x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Revizuirea Constituţiei trece de Guvern

Revizuirea Constituţiei trece de Guvern

21 Apr 2010   •   00:00

Guvernul a decis să nu mai aştepte Parlamenatul şi să promoveze un proiect de lege pentru revizuirea Constituţiei, pe care îl va înainta preşedintelui României. Constituirea unui Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari rămân principalele modificări pe care Guvernul le propune spre adoptare.

Primul-ministru a justificat demersul Executivului amintind că revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de preşedintele României, la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor şi senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.

"În consecinţă, Guvernul a uzat de prevederile constituţionale şi a iniţiat proiectul de revizuire a Constituţiei, pe care îl va înainta preşedintelui, care are dreptul de a-l trimite Parlamentului spre dezbatere şi aprobare. Proiectul legii de revizuire a Constituţiei este produsul consultării dintre Guvern şi preşedinte, la nivel guvernamental şi în cadrul coaliţiei care susţine Guvernul, iar de aproape o lună de zile ne consultăm cu insituţia prezidenţială cu privire la textul care urmează a fi supus aprobării Parlamentului, pentru că trebuie să existe un acord între Guvern şi preşedinte astfel încât să fie promovat proiectul legii de revizuire a Constituţiei", a declarat Boc, citat de Antena3.

Proiectul de lege pentru revizuirea Constituţiei, aprobat miercuri de Guvern, mai propune instituirea unui termen obligatoriu maxim de 10 zile în care Parlamentul trebuie să aprobe sau să respingă lista Cabinetului propus şi programul de guvernare. În cazul în care aceste termen este depăşit de către legislativ se consideră că respectivul candidat la funcţia de premier este respins, iar şeful statului nominalizează un alt prim-ministru.

De asemenea, procedura parlamentară de suspendare a preşedintelui va înceta în cazul în care avizul Curţii Constituţionale relevă că şeful statului nu a încălcat Constituţia, iar Parlamentul poate fi dizolvat dacă respinge două solicitări de învestitură într-un interval de 45 zile, nu de 60 zile ca în prezent.

Decizia Guvernului constituie un adevărat vot de blam data activităţii Parlamentului în domeniu, acolo unde reprezentanţii Puterii şi cei ai Opoziţiei continuă să se certe pe marginea normei de reprezentare a partidelor politice parlamentare în comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei.


×
Subiecte în articol: observator