x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

28 Oct 2005   •   00:00
Romania in 5 minute

Mocanita, in patrimoniul national

Linia de cale ferata ingusta pe care circula celebra mocanita din Muntii Apuseni a fost scoasa la vanzare si ar putea fi dezafectata, pentru ca Societatea de Administrare a Activelor Feroviare are datorii de peste 15 miliarde de lei vechi. Presedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, spune ca incearca sa obtina statutul de monument istoric pentru a proteja mocanita, pe care doreste sa o introduca in circuitul turistic. (Lucian Dobrater)

Descoperire - Pasari moarte la Galati si Suceava

Un sac plin cu pasari moarte a fost descoperit ieri la Suceava intr-un vagon care transporta carbuni din Siberia. Mai multe gaini moarte, impreuna cu una vie, au fost gasite si la Galati, ieri-dimineata. Pasarile erau pe un camp de la marginea orasului, intr-un sac de plastic. Directia Sanitar-Veterinara a trimis probe la Bucuresti pentru analiza. (Erik Hoosz, Nicu Amuraritei)

Aparare - Badalan ramane pe post

Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, s-a razgandit in privinta demiterii sefului Statului Major General, Eugen Badalan, desi saptamana trecuta il critica dur ca si-a depasit atributiile si anunta ca se gandeste sa propuna sefului statului demiterea acestuia. "M-am gandit. D-aia suntem impreuna. Mergem sa muncim impreuna", a declarat Atanasiu, care a participat, alaturi de Badalan, la dezbaterile Comisiilor parlamentare de aparare pe tema bugetului MApN. (Lavinia Dimancea)

Suceava - Campionii defrisarilor ilegale

Aproape doua treimi (63%) din taierile ilegale inregistrate in padurile Romaniei au fost semnalate in Suceava, majoritatea acestora fiind opera proprietarilor, a declarat Costel Girigan, seful Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Suceava. (F. Z.)

Privatizare - Anunt pentru SNR

MCTI a lansat ieri anuntul pentru selectarea consultantilor in vederea privatizarii Societatii Nationale Radiocomunicatii SA (Radiocom). Candidatii care doresc sa se precalifice pentru etapa de ofertare trebuie sa prezinte documente care sa le ateste experienta in privatizari similare. (Cristian Ionita)

Probleme tehnice - Charter Romavia, blocat in Croatia

Decolarea unui charter Romavia pe relatia Dubrovnik (Croatia) - Bucuresti a fost amanata, ieri, din cauza unor probleme tehnice. Cursa avea ca pasageri mai multi ziaristi si oficiali bancari care au participat la un forum regional. Aeronava urma sa decoleze la ora 13:00 (14:00 ora Romaniei) si sa aterizeze la Bucuresti la ora 15:25, ora locala. Directorul general adjunct al Romavia, Florian Costache, a declarat ca un aparat de la bordul aeronavei indica eronat o pozitie a unui dispozitiv de hipersustentatie (flaps). Romavia a trimis, aseara, la Dubrovnik, o aeronava BAC 1-11 pentru a prelua pasagerii cursei.

Proiect PSD - Reesalonari pentru cluburile sportive

Un grup de 11 deputati ai PSD, in frunte cu Victor Ponta, a initiat un proiect de lege, prin care propune posibilitatea esalonarii datoriilor pe care le au cluburile sportive. Initiatorii proiectului de lege sustin, in acest sens, modificarea Legii educatiei fizice si sportului, aratand ca acest lucru ar reprezenta o solutie legislativa atat pentru autoritatile fiscale, cat si pentru cluburile sportive care au datorii.

Valcea - Ambulanta, lasata fara combustibil

Principalul furnizor de combustibil a sistat ieri alimentarea cu motorina a tuturor ambulantelor din Valcea, din cauza unei sume restante de 1,5 miliarde de lei. Cursele cu bolnavi catre Bucuresti vor fi suspendate temporar, iar dispecerii nu vor mai raspunde la toate solicitarile. Ministerul Sanatatii nu a aprobat inca rectificarea de buget pentru Valcea. (Alexandra Chivu)

Raport - Expertiza averii lui DIP, in decembrie

Analiza expertilor privind modul in care fostul ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu, si-a dobandit averea va fi prezentata judecatorilor la 8 decembrie. Termenul a fost stabilit ieri la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Raportul preliminar va fi efectuat de un expert numit de ICCJ si de catre alti doi, din partea familiei lui Dan Ioan Popescu si a Ministerului Finantelor Publice.

Muzeul Satului - In memoriam Dimitrie Gusti

La Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucuresti se verniseaza astazi, la ora 12:00, expozitia In memoriam Dimitrie Gusti. Galeria cuprinde fotografii din timpul cercetarilor facute pentru realizarea muzeului, dar si de la inaugurarea acestuia. Vor fi proiectate sase filme documentare vechi care evoca viata satului romanesc. Expozitia este deschisa pana la 1 decembrie. (Daniela Sontica)
×
Subiecte în articol: observator