x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Omar: Damasc, Tripoli, Beirut

Omar: Damasc, Tripoli, Beirut

de Violeta Fotache    |    25 Sep 2006   •   00:00

In timp ce INTERPOL-ul il cauta de zor pe fugarul terorist Omar Hayssam pentru a-l aresta, iar poli-ticienii romani fac ori nu speculatii pe la televizor despre vinovatiile in acest caz, sirianul sta bine-mersi la Damasc, facand din cand in cand cate o escala pe lito-ralul mediteranean. Intre calatoriile la Beirut si la Tri-poli, el "se reface" la parinti acasa, in Siria, de unde nu poate fi extradat.

"TRIUNGHIUL HAYSSAMELOR". In aceasta zona a fost identificat Omar Hayssam, teroristul numarul 1 al Romaniei
In timp ce INTERPOL-ul il cauta pe fugarul terorist Omar Hayssam pentru a-l aresta, in baza mandatului de arestare emis de instantele romanesti, sirianul se plimba bine-mersi pe litoralul mediteranean, la Beirut si la Tripoli. Intre calatorii "se reface" la Damasc, in Siria, de unde nu poate fi extradat.

Bolnav de cancer la colon, omul care ne-a lasat fara sefi la serviciile secrete, cel care l-a doborat, "cu manta", pe Ilie Botos din functia de procuror general, dupa ce acesta rezistase "asediilor" repetate ale ministrului Justitiei, pare sa fie acum nuca in care si-ar sparge dintii chiar si prestigiosul INTERPOL.

De aproape doua luni de zile, pe numele sirianului Omar Hayssam exista un mandat international de arestare preventiva, emis cu respectarea tuturor normelor legale incidente. Cu toate acestea, INTERPOLUL nu l-a putut pune in executare pana in prezent. Potrivit surselor noastre din serviciile secrete, Hayssam nu sta prea mult intr-un loc, decat acolo unde se simte in afara puterii acestui mandat. Adica acasa la parintii lui, in Siria, la Damasc, de unde el nu poate fi extradat. Calatoreste insa destul de des. Trece granita in Liban, preferand capitala, Beirut, dar si orasul Tripoli, spun sursele noastre. "Totdeauna se intoarce acasa la mama lui, Zebra." In acest timp, in Romania se cauta vinovatii, politicienii incep sa se contrazica: ba a fost, ba nu a fost un terorist. Oare de ce?

TRECERE IN REVISTA. Candva prosper om de afaceri acceptat in "alaiul prezidential", apoi "teroristul numarul 1" al Romaniei, transformat in timp in detinut bolnav, Omar Hayssam a fost eliberat la data de 27 aprilie din Penitenciarul Rahova, unde se afla arestat preventiv. El a parasit puscaria dupa o "noapte alba" petrecuta in celula, in asteptarea scurgerii celor 24 de ore necesare pentru ca decizia de eliberare dispusa la data de 26 aprilie de instanta sa poata fi aplicata. Pe poarta inchisorii a iesit pe picioarele lui, pana la Salvarea cu care a fost dus acasa, declarand stins: "Multumesc tuturor celor care au inteles si au facut posibil ca sa-mi traiesc ultimele zile alaturi de copiii mei". Doua luni mai tarziu, sirianul a disparut de langa copiii lui, nu inainte insa de a face demersurile notariale pentru ca doi dintre fiii sai sa poata parasi Romania, initiativa soldata cu un esec.

O GROAZA DE SERVICII. Extras din tara, potrivit surselor noastre, cu ajutorul Directiei siriene de Informatii Militare, Omar Hayssam rade in nasul autoritatilor, fie ele romane ori americane. Romanii il cauta pentru a-l aduce in fata legii in dosarul rapirii jurnalistilor, dar si pentru a-l mai audia intr-un dosar extrem de sensibil. De altfel, el a disparut in toiul unei anchete strict secrete incepute dupa trimiterea lui in judecata pentru implicare in rapirea celor trei jurnalisti romani in Bagdad. Americanii il cauta pentru spionaj contra SUA, fiind suspectat de activitati de finantare a unor celule teroriste, iar recent am aflat din dezvaluirile lui Munaf ca Omar stia foarte bine ca este monitorizat de serviciile secrete americane. Daca ne amintim ca Omar a fost monitorizat de SRI inca din anul 1997 si mai punem la socoteala si povestea cu apelul care ar fi fost facut prin avocatul Tzibin la serviciile secrete israeliene (Mossad), atunci vedem clar ca in acest caz sunt implicate serviciile secrete din patru state.

LIBANUL TURISTIC, CA UN MAGNET
Beirutul (foto) e in plin proces de "recuperare" dupa cele aproape doua luni de bombardamente israeliene, dar punctele-cheie unde trepideaza viata moderna a capitalei libaneze au ramas intacte. Inclusiv hotelurile cu multe stele, apreciate de francezi, germani sau britanici si pentru piscinele, masajele si ingrijirile prestate. Functie de recomandarile medicale, Omar Hayssam s-ar putea relaxa nestingherit si la plaja, fie ea musulmana sau crestina. Putine si incomparabil mai mici decat plajele romanesti, intinderile de nisip din Beirut i-ar asigura insa multa liniste si pace, intrucat libanezii sunt foarte stricti cu privire la notiunea de sezon estival. Rar li se intampla sa se rataceasca la mare si la soare daca "pe hartie" vara s-a incheiat. Situat la 85 de kilometri nord de Beirut se afla Tripoli, al doilea oras ca marime din Liban. Este o localitate mai saraca la capitolul plaja, fiind construit pe un promontoriu. Hotelurile din centrul si imprejurimile orasului sunt dotate cu centre de recreere numai bune pentru turistii care cauta sa se relaxeze sau sa isi vada de sanatate. (Irina Cristea)

DOSAR SENSIBIL, CU TRAFIC DE ARME
Jurnalul National a publicat asta-primavara detalii din cazul Hayssam (foto), dosar sensibil in care anchetatorii vizau "infractiuni ce aduc atingere sigurantei nationale a Romaniei, precum si a Fortei Multinationale din Irak". Cel putin cinci "persoane cunoscute" se aflau in atentia DIICOT pentru afaceri ce ar putea avea legatura si cu tranzactii de armament efectuate in zona Orientului Apropiat si a Orientului Mijlociu. Tot atunci am aflat ca partenerul lui Omar, Mohammad Munaf, s-a confesat autoritatilor SUA, facilitand "identificarea si documentarea activitatii infractionale a mai multor persoane care apartin unor organizatii internationale de criminalitate organizata si terorism".
×
Subiecte în articol: observator hayssam omar omar hayssam