O vară întreagă viticultorii din Vrancea şi-au muncit via în arşiţa soarelui şi bătaia vântului. Gerul de peste iarnă a distrus din vii, dar chiar şi aşa, în toamna acestui an strugurii au fost de excepţie. Tot specialiştii spun că, în Vrancea, în toamna acestui an vinul este de excepţie, cum rar e dat să se întâmple.
Şi atunci ce prilej de bucurei ar putea fi mai mare decât acela ca, după un an de muncă, să mergi să-ţi lauzi vinul şi să te distrezi pe săturate, aşa cum se va întâmpla în acest week-end la Focşani când cei aproximativ 100.000 îşi vor da întâlnire la cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional al Viei şi Vinului "Bachus 2012”. Şi, pentru că este o ediţie jubiliară, organizatorii lui "Bachus 2012” au pregătit patru zile de veselie, voi bună, concursuri şi multă, multă muzică, iar petrecerea încep chiar astăzi, 18 octombrie, în Piaţa Unirii din municipiul Focşani. Practic, timp de patru zile, vrâcenii vor fi gazdele celui mai important eveniment de profil din România, un festival renumit pentru vinurile expuse aici, dar şi pentru numărul mare de vizitatori care îi trec pragul, an de an, în căutarea acelor arome care provin dintr-o combinaţie fericită între mândria păstrării tradiţiilor populare vechi de sute de ani şi modernismul acestui secol. Cine ajunge o dată în Vrancea sigur va reveni, vrăjit de licoarea lui Bachus, de misterul legendelor care se contopesc în istorie, de ospitalitatea localinicilor şi de frumuseţea locurilor. "Bachus 2012” este un prilej nemaipomenit pentru a gusta, timp de patru zile, vinuri de renume, de a te bucura de autenticitatea tradiţiilor păstrate cu sfinţenie dar şi de frumuseţile unor locuri binecuvântate. Doar în Vrancea sunt adunate, în acelaşi loc, atât de multe podgorii celebre. Fie că vorbim de Podgoria Coteşti, fie că vorbim de Podgoria Odobeşti sau de Podgoria Panciu, toate acestea sunt cunoscute de români de zeci şi sute de ani pentru vinurile lor de excepţie, dar şi pentru beciurile în care licoarea lui Bachus este pus la învechit. Beciurile din Vrancea sunt celebre pentru valoarea vinurilor pe care le adăposteşte la temperaturi constante, sub un strat subţire de mucegai de cramă. La Beciul Domnesc din Odobeşti, cele mai vechi vinuri se îndreaptă uşor către suta de ani, în timp ce Hrubele Ştefan cel Mare din Panciu au fost, pentru câţiva zeci de ani, locul de depozitare a celebrei şampanii de Panciu. Acum, beciurile din Vrancea nu sunt doar locul în care viticultorii îşi lasă vinurile la învechit ci adevărate puncte de atracţie turistică. La fel cum drumul care străbate viile din cele trei podgorii ale Vrancei a devenit o atracţie turistică în sine.
Drumul vinului din Vrancea are aproximativ 35 kilometrii. El pleacă din Dragosloveni, pe lângă fosta moşie a scriitorului Alexandru Vlahuță, şi continuă printre dealurile de la Coteşti şi Cîrligele. La Coteşti există la Crama Valahia chiar un muzeu particular al viei şi vinului. De aici, Drumul Vinului continuă spre Cîrligele, pentru a ajunge mai apoi în Faraoane, pe lângă fosta moşie a scriitorului – Duiliu Zamfirescu – cel care a scris pe pridvorul conacului său "Viaţa la ţară”. Călătorul are o vedere panoramică, ce merge dincolo de Focşani, iar în spatele conacului, la apus, dealurile Vrancei capătă, toamna, o culoare nemaiîntâlnită. De la Faraoane, drumul serpuit printre vie duce la Odobeştiul, unde sunt faimoasele beciuri şi la fel de faimoasele sale plantaţii de Galbenă de Odobeşti. Drumul vinului trece, mai apoi, spre Jariştea, Boloteşti, Ţifeşti şi Panciu. Cât vezi cu ochii, zeci de mii de hectare de vie, cu frunze arămii şi struguri de-abia culeşi.
Vrancea – legende care se contopesc în legendă
În Vrancea există tradiţii ancestrale, pe care oamenii locului le-au transmis din generaţie în generaţie, până în zilele noastre. Aici, şi doar aici, se mai păstrează adevărata artă a meşteşugului vinului în care, după cules, bărbaţii se descălţau şi striveau bobiţele strugurilor, iar fecioarele cântau şi descântau mustul care se scurgea din lin în dejă.
Acum, în Vrancea vinul se face cu tehnologii moderne şi după ultimele metode. Majoritatea podgorenilor şi majoritatea societăţilor viti-vinicole au atras fonduri europene cu care şi-au retehnologizat liniile de producţie şi şi-au înlocuit plantaţiile de viţă de vie cu soiuri mai noi şi mai căutate pe piaţa europeană. Doar ţinând pasul cu tehnologia din domeniul vinificaţiei, vinurile din Judeţul Vrancea reuşesc să se menţină în topul celor mai valoroase şi mai căutate vinuri din ţară. Iar valoarea vinurilor din Vrancea nu este dată doar de faptul că acestea sunt foarte căutate ci şi de numărul mare de medalii pe care îl câştigă în cadrul concursurilor de profil. Unul dintre cele mai prestigioase concursuri de acest gen se desfăţoară în Vrancea. Este vorba despre Concursul Naţional de Vinuri "Bachus 2012” care se va desfăşura la Focşani, în perioada 19-20 octombrie. An de an, în cadrul Festivalului "Bachus” producătorii de vinuri din Vrancea dar şi din cele mai cunoscute podgorii ale ţării – Cotnari, Murfatlar, Jidvei, Recaş, Pietroasele etc se întrec în cadrul acestui concurs de vinuri derulat sub patronajul Consiliului Judeţean Vrancea şi a Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România. Şi, an de an, vinurile de Vrancea se află printre cele care primesc "Marea Medalie de Aur” fie pentru vinuri albe, fie pentru vinuri roşii. Ca în fiecare an, şi la ediţia aceasta, s-au înscris la Concursul Naţional de Vinuri "Bachus 2012” peste 200 de producători are vor aştepta verdictul juriului format din degustători profesionişti.
În acest an Festivalul Internaţional al Viei şi Vinului nu înseamnă doar celebrarea celor 100.000 de viticultori din judeţul Vrancea ci reprezintă un prilej pentru vrânceni de a arăta ţării întregi care îi sunt tradiţiile şi valorile. Cei care vor trece pragul imaginar al acestui festival vor avea ocazia să admire, în această după-amiază cum făceau flăcăii vinul, în cadrul tradiţionalului "meşteşug al vinului” descris câteva rânduri mai sus.
Dar tradiţiile vrâncenilor nu se opresc aici. În Vrancea arhaică încă se mai aude sunte de bucium, iar cei care vor ajunge astăzi în Piaţa Unirii din Focşani vor putea admira Ansamblul de Buciumaşi de la Spulber precum şi meşterii tradiţionali care au venit la festival să-şi vândă produsele "hand made”. La Târgul Meşterilor Populari sunt expuse produse de artizanat, măşti tradiţionale făcute din lemn şi piele de bivol, ulcele din lut, dar şi produse agro-alimentare tradiţionale precum celebrul caş afumat de la Negrileşti şi Soveja, dulceaţa de nuc sau ţuica de Dumitreşti.
Şi, dacă tot vorbim de tradiţii, atunci este bine să ştiţi că tot la "Bachus 2012” veţi putea urmări şi un concurs al tinerilor interpreţi de folclor - "Cântece de viţă veche”. Acest concurs se va desfăşura vineri după-amiază, pe scena din Piaţa Unirii, şi va aduna la start tineri rapsozi din toată ţara. Un juriu de specialitate va avea greau misiune de a-i alege pe cei mai buni trei tineri interpreţi.
Vinuri celebre în cea mai mare expoziţie de vinuri din ţară
Festivalul Internaţional al Viei şi Vinului "Bachus 2012” rămâne, însă, cel mai bun prilej pentru ca oamenii de afaceri din domeniu să se întâlnească şi să perfecteze noi contracte. Ediţiile anterioare ale festivalului au reprezentat un prilej pentru marile restaurante din România de a găsi un vin de calitate. Faima festivalului a trecut însă de graniţe, în Europa şi Asia căci, an de an, firme de renume şi-au delegat reprezentanţii la "Bachus” pentru a vizita standurile cu vinuri. Şi în acest an expoziţia de vinuri a festivalului este una prestigioasă şi care reuneşte cele mai importante regiuni viticole. La Focşani veţi găsi, zilele acestea, vinuri pentru toate gusturile şi toate buzunarele şi mai ales din toate colţurile ţării. Şi nu doar cu vin au venit expozanţii ci au adus pentru a prezenta publicului şi vinuri spumante făcute după metoda champenoise, dar şi coniac de zeci de ani vechime.
Lumea zice că vinul e aliment, dar vrâncenii zic că vinul bun merge după o masă gustoasă. La festivalul care tocmai a început, pastrama de oaie şi mititeii fac deliciul vizitatorilor. Zilele acestea, în Piaţa Unirii au fost amplasate zeci de mustării unde pastrama de oaie preparată tradiţional, pe jar, şi mustul înăsprit te îmbie cu mirosuri cărora nu le poţi rezista.
Lou Bega şi Mahala Ray Banda la ediţia aniversară "Bachus 2012”
Celebritatea Festivalului Internaţional al Viei şi Vinului "Bachus” mai constă şi în petrecerile în aer liber gândite de către organizatori, iar serile celei de-a XX-a ediţii se anunţă incendiare. În această seară vor urca pe scena din Piaţa Unirii artişti populari precum Laura Lavric dar şi Paula Seling şi faimoşii Mahala Rai Banda care vor încheia seara pe ritmuri balcanice. Vineri, 19 octombrie, petrecerea de la Focşani va fi deschisă de către Mioara Velicu, după care showul va continua cu Lala Band, Lavinia, Alex şi Hi-Q. Sâmbătă, la Focşani, va avea loc un concurs de gastronomie la care sunt aşteptaţi să participe toţi bucătarii de la restaurantele din oraş şi care au fost deja provocaţi să pregătească un produs 100% tradiţional. Juriul va fi condus de un bucătar celebru care, ajutat de către un somelier, va realiza şi o mică "lecţie” gastronomică pentru cei pasionaţi de gătit. După ce va fi decernat premiul "Bucătarul anului” vizitatorii de la "Bachus 2012” se vor putea delecta cu Anda Adam, Andreea Bălan şi Smiley. Tot sâmbătă vor fi anunţaţi marii câştigători ai Concursului Naţional de Vinuri "Bachus 2012”, cei care vor pleca acasă cu Pocalul de Aur pentru cel mai bun vin alb al festivalului, cel mai bun vin roşu al festivalului şi pentru cea mai bună băutură spirtoasă a festivalului. Duminică, în ultima zi a celei de-a XX-a ediţie a festivalului, se anunţă un spectacol de-a dreptul incendiar, menit să marcheze, cu adevărat, o ediţie jubiliară. Este seara în care spectacolul în aer liber va fi prezentat de Adrian Măruţă, iar pe scenă vor urca, pe rând, Andra, Aurora şi Săndel Mihai, Corina şi Connect-R. Festivalul va fi închis de celebrul "Mambo no. 5”, vedeta internaţională Lou Bega care anunţă un spectacol incendiar la Focşani. Şi, pentru că podgorenii să nu uite că ei sunt cea mai de preţ valoare a Vrancei, seara se va încheia cu un adevărat spectacol de jocuri laser şi artificii.
Programul Festivalului Internaţional al Viei şi Vinului "Bachus 2012”
Ediţie aniversară (18-21 octombrie 2012)
JOI – 18 OCTOMBRIE
● Ora 14-16.30: Concert tinere talente (Piaţa Unirii din municipiul Focşani)
● Ora 16.00: Concurs de slalom cu obstacole si greutati (Piaţa Unirii din municipiul Focşani)
● Orele 17.00 – 18.45: Concurs Karaoke (Piaţa Unirii din municipiul Focşani)
● Orele 18.00 – 19.00: Moment inaugural al celei de-a XX-a ediții a Festivalului Internațional al Viei și Vinului. Caravana lui Bachus (parada artiștilor cu picioroange, mascote uriașe, fachiri, mimi, majorete etc)
● Ora 19:00 recital Laura Lavrig
● Ora 19:40 recital Gheorghe Gheorghiu
● Ora 20:50 recital Paula Seling
● Ora 21:30 recital extraordinar Mahala Ray Banda
● Prezentator Octavian Ursulescu
VINERI- 19 OCTOMBRIE
● Ora 14.00: Debutul celei de-a treia ediții a Concursului Naţional de Vinuri "Bachus 2012” (Ateneul Popular "Maior Gh. Pastia” Focşani)
● Ora 16.00: Debutul celei de-a V-a ediții a Concursul Naţional folcloric "Cantece de vita veche” (Piaţa Unirii din municipiul Focşani)
● Ora 18:00 recital Mioara Velicu
● Ora 18:40 recital Sore (Lala Band)
● Ora 19:20 show One Beat
● Ora 20:20 recital Lavinia
● Ora 21:00 show One Beat
● Ora 21:10 recital HI-Q
● Prezentator Octavian Ursulescu
SÂMBĂTĂ, 20 OCTOMBRIE
● Orele 16:30-17:00 Moment tradiţional cu invitaţi Grecia ((Piaţa Unirii din municipiul Focşani)
● Orele 16:30-18:00 Vin si gastronomie cu un master chef şi somelieri (Piaţa Unirii din municipiul Focşani)
● Orele 17:00-18:00 Concurs de gastronomie pentru restaurantele din Focsani "Bucătarul de aur al Municipiului Focşani" (Piaţa Unirii din municipiul Focşani)
● Orele 18:00-19:00 Gala concursului "Cântece de vita veche" (Piaţa Unirii din municipiul Focşani)
● Ora 18:00 recital Constantin Enceanu
● Ora 18:48 recital Anda Adam
● Ora 19:20 show Wilmark
● Ora 20:30 Decernarea premiilor din cadrul Concursului Naţional de Vinuri "Bachus 2012”
● Ora 20:20 recital Andreea Balan
● Ora 21:20 show Wilmark
● Ora 21:30 recital Smiley
● Prezentator Willmark
DUMINICĂ, 21 OCTOMBRIE
● Ora 17:00 recital Tara Vrancei
● Ora 18:00 recital Aurora si Sandel Mihai
● Ora 18:40 recital Andra
● Ora 19:20 recital Connect-R
● Ora 20:00 recital Corina
● Ora 21:00 recital extraordinar Lou Bega
● Orele 22:15-22-30 spectacol laser, muzica si artificii
Concursuri şi distracţie la "Bachus 2012”
Organizatorii evenimentului – Consiliul Judeţean Vrancea, Consiliul Local, Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, Artelor şi Meseriilor Vrancea şi Muzeul Vrancei au pregătit o serie de concursuri amuzante pentru tinerii dornici de distracţie. Joi, în debutul ediţiei aniversare va avea loc un Concurs de slalom cu role şi greutăţi la care sunt aşteptaţi să participe toţi cei care doresc să se distreze şi să câştige! De asemenea, tot joi va avea loc şi un concurs de karaoke pe scena din Piaţa Unirii.
Detalii despre aceste concursuri pot fi găsite pe pagina de Facebook a festivalului (http://www.facebook.com/festivalul.viei.si.vinului.vrancea) sau pe www.bachus-vrancea.ro
Atracţiile Focşaniului, atracţiile Vrancei
Dacă v-am convins să veniţi la Festivalul Internaţional al Viei şi Vinului "Bachus 2012” e bine să ştiţi că, în perioada 18-21 octombrie, Muzeul Vrancea va organiza "Seara muzeelor”, în aşa fel încât principalele muzee din municipiul Focşani să poată fi vizitate, pe tot parcursul zilei. Municipiul Focşani este cunoscut drept Oraşul Micii Uniri, la 24 ianuarie 1859 aici având loc unirea Moldovei cu Ţara Românească. Zeci de străzi din Focşani poartă nume de paşoptişti, iar motivul unirii este prezent peste tot. În Piaţa Unirii din municipiul Focşani se poate vedea şi acum borna de hotar de la 1859, amplasată chiar în zona în care curgea Milcovul cu sute de ani în urmă. Tot în Piaţa Unirii există un muzeu amenajat în subteran – "Trepte de istorie”, care poate fi vizitat pe toată perioada festivalului. Iar pe strada Republicii nr. 30 există Muzeul Unirii pe care vă invităm să îi treceţi pragul.
În Vrancea există, de asemenea, patru mausolee ridicate în cinstea eroilor care şi-au dat viaţa în Primul Război Mondial. Unul dintre aceste mausolee, reabilitate complet de către Consiliul Judeţean Vrancea, în baza unui proiect european se află în cartierul Sud din municipiul Focşani. Cei care vin în Vrancea şi sunt interesaţi de istoria Primului Război Mondial trebuie să viziteze Mausoleul Mărăşeşti, dar şi Mausoleele Mărăşti şi Soveja. Un adevărat "Drum de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial” aflat pe traseul tranşeelor din prima conflagraţie mondiale.
Dar Vrancea este vestită şi pentru peisajele sale sălbatice din zonele montale dar şi pentru fenomenele naturale din zonă. Astfel, pe valea Putnei există una dintre cele mai frumoase zone montane a Carpaţilor de Curbură – Cheile Tişiţei. Tot în Vrancea, pe Valea Milcovului există celebrul fenomen natural Focul Viu.