x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PNL şi PSD spun pas dezbaterii pe Legea Educaţiei

PNL şi PSD spun pas dezbaterii pe Legea Educaţiei

26 Mar 2010   •   00:00

PNL şi PSD au declinat azi invitaţia de a participa luni la dezbaterea cu tema Legea Educaţiei Naţionale - un pas înainte pentru România, eveniment organizat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului sub patronajul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.



Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, i-a transmis vineri o scrisoare preşedintelui Camerei, Roberta Anastase, în care precizează motivele ce "împiedică" parlamentarii PNL să participe la dezbaterea privind educaţia, organizată luni la Parlament. Tăriceanu arată în scrisoare că, deşi apreciază preocupările Robertei Anastase faţă de situaţia învăţământului românesc, are "rezervele cele mai serioase" cu privire la iniţiativa de a se organiza astfel de dezbateri în cadrul Parlamentului, prin alăturarea unui număr oarecare de parlamentari cu diverşi invitaţi ai puterii.

Tăriceanu a apreciat că ar trebui ca Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului să se consulte, mai întâi, cu categoriile şi grupurile sociale interesate, cu societatea civilă şi cu specialiştii în ştiinţele educaţiei. Rolul Parlamentului, ca Legislativ şi ca putere ce controlează activitatea Guvernului, se va derula abia după ce Executivul va fi în măsură să transmită un proiect de lege clar asumat şi definitivat în urma dezbaterilor publice.

"Dezbaterea la nivelul Parlamentului trebuie să fie finalul procesului legislativ, şi nu începutul său. Începutul trebuie făcut prin consultările oamenilor politici cu cei care i-au ales", se mai arată în scrisoare. În ceea ce priveşte procedura de lucru la nivelul Parlamentului, liderul deputaţilor PNL a arătat că activitatea în comisii şi în plen reprezintă cadrul firesc de desfăşurare a activităţii Legislativului. El a mai subliniat că este extrem de important faptul că dezbaterile parlamentare permit fiecărui deputat să pună întrebări directe membrilor Guvernului. Tăriceanu a menţionat că ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, poate avea posibilitatea de a se întâlni cu grupul parlamentar al PNL, aşa cum a solicitat în trecut chiar el.

Tăriceanu a susţinut că pentru parlamentari este prioritară acum consultarea cu cetăţenii, iar Guvernul ar trebui să facă acelaşi lucru. Dezbaterea parlamentară propriu-zisă poate începe abia după ce Guvernul finalizează un proiect de lege, pe care îl va trimite Parlamentului spre dezbatere şi aprobare, menţionează liderul deputaţilor PNL.

"LIPSĂ DE RESPECT A PUTERII FAŢĂ DE PROFESORI, ELEVI ŞI PĂRINŢI"
Anunţul liberalilor vine după ce preşedintele PSD, Victor Ponta, a declinat invitaţia preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, la aceeaşi dezbatere. Ponta a precizat, potrivit unui comunicat al PSD remis vineri Mediafax, că va prezenta separat opinia PSD. Victor Ponta consideră că "sistemul de învăţământ din România ar trebui tratat cu seriozitate, ca o prioritate naţională" şi, de aceea, "declină invitaţia făcută de Roberta Anastase, apreciind că modul în care a fost organizată dezbaterea "demonstrează lipsa de respect pe care cei de la putere o arată faţă de profesori, faţă de părinţi şi faţă de elevii din România".

"Dezbaterea pe tema educaţiei, precum şi modul în care aceasta a fost planificată demonstrează lipsa de respect pe care cei de la putere o arată faţă de profesori, faţă de părinţi şi faţă de elevii din România. A vorbi în faţa atâtor oameni despre reforma în învăţământ pentru ca ulterior să le sugerezi profesorilor care urmează a fi disponibilizaţi, să se recalifice, pentru a deveni agenţi de pază depăşeşte limitele bunului-simţ. Prin urmare, am refuzat să iau parte la o astfel de mascaradă", a declarat liderul social-democrat, citat în comunicat.

Victor Ponta îi recomandă ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, "să renunţe la mimarea acestor dezbateri, care nu au nici un rezultat real şi să îşi canalizeze întreaga energie către rezolvarea problemelor de bază din educaţie - plata salariilor şi evitarea disponibilizărilor din sistem", se precizeză în comunicatul PSD.

"Guvernul pregăteşte disponibilizări în sistem, pune pe ultimul plan îmbunătăţirea calităţii în educaţie, ministrul Daniel Funeriu se face că dezbate reforma. Abia după ce îşi va da demisia, recunoscând astfel că este depăşit de situaţie, vom putea să stăm de vorbă despre educaţie", a arătat Ponta. "Am constatat cu stupoare că liderilor PSD şi PNL li s-au acordat doar cinci minute pentru a-şi expune punctul de vedere cu privire la legea educaţiei. Sistemul de învăţământ din România ar trebui tratat cu seriozitate, ca o prioritate naţională, în care toate formaţiunile politice trebuie consultate în egală măsură", a mai precizat liderul social-democrat.

×
Subiecte în articol: observator