penisul unui pacient in timpul unei operatii, a fost trimis de la Judecatoria Sectorului 5 la Curtea Constitutionala. Magistratii urmeaza sa se pronunte cu privire la unele exceptii de neconstitutionalitate formulate de avocatul lui Ciomu, Mircea Dutu.

Parlament - Interzis la dosarele privatizarilor


Deputatii au respins ieri proiectul de lege privind accesul parlamentarilor la documentele referitoare la privatizari. Deputatul PSD Dan Ioan Popescu a precizat ca este corect ca parlamentarii sa vada contractele de privatizare, cu conditia ca acestea "sa ramana cu caracter confidential", in timp ce liberalul Petru Ungureanu a spus ca, juridic, un astfel de proiect ar crea probleme, pentru ca ar trebui dezvaluite clauzele contractuale.

Dolj - Lia Vasilescu cere demisia prefectului


Deputatul PRM Lia Olguta Vasilescu a cerut ieri demisia prefectului de Dolj. Parlamentarul sustine ca, atunci cand era inundata localitatea Mischii, prefectul s-ar fi aflat in concediu la Sovata, de unde dadea raportul prin telefon superiorilor de la Bucuresti. Vasilescu mai acuza reprezentantul Guvernului in terioriu ca nu a convocat primarii din judet si ca nu a luat din timp masurile necesare pentru consolidarea digurilor.


De Ziua Europei, in scaunul cu rotile


Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, a sarbatorit ieri Ziua Europei la Sibiu, participand la un concurs de carucioare rezervat persoanelor cu handicap locomotor. Cu acelasi prilej, autoritatile locale din Bucuresti au dezvelit in Parcul Herastrau un ansamblu statuar dedicat fondatorilor UE. Data de 9 mai, care este pentru romani si Ziua Independentei, a fost celebrata si prin parade militare. (Dan Tomozei)
×
Subiecte în articol: observator