x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pănade: zeci de obiecte de bronz, vechi de trei milenii, descoperite într-un site arheologic

Pănade: zeci de obiecte de bronz, vechi de trei milenii, descoperite într-un site arheologic

20 Aug 2009   •   00:00

Zeci de obiecte de bronz, vechi de peste trei milenii, aflate într-o stare de conservare foarte bună, au fost descoperite, în doar două zile de cercetare arheologică, în situl de la Pănade, de pe Valea Tîrnavei Mici, într-un spaţiu cel mai probabil de ritual. Depozitul datează din epoca Hallstattului I, din jurul anului 1.200 î.Hr.



Muzeograful Horia Ciugudean a subliniat, joi, într-o conferinţă de presă, că sunt folosite cele mai moderne tehnici de investigaţie arheologică, inclusiv cel mai performant model de detector de metale existent în prezent în lume. Acest lucru este posibil datorită colaborării existente în acest proiect între Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Institutul de Arheologie din Berlin, care suportă financiar costurile acestei campanii arheologice, în valoare de 12.500 de euro.

Semnat în 2007, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea de prelungire, parteneriatul are drept obiectiv cercetarea sitului arheologic de la Pănade, comuna Sîncel, unde a fost descoperit un important depozit de bronzuri. Anul trecut, fizicieni de la Institutul de Arheologie din Berlin au realizat cu ajutorul unui magnetometru o hartă subterană a sitului.

Fiindcă în campaniile precedente au fost descoperite doar în jur de 40 de obiecte, s-a apelat de această dată, în baza unei autorizaţii eliberate de către forurile competente, la un detector de metale performant, aflat în proprietatea arheologilor germani. În doar două zile au fost recuperate astfel 35 de obiecte de bronz, extrem de diverse, cum ar fi fragmente de topoare, o lamă de sabie ruptă ritualic, o fibulă, ace, numeroase seceri şi un fragment dintr-o lance deteriorată, de asemenea, în mod ritual, lingouri de bronz. Au fost găsite şi fragmente ceramice, de culoare neagră.

Indiciile conduc spre un spaţiu sacru, un loc special de cult, cu depuneri de ofrande. Pentru acest lucru pledează şi faptul că nu a fost descoperită, cel puţin până în prezent, nicio structură de locuire.
Investigaţiile sunt în curs şi vor dura o lună, desfăşurându-se pe o suprafaţă de circa 400 de metri pătraţi. Proprietarul terenului pe care se află situl este cel care, în 2001, a descoperit în timpul muncilor agricole, primele obiecte de bronz, acesta anunţând imediat autorităţile despre cele găsite. Cele mai importante depozite din epoca bronzului au fost descoperite în ţara noastră în judeţul Alba, la Uioara, Şpălnaca, Aiud, Cugir şi, acum, Pănade.

×
Subiecte în articol: observator