x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sechestru pe apartamentul lui Adrian Năstase

Sechestru pe apartamentul lui Adrian Năstase

de Violeta Fotache    |    29 Ian 2010   •   00:00
Sechestru pe apartamentul lui Adrian Năstase
Sursa foto: Daniel Mihailescu/AFP Photo



Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a instituit sechestru asigurător pe casa lui Adrian Năstase, din strada Zambaccian, în "dosarul cu chinezăriile", potrivit unor surse judiciare. Purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan, ne-a precizat că nu poate oferi nici o informaţie despre caz. "Nu pot nici să confirm, nici să infirm informaţia deoarece este vorba despre acte procedurale despre care nu pot să vorbesc. Numai în momentul în care ancheta va fi soluţionată. Ce pot să vă spun este că la DNA nu este decât un singur dosar al lui Adrian Năstase, ajuns la noi prin restituire după ce a fost trimis instanţei la 13 noiembrie 2006", ne-a precizat purtătorul de cuvânt al DNA. Unul dintre apărătorii lui Adrian Năstase, avocatul Ion Cazacu, ne-a confirmat luarea acestei măsuri. "Voi face contestaţie săptămâna viitoare împotriva instituirii sechestrului asigurător pe apartamentul din imobilul situat pe Strada Zambaccian."

Reamintim că în acest dosar, la prima trimitere în judecată, conturile familiei Năstase au mai fost blocate aproximativ patru luni, iar sechestrul ar mai fi fost instituit încă de două ori până acum. Acuzaţiile care au fost aduse la adresa politicianului PSD, fost premier al României, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, în noiembrie 2006, sunt de luare de mită în formă continuată, şantaj şi infracţiunea prevăzută de art. 13 din Legea 78/2000 având ca obiect fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, de a folosi influenţa ori autoritatea în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de foloase necuvenite. În noiembrie 2006, împreună cu Adrian Năstase au mai fost deferiţi justiţiei soţia lui, Daniela, Irina Paula Jianu, fost inspector general la Inspectoratul de Stat în Construcţii, şi Vasile Mihail Cristian, administrator la Eurografica. În Concret, anchetatorii DNA stabiliseră că, în perioada 2002-2004, soţii Năstase "au introdus în România, în mod ilegal, prin intermediul societăţii SC Vertcon SA din Bacău, 12 containere cu bunuri achiziţionate din China", care ar fi fost cumpărate din centre comerciale chinezeşti fără nici un fel de acte şi transportate şi depozitate la sediul Ambasadei României din China, într-un hotel dezafectat, iar ulterior în România cu sprijinul consulului general al României la Hong-Kong, Ioan Păun, şi al Irinei Jianu.

Potrivit comunicatului de atunci al DNA, Năstase ar fi luat mită de peste 1,3 milioane de euro în perioada 2001-2006, atât de la Irina Jianu, cât şi de la Ioan Păun, o altă faptă reţinută fiind banii din campania electorală din 2004 proveniţi de la Eurografica (peste 28 de miliarde de lei vechi).
Cauza a fost restituită la Parchet. Instituirea sechestrului asigurător ne arată că procurorii DNA nu sunt departe de trimiterea dosarului din nou la instanţă.

×
Subiecte în articol: observator