În luna sărbătorilor, amatorii de petreceri cu vin spumant ar trebui să ştie că şampania - fie că provine din celebrele podgorii Champaige, fie că este alt tip de spumant, care respectă aceeaşi reţetă - se poate bea şi după 100 de ani, pentru că nu-şi pierde calităţile.
Recent s-au descoperit, la Casa Regală a Marii Britanii, sticle de şampanie din 1904, care fac deliciul cunoscătorilor. Iar arta prezentării vinurilor spumante presupune multă îndemânare şi cunoaştere, atât a procesului de fabricaţie, a podgroiilor, a produsului, cât şi a “personalităţii” fiecărei sticle, atunci când aşteaptă să fie desfăcută. “Paharul de şampanie trebuie să fie ţinut de picior, nu de cupă, asta nu ştiu foarte mulţi consumatori de vinuri spumante, pentru că noi ne chinuim să păstrăm băutura rece, iar cei care apucă paharul de cupă o încălzesc”, a explicat, la petrecerea de 100 de ani a spumantelor româneşti Zarea, somelierul Marian Timofti. El este şi un maestru al sabrării, procedeul prin care dopul şampaniei se desface cu sabia. Acest obicei era preferat de ofiţerii armatei franceze, în vremea lui Napoleon, iar astăzi s-a transformat într-o adevărată artă a somelierilor şI se potriveşte la fel de bine oricărui tip de vin spumant.