x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ortacii de la Băiţa protestează: S-au blocat în subteran pentru că nu şi-au primit salariile!

Ortacii de la Băiţa protestează: S-au blocat în subteran pentru că nu şi-au primit salariile!

18 Feb 2010   •   00:00
Ortacii de la Băiţa protestează: S-au blocat în subteran pentru că nu şi-au primit salariile!

Protest al disperării într-o mină din Bihor! Cei aproximativ 80 de mineri care s-au blocat, ieri, în subteran, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile, au rămas peste noapte în mină şi spun că nu vor ieşi de acolo până nu îşi vor primi banii. Pe lângă minerii din subteran, alţi circa 70 de ortaci se află la suprafaţă, cerând şi ei să îşi primească banii de salarii pe ultimele două luni.



"Au rămas toată noaptea (de miercuri spre joi - n.r.) acolo şi vor rămâne în continuare, până când ne bagă şi pe noi cineva în seamă", a declarat Alexandru Iştoc, liderul sindical al angajaţilor firmei Mineral Mining. "Dacă a plecat nemernicul ăla (fostul finanţator al firmei - n.r.), noi ce vină avem?", a spus Iştoc.

Acesta a menţionat că în această dimineaţă, în jurul orei 6.00, a ieşit din subteran pentru a aduce mâncare celor aflaţi acolo. De asemenea, echipajele SMURD, ale Poliţiei şi pompierii care au mers încă de miercuri la mină pentru a interveni în caz de nevoie se află în continuare acolo.

Potrivit liderului de sindicat Alexandru Iştoc, protestul va dura până când minerilor le vor fi acordate salariile restante sau până când autorităţile se vor implica pentru ajutorarea lor.

Miercuri seară, nemulţumiţi că niciun reprezentant al statului nu s-a deplasat la faţa locului pentru a evalua situaţia, minerii au decis să petreacă noaptea în subteran.

"Investitorul suedez care deţine firma Mineral Mining ne datorează aproximativ 170.000 de euro, reprezentând salarii restante. Totodată, firma nu şi-a plătit de trei luni contribuţiile la stat. Oamenii se tem că vor rămâne şi fără banii de salarii şi fără şomaj", a spus Iştoc, citat de Mediafax.

El a spus că firma nu a avut probleme până la sfârşitul anului trecut, susţinând că investitorii suedezi poartă negocieri pentru a vinde mina.

Iştoc a afirmat că minerii au decis să protesteze după ce conducerea i-a anunţat că vor fi trimişi în concediu de odihnă, dar înainte de declanşarea protestului ei au solicitat sprijinul Ministrerului Muncii, Ministerului de Externe, MAI, Prefecturii Bihor şi Primăriei locale.

"Lucrăm la această firmă din decembrie 2008. Până în decembrie anul trecut nu am avut probeleme. Situaţia este confuză, nu mai ştim dacă aveam sau nu patroni, ce se întâmplă. Administratorul firmei este de negăsit, ultima dată m-a chemat la întâlnire la Bucureşti, la sfârşitul lui decembrie anul trecut. Atunci am aflat că firma are probleme financiare pentru că acţionarul principal nu mai doreşte să finanţeze afacerea şi că se poartă negocieri pentru atragera unui alt investitor. De atunci nu mai ştim nimic şi nici banii nu i-am luat. Nu vom renunţa la protest până când nu ni se va reglementa situaţia", a spus Iştoc.

Directorul general al Mineral Mining, Dorel Jude, declara că demersul protestatarilor este ilegal şi că aceştia au intrat fără drept în mină deoarece din 10 februarie toţi angajaţii au fost trimişi în concediu de odihnă. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator