x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pedeliştii îşi fac imagine pe legea sănătăţii

Pedeliştii îşi fac imagine pe legea sănătăţii

de Magda Marincovici    |    19 Ian 2012   •   21:00
Pedeliştii îşi fac imagine pe legea sănătăţii

Noul proiect al legii sanatatii trebuie elaborat de persoane care au expertiza in domeniu, si nu de oricine, mai ales daca sunt inregimentate politic, avertizeaza profesorul doctor Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.
'Nu stiu ce s-a discutat la consul­ta­rile initiate de PDL conduse de mi­nis­trul de Externe, Teodor Baconschi. Dupa cum nu stiu ce contributie poate avea Monica Macovei la noul pro­iect al legii sanatatii, doar, cine stie, daca ar fi implicata Procuratura! De asemenea, nu stiu ce contributie poate avea Teodor Paleologu', spune profesorul Astarastoae.

Presedintele COPAC (Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afec­tiu­ni Cronice), Gheorghe Tache, aver­tiza ca politicienii ar trebuie sa ra­ma­na pe margine si sa nu se amestece in redactarea noii legi, dezastrul din sis­temul sanitar fiind provocat tocmai de 'politizarea excesiva si de coruptie'.

'Comunicare corecta'
Intr-un recent comunicat, COPAC cere luarea urgenta a catorva masuri care sa protejeze viata pacientilor si care sa fie stipulate in proiectul legii sanatatii: definirea pachetului de servicii medicale de baza, eliminarea coplatii, deblocarea posturilor din sistemul sanitar, acces civilizat la medicamentele gratuite sau compensate, transparenta in modul de cheltuire a fondurilor etc.

Totusi, la discutiile patronate de ministrul Baconschi privitoare la noul proiect al legii sanatatii au participat si medici, printre care profesorul doctor Ioan Lascar, presedintele Colegiului Medicilor Bucuresti. Acesta a declarat ca 'nu este o actiune chirurgicala, sa punem bisturiul si de astazi pe maine sa schimbam soarta sistemului de sanatate', chiar daca utilizarea cuvantului 'colaps' in legatura cu sistemul nostru de sanatate nu este exa­gerata. In legatura cu aceasta parti­cipare, prof. dr Astarastoae sustine ca probabil este una de informare, propunerile Colegiului Me­di­cilor din Romania la noul proiect fiind ela­bo­rate si finalizate de specia­listii nostri din biroul executiv al acestei institutii.

'Nu dorim consultatii formale, ci consultari adevarate, iar dupa consultari forma care va iesi se va supune dezbaterii publice', a explicat minis­trul Sanatatii, Ladislau Ritli. In esenta, aceasta este misiunea care i s-a incredintat noului secretar de stat in Ministerul Sanatatii, doctorul Va­sile Cepoi (foto). Acesta ne-a de­cla­rat ca, la ora actuala, poarta discutii in vederea intocmirii unui 'calendar' al consultarilor cu profesionisti, bene­ficiari ai legii, 'pentru ca sa asi­gura o comunicare corecta, exact ceea ce a lipsit vechiului proiect'.

×
Subiecte în articol: observator legea sanatatii