x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pe cuvânt de criminal: a promis că nu mai amenință. A înjunghiat

Pe cuvânt de criminal: a promis că nu mai amenință. A înjunghiat

de Diana Scarlat    |    06 Iul 2016   •   17:54
Pe cuvânt de criminal: a promis că nu mai amenință. A înjunghiat

Legislația românească a fost modificată recent, astfel încât orice persoană amenințată să poată obține un ordin de protecție mult mai repede decât înainte. Nu suficient de repede, însă, pentru a permite o intervenție care să-i oprească pe criminali, în condițiile în care violențele asupra femeilor sunt în continuă creștere. Problemele sunt agravate și pentru că multe victime nu pot aduce probe în fața instanței, dar și pentru că pedepsele prevăzute pentru nerespectarea hotărârii judecătorești sunt foarte mici. În cele mai multe cazuri, femeile sunt atacate de foști soți sau iubiți, din gelozie sau răzbunare.

Încă o victimă a legislației și a răzbunării fostului iubit zace acum pe patul de spital. O tânără în vârstă de 23 de ani a fost înjunghiată luni, la Ploiești, de bărbatul împotriva căruia nu reușise să obțină ordin de protecție. Agresorul a intrat în cofetăria a cărei angajată este tânăra și a lovit-o de mai multe ori cu un cuțit. Părinții fetei susțin că judecătorii au considerat că agresorul nu reprezintă un pericol pentru femeia pe care o urmărea și o amenința, pentru că acesta a declarat că o va lăsa în pace, după sute de amenințări. „Nu este legal să se dea o astfel de decizie, doar în urma unei simple afirmații a agresorului. Acesta nu este un temei pentru a nu acorda ordinul de protecție. Este posibil și să nu fi existat probe. Pentru emiterea unui astfel de ordin este nevoie de probe din care să reiasă pericolul, nu se emite pur și simplu la cerere”, explică avocatul Bogdan Bărbuceanu. Familia victimei spune, însă, că femeia avea sute de amenințări pe telefon, iar cu o lună și jumătate în urmă, agresorul a lovit-o cu mașina. Bărbatul, de 35 de ani, a fost reținut pentru tentativă de omor calificat și va primi o pedeapsă de până la doisprezece ani și jmumătate. „Pedeapsa pentru omor calificat este între 15 și 25 de ani, iar pentru tentativă se dă jumătate. Va avea doar circucmstanțe agravante, pentru că s-a dus la locul faptei cu cuțitul pregătit, a amenințat-o de mai multe ori înainte, deci este clar că asta intenționa să facă”, explică specialistul criminolog Dan Antonescu.

Cazuri la indigo, în toată țara

O femeie a murit, la București, într-o situație similară, pe 25 aprilie. Tânăra era vânzătoare de la un magazin de lux de pe Calea Victoriei, deţinut de Alina Măgureanu, fosta noră a lui Virgil Măgureanu. Și în acest caz, femeia a depus main multe plângeri la Poliție și urma să ceară în instanță ordin de protecție, dar nu a mai avut timp. Criminalul a intrat în magazinul în care lucra femeia și a ucis-o. În decembrie, anul trecut, o altă victimă a aceluiași tip de situație a murit la Constanța, unde criminalul a intrat peste ea în casă și a înjunghiat-o de 25 de ori, în fața fiilor și a tatălui ei, fără ca cineva să poată interveni. Și victima de la Constanța făcuse plângeri la Poliție și urma să ceară ordin de protecție, însă mecanismul acordării acestei hotărâri judecătorești necesită, de multe ori, mai mult timp decât are la dispoziție un criminal hotărât să ucidă.

 

Legislație neadaptată nevoilor

 

Ordinul de protecţie poate fi dispus doar de instanţa de judecată, dacă o victimă cere sprijin din partea autorităţilor, atunci când este ameninţată cu moartea. Poliţia nu are prea multe posibilităţi de a interveni atunci când primeşte o plângere din partea unei persoane ameninţate, în lipsa unei hotărâri judecătoreşti, pentru că intervenţia s-ar considera abuz. Legea a fost modificată, la finalul anului trecut, astfel încât instanţa să dea decizia pentru ordinul de protecţie cu celeritate, adică în cel mult 72 de ore, dar şi aşa este foarte mult. „Ordinul de restricţie sau cel de interdicţie sunt dispuse de judecătorie. Problema cea mai gravă este legată de timp, în aceste cazuri, chiar şi dacă trec trei zile de la depunerea plângerii, până la emiterea ordinului. Ar fi nevoie de o schimbare legislativă, cu măsuri mult mai ferme și de tribunale specializate, care să poată rezolva într-un timp mult mai scurt astfel de situaţii. În alte ţări sunt astfel de tribunale specializate”, explică Rodica Vlaicu, preşedintele Tribunalului de Arbitraj Dâmboviţa. Mai mult, pedeapsa prevăzută de Codul penal pentru încălcarea ordinului de protecție sau de restricție este la jumătate față de orice altă pedeapsă pentru încălcarea unei hotărâri judecătorești, adică de cel mult un an de închisoare, în cazul în care nu se dă doar o amendă. Această prevedere îi încurajează pe făptași să sfideze hotărârile judecătorești.

 

Normalitate la alții, abuz la noi

În alte țări, Poliţia are dreptul să ia această măsură pe loc şi să-l reţină pe infractor, ceea ce în România s-ar considera abuz din partea polițiștilor. „În Austria există şi un serviciu telefonic de urgenţă pentru situaţii de acest fel, unde răspund psihologi foarte bine pregătiţi, există bugete locale alocate pentru victime, astfel încât acestea să se poată adăposti. Statul protejează victimele, care primesc adăpost, loc de muncă, şcolarizare pentru copii şi tot ce mai au nevoie”, explică avocata Mihaela Olaru. În România, Poliţia este organ de execuţie. Doar instanţa poate să dispună, într-o astfel de situaţie. Poliţistul nu poate face mare lucru. Cel mult poate să-l amendeze pe cel reclamat, dacă există probe sau martori. În cazul violenţei în familie, se întâmplă ca victima să fie silită de soțul agresor să suporte amenda, iar atacurile se înmulţesc.

72 de ore termenul maxim în care instanţa trebuie să dea decizia pentru ordinul de protecţie

Ultima victimă, cea înjunghiată luni la Ploiești, nu a reușit să obțină ordin de restricție, pentru că agresorul a promis judecătorilor că o va lăsa în pace

Cei mai mulți agresori sunt recidiviști, care au beneficiat de liberare condiționată, decisă fie de comisia din penitenciar, fie de judecători. Multe cazuri care nu implică neapărat gelozia sau răzbunarea criminalului au ca autori recidiviști liberați condiționat. Ordinul de protecţie vine în cel mult 72 de ore - care înseamnă mult pentru o victimă ameninţată de un criminal - şi este ineficient, pentru că nu prevede nici pedepse mari pentru infractori şi nici posibilitatea reală ca aceştia să fie opriţi. Tânăra care a fost ucisă în decembrie 2015 la Constanţa nu a mai avut timp să ceară ordin de protecţie în instanţă. Victima depusese o plângere la Poliţie, cu o săptămână în urmă. Criminalul, Nicolae Guciu, are 44 de ani şi a fost eliberat condiţionat cu doi ani în urmă, după 20 de ani de închisoare pentru o dublă crimă. A fost considerat reintegrabil şi chiar liniştit, ca toţi ceilalţi recidivişti eliberaţi în ultimii ani, conform legii.

×