x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pârtia "Stalinschia” de la Gura Humorului

Pârtia "Stalinschia” de la Gura Humorului

de Nicolae R Dărămuş    |    14 Feb 2010   •   00:00
Pârtia "Stalinschia” de la Gura Humorului

La doar câteva zile de la inaugurare, pârtia de schi de la Gura Humorului şi-a dobândit o poreclă  binemeritată, în perfectă consonanţă cu renumele consumatorului moldav şi al celui de turism, în general. Pentru care consumator, la baza pârtiei s-au ridicat o puzderie de dughene "valorificând oportunităţile".

Fireşte, nu oportunităţile oferite sporturile de iarnă , ci cele care, stimulate de frig,  au dus faima moldoveanului  în ţară şi în lume. Fiindcă, trebuie spus: în Bucovina, strămoşesc leagăn de tradiţii şi obiceiuri , deopotrivă proastele obiceiuri  populare sunt la mare preţ, imprimând fiecărei iniţiative specificul local.

Deocamdată  însă, porecla "Stalinschia" este serios periclitată de cea generată de un  alt brand spirtos: "Voronschia". Dar, cum după câteva pahare, nu mai contează ce bei , victimele războiului dintre cele două branduri sunt vesele nevoie mare, alcătuind fie grămezi familiale pe folia de polietilenă, fie - pentru cei mai pretenţioşi - prăbuşiri individuale cu schiurile. În ambele situaţii incertitudinea domneşte la baza pârtiei, amestecată cu mirosul de vin  şi ţuică fierbinte.

Gurile rele spun că totul se trage de la sfinţirea aşezământului , când în aghiazmatarul purtat de soborul de popi zburători ( binecuvântând pârtia  din telescaun),  nu se afla apă sfinţită , ci ţuică fiartă. 

×
Subiecte în articol: observator