x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PDL s-a înstăpânit la conducerea Camerei

PDL s-a înstăpânit la conducerea Camerei

de Monica Iordache Apostol    |    11 Noi 2010   •   00:00
Comisia de regulament legalizează şedinţele fără cvorum ale Biroului Permanent
PDL reuşeşte să se dispenseze de Opoziţie la luarea deciziilor în Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputaţilor. Comisia de Regulament a Camerei a adoptat un amendament care prevede că "materialele de pe ordinea de zi a Biroului Permanent se aprobă sau se resping cu votul majorităţii celor prezenţi". Deputatul Eugen Nicolicea, vicepreşedinte UNPR, a explicat pentru Jurnalul Naţional modalitatea prin care Coaliţia de guvernare  se va lipsi de prezenţa PSD şi PNL la şedinţele Biroului Permanent.

"Nicăieri în Regulamentul Camerei nu scrie că Biroul Permanent are nevoie de cvorum ca să se întrunească. Există două feluri de cvorum: cel de lucru şi cel de vot, niciunul nefiind cerut de Regulament pentru întrunirea şi activitatea BP. Noi am umplut un vid legislativ şi am introdus cvorumul de vot", a declarat Nicolicea.

 Acesta susţine că şi până acum şedinţele BP se puteau ţine în lipsa reprezentanţilor PSD şi PNL, dar nu s-a întâmplat asta pentru că a fost luată în considerare cutuma legată de cvorum. Amendamentul adoptat ieri reprezintă o şmecherie a PDL-UNPR pentru a legitima întrunirea Biroului Permament în lipsa Opoziţiei. Dacă nu există obligativitatea cvorumului de lucru, asta înseamnă că o şedinţă de Birou Permanent poate fi ţinută şi de doi sau trei membri. Singura obligaţie este ca hotărârile să se ia cu cvorumul de vot, adică jumătate plus unu din cei prezenţi. În aceste condiţii, reprezentanţii PDL, UDMR şi cel al minorităţilor pot să ţină o şedinţă de BP, chiar dacă nu au majoritate, singura condiţie fiind luarea deciziilor conform Regulamentului. "În BP al Camerei, Opoziţia  are majoritate, adică PSD şi PNL. Dacă vin la şedinţă şi votează, câştigă. Dacă nu vin, câştigăm noi. Dar ei nu vor să câştige, ci vor să lipsească ca să încurce", s-a plâns Nicolicea.

Amendamentul a fost votat cu patru voturi pentru şi unul împotrivă. Cele patru voturi au venit de la  PDL (preşedintele Comisie, Arghir Cionca), UNPR (Eugen Nicolicea), UDMR şi minorităţi (Varujan Pambuccian). Singurul reprezentant al Opoziţiei a fost liberalul Ciprian Dobre. Deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvăz, membru al Comisie, nici nu a fost prezent la şedinţă, declarând pentru Jurnalul Naţional, că a respins anunţul de convocare pentru că este "nestatutar". Pentru că problema şedinţelor BP a fost rezolvată, pedelistul Mircea Toader a "renunţat" la propunerea de a-i preda Robertei Anastase toate atribuţiile Biroului, în cazul neîntrunirii acestuia. Amentamentul votat în Comisie trebuie validat şi de plen.

×
Subiecte în articol: observator