x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

07 Feb 2006   •   00:00
Romania in 5 minute

Locomotiva americana pentru marfa romaneasca

Compania americana Electro Motive Diesel a prezentat ieri un nou tip de locomotiva diesel electrica, destinata tractarii trenurilor de marfa. Aceasta urmeaza sa fie testata in urmatoarele zile. Locomotiva prezentata la Bucuresti este realizata in Canada si are un cost mediu de circa trei milioane de dolari.

Consilieri pentru vagabonzi

Oamenii strazii din Focsani vor avea parte, pe langa adapost si hrana, de consiliere din partea primariei si a Crucii Rosii, in urma unui protocol semnat intre cele doua institutii. Cei care traiesc pe strazi vor fi inventariati si apoi cazati in patru corturi deja amenajate.

Aniversare - Patriarhul Teoctist, la 91 de ani

Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, implineste astazi 91 de ani. Prea Fericirea Sa va oficia Sfanta Liturghie in Catedrala Patriarhala alaturi de membrii Sfantului Sinod, urmata de un moment aniversar. La eveniment si-au anuntat participarea personalitati ale vietii publice romanesti, dar si reprezentanti ai altor culte. (Eugenia Mihalcea)

Replica - Cutean isi ataca denuntatorul

Deputatul PSD Emilian Cutean, urmarit penal pentru abuz in serviciu si folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, a iesit ieri la rampa, respingand acuzatiile ce ii sunt aduse, transmite Mediafax. El sustine ca cel care l-a denuntat la DNA, presedintele Asociatiei "Decembrie 1989 Metrou", George Costin, a primit bani pentru a facilita obtinerea unor certificate de revolutionar. "Diferenta dintre mine si Costin este ca eu chiar am fost la Revolutie", a mai spus parlamentarul.

Spitale - Ragaz pentru directorii in etate

Directorii unitatilor sanitare care au varsta de pensionare vor putea obtine derogari pentru a ramane inca trei luni in functii numai daca la concursurile organizate pentru ocuparea postului nu au existat castigatori. Potrivit legii, persoanele care au peste 65 de ani nu mai pot detine functii de conducere. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, anuntase in luna ianuarie ca nu vor mai fi aprobate derogari de la aceasta prevedere.

Vanatoare - Se ridica partial interdictia

Comandamentul Antiepizootic Central a ridicat ieri interdictiile referitoare la vanarea mamiferelor in Buzau, Calarasi, Ialomita, Tulcea si in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Hotararea a fost luata ca urmare a inchiderii tuturor focarelor de gripa aviara din aceste judete. Partidele de vanatoare se vor putea organiza individual si in grup restrans, in prezenta unui medic veterinar. (Florina Zainescu)

Actiunile Petrom - Vanzare "fara artificii"

Actiunile rezervate salariatilor Petrom trebuie vandute conform legii de privatizare a companiei, "adica salariatilor", orice "artificiu" fiind inacceptabil, potrivit premierului Tariceanu. Declaratia nu elimina confuziile, pentru ca nici legea nu precizeaza pe ce cale vor putea salariatii sa cumpere actiunile, ceea ce a si pus problema clarificarilor ulterioare. "Daca unii dintre salariati nu au posibilitatea, sigur ca nu vor cumpara, dar cei care au posibilitatea trebuie sa-si exercite acest drept", a mai spus Tariceanu. (Adrian N. Ionescu)

Galati - Protest pe cladirea penitenciarului

Doi detinuti din Penitenciarul Galati au urcat ieri pe cladirea inchisorii, nemultumiti ca nu vor mai ajunge in fata Comisiei de Eliberari din cauza unui raport intocmit in urma unei altercatii. Cristian Ciubotaru era condamnat definitiv pentru talharie si dupa ce a ajuns pe cladire a incercat sa-si sune cunoscutii de la un telefon mobil pe care il avea asupra sa. Dupa patru ore de negocieri cei doi au renuntat la protest. (Erik Hoosz)

Cazul Ciomu - Scaparea, asteptata de la medicii legisti

Medicul care a mutilat un pacient, amputandu-i penisul in timpul unei manevre chirurgicale gresite, Naum Ciomu asteapta inca de la IML expertiza care l-ar putea scapa de raspunderea penala. Ieri, Judecatoria Sectorului 5 a amanat, pentru data de 6 martie, judecarea dosarului in care doctorul este acuzat de vatamare corporala grava din culpa. Motivul amanarii este acelasi ca si la termenul de luna trecuta: Institutul de Medicina Legala (IML) nu a trimis expertiza psihiatrica a inculpatului. (Violeta Fotache)

Dosarul Rompetrol - Mihai Tanasescu, martor la Parchet

Fostul ministru al Finantelor Mihai Tanasescu a fost audiat ieri la Parchetul General in calitate de martor in dosarul Rompetrol. Procurorii vor sa afle in ce conditii a fost adoptata o ordonanta de guvern prin care datoriile Rompetrol au fost transformate in actiuni detinute ulterior de stat la societate. Tanasescu a declarat pentru Realitatea TV ca aceasta ordonanta este perfect legala.

Catedrala Mantuirii - Terenul, predat gratuit Bisericii

Conducerea Camerei Deputatilor a aprobat ieri memorandumul de preluare-predare a terenului de 110.000 mp din Calea 13 Septembrie, necesar construirii Catedralei Mantuirii Neamului in Bucuresti. Terenul se afla acum in administrarea Camerei si va fi preluat cu titlu gratuit de catre Patriarhie. O comisie mixta va stabili suma necesara curatarii si pregatirii terenului pentru preluare, estimata la 15,3 milioane RON. (Dana Piciu)

Alba - O padure intreaga defrisata ilegal

O padure cu suprafata de aproximativ 50 de hectare dintr-o comuna din Alba a fost defrisata aproape in totalitate de hotii de lemne. Furtul a fost descoperit in urma cu cateva zile de catre Corpul de Control al prefectului, alaturi de politisti. Autoritatile cred ca este vorba de o retea organizata si spun ca vor intensifica controalele. (Lucian Dobrater)

Securizare - Licitatie pentru consultanta

Politia de Frontiera Romana (IGPF) organizeaza o licitatie pentru a desemna firma care va asigura consultanta pentru realizarea sistemului de securizare a frontierei, ce va fi implementat conform contractului cu concernul german EADS. Obiectul contractului este asigurarea consultantei pentru comunicatii, IT, supraveghere tehnica, control tehnic si infrastructura. (Radu Crivat)
×
Subiecte în articol: observator