x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şi înzăpeziţi, şi cu banii luaţi

Şi înzăpeziţi, şi cu banii luaţi

de Mara Raducanu    |    Elena Stan    |    17 Dec 2009   •   00:00
Şi înzăpeziţi, şi cu banii luaţi
Sursa foto: Ciprian Sterian/Mediafax

Megacontractele de întreţinere multianuală a autostrăzilor şi a drumurilor naţionale din ţară în valoare de zeci de milioane de euro încheiate de autorităţi cu drumarii s-au dovedit a nu face faţă primilor fulgi de zăpadă.

Ambuteiajele, blocajele, drumurile închise au ca ţapi ispăşitori doi directori din CNADR care au fost demişi ieri şi.. şoferii, pentru că au plecat la drum ignorând avertizările de vreme rea, mulţi dintre ei conducând maşini nepregătite corespunzător. În cazul lor, legea prevede că sunt direct răspunzători şi, ca atare, vor suporta consecinţele.

La doar câteva ore de la căderea zăpezii, Autostrada Soarelui a fost închisă pentru circulaţie între Bucureşti şi Drajna, zeci de drumuri naţionale şi judeţene au fost blocate, zeci de maşini au fost implicate în accidente în lanţ pe Autostrada Bucureşti - Piteşti, iar câteva persoane au ajuns la spital în urma incidentelor. O situaţie disperată s-a înregistrat în Buzău. Sute de maşini arau blocate ieri în jurul prânzului de mai bine de 12 ore pe Drumul European 85, între Urziceni şi Buzău.

Situaţia era dramatică pentru unii dintre şoferi care şi-au epuizat deja rezervele de apă şi mâncare, dar şi pe cele de combustibil. Ministerul Administraţiei şi Internelor a informat că în urma condiţiilor meteo nefavorabile a fost întreruptă circulaţia pe 19 drumuri naţionale din nouă judeţe (Vrancea - şase, Buzău - cinci, Brăila, Covasna, Mehedinţi, Ilfov, Prahova, Tulcea - câte unul şi Ialomiţa - două). Pe DN 2, între localitatea Cotorca, judeţul Ialomiţa, şi municipiul Buzău, pe o distanţă de aproximativ 10 kilometri, sunt blocate câteva sute de autovehicule de 10-11 ore. A fost întreruptă circulaţia pe 38 drumuri judeţene din şase judeţe (Buzău - 14, Galaţi, Prahova - opt, Brăila, Ialomiţa, Mehedinţi, Timiş, Cluj şi Teleorman - câte unul, Vrancea şi Hunedoara - câte două).

Din cauza blocajelor din ultimele două zile, provocate de ninsori şi de viscolul puternic, circulaţia autovehiculelor de mare tonaj a fost interzisă ieri de la ora 11:00 pe toate drumurile din judeţele Ialomiţa, Buzău, Vrancea, Galaţi şi Brăila. Măsura a fost dispusă de Comandamentul central de iarnă. Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) a anunţat că va da în judecată Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), în numele membrilor săi, pentru a recupera pagubele cauzate de imposibilitatea utilizării drumurilor blocate de zăpadă.

"Este dreptul lor să ne dea în judecată, dar dânşii nu cunosc legislaţia. Există normativul pentru combaterea înzăpezirii şi viscolului (...) care spune că trebuie să acţionăm pentru salvarea vieţilor omeneşti. Or, nu cred că trebuie să intervenim să salvăm camioanele, care, oricum, mai mult au încurcat, pentru că au blocat accesul maşinilor de pompieri şi salvare", a declarat directorul general al Companiei de Autostrăzi şi Drumuri, Dorina Tiron.

ŞOFERII, DIRECT RĂSPUNZĂTORI
În Ordinul pentru aprobarea normativului privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice, la articolul 7 este prevăzut faptul că "pe timp de viscol nu se va acţiona pentru deszăpezire decât în situaţii cu totul excepţionale, când sunt în pericol vieţi omeneşti, datorită surprinderii pe drum a unor persoane, autovehicule sau utilaje de deszăpezire, în colaborare cu comandamentele judeţene de deszăpezire împreună cu Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea acordării primului ajutor persoanelor afectate de calamităţi".

În articolul 8 (1) sunt prevăzute obligaţiile participanţilor la trafic pe timp de iarnă. Astfel, "ei au obligaţia să-şi pregătească corespunzător şi din timp autovehiculele pentru circulaţia pe timp de iarnă, să le echipeze cu lanţuri, materiale antiderapante şi scule necesare, să utilizeze combustibili corespunzători perioadei friguroase şi să se informeze din timp şi permanent înainte de plecare, privind starea drumurilor şi prognozele meteo pentru zonele respective. Aceştia nu se vor deplasa în zone înzăpezite, în zone cu viscole sau polei generalizat sau unde Dispeceratele Drumurilor îi avertizează asupra situaţiei existente, cu recomandarea să nu circule în perioada respectivă".

În articolul 8 (2) este precizat făptul că "pentru nerespectarea prevederilor de mai sus, participanţii la traficul rutier sunt direct corespunzători şi vor suferi consecinţele legale în vigoare".

Ieri după-amiază, Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informa că erau blocate din cauza zăpezii Drumurile naţionale 2, 1B şi 22, în judeţul Buzău; Autostrada A2 Bucureşti - Drajna; DN23 Focşani - Brăila, în zona Dumbrăviţa; DN22D, în judeţul Tulcea, între localităţile Măcin-Carcaliu. Pentru a obţine informaţii privind starea reţelei de drumuri naţionale toţi cei interesaţi pot suna la Dispeceratul Comandamentului central de iarnă, la numerele de telefon 021/9360; 021/318.66.09; 021/318.66.31 sau pot accesa pagina de internet a CNADNR.

TRENURI ÎNTÂRZIATE, TRENURI ANULATE
Ieri, peste 30 de trenuri au înregistrat întârzieri la sosirea în Gara de Nord din Bucureşti din cauza condiţiilor meteorologice. Cele mai mari întârzieri au fost înregistrate la trenurile de pe ruta Bucureşti - Constanţa, care figurau pe tabela de sosiri din gară cu întârzieri de 780 şi 960 de minute. Directorul general CFR Călători, Liviu Pescăraşu, a declarat ieri că sunt întârziate cinci trenuri pe Regionala Braşov, trei pe Regionala Timişoara, 16 pe Regionala Galaţi şi 10 pe Regionala Constanţa.

Mai multe trenuri care circulă pe ruta Bucureşti - Constanţa au fost blocate marţi noapte în judeţul Călăraşi, iar aproximativ 40 de călători, care au aşteptat aproximativ zece ore într-un tren rapid rămas în câmp, au fost luaţi cu maşinile unei firme şi duşi la Poliţia Transporturi Lehliu. Referitor la situaţia călătorilor blocaţi în Gara Lehliu, Pescăruşu a spus că mulţi dintre aceştia nu au avut încredere în informaţiile primite sau în recomandările CFR. Acesta a precizat că persoanele blocate în Gara Lehliu au primit ceai şi apă, dar că "neavând disponiblităţi majore, CFR a apelat la primăriile locale".





Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile astăzi au fost anulate cinci trenuri de persoane. O măsură asemănătoare a fost luată şi în cursul zilei de ieri, când au fost anulate 16 trenuri. CFR Călători a precizat că în funcţie de evoluţia vremii şi starea infrastructurii feroviare pot interveni în continuare modificări în circulaţia trenurilor de călători precum întârzieri, anulări, limitări de rute, circulaţie pe rute deviate etc. Călătorii aflaţi în trenurile afectate de starea vremii pot continua călătoria cu alte trenuri aflate în circulaţie, fără plata diferenţelor tarifare.

CFR Călători recomandă călătorilor ca înainte de a pleca în călătorie să solicite în staţiile CFR sau la telefon 021/9521 informaţii despre modificările survenite în circulaţia trenurilor de călători spre şi dinspre Constanţa.

ÎNTREŢINEREA DRUMURILOR SE FACE PE BANI GREI
Ca în fiecare an, drumarii au fost luaţi prin surprindere de căderea primei zăpezi. Deşi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a încheiat pe bani grei contracte de întreţinere multianuală pentru drumurile naţionale şi pentru autostrăzi, zeci de drumuri au fost blocate, iar autostrada, închisă. "Deszăpezirea drumurilor judeţene trebuie realizată de firmele angajate de consiliile locale şi prefecturi, iar de drumurile naţionale şi de autostrăzi se ocupă Compania Naţională de Drumuri", ne-au explicat surse din cadrul CNADNR.

Autostrăzile sunt deszăpezite cu prioritate faţă de celelalte categorii de drumuri, iar serviciile de întreţinere sunt şi ele realizate mai repede. Întreţinerea multianuală a celor 260 de kilometri de autostradă de la noi din ţară va fi realizată în perioada 2010-2012 de consorţiile formate din firmele Straco, Romstrade şi Delta ACM, valoarea totală a contractelor fiind de 51 milioane de euro.

CNANDR a încheiat contracte de întreţinere multianuală a autostrăzilor şi drumurilor naţionale pe timp de vară şi de iarnă, printre obligaţiile drumarilor numărându-se şi deszăpezirea. Sumele prevăzute în contracte sunt foarte mari, însă autorităţile susţin că nu vor plăti decât lucrările realizate de drumari. "Contractele pentru întreţinerea multianuală a celor 260 de kilometri de autostradă vor fi semnate pentru 51 de milioane de euro. Însă aceasta este suma maximă pe care am putea-o plăti, teoretic, în următorii trei ani pentru serviciile de întreţinere a autostrăzilor Bucureşti - Cernavodă - 151,48 km, Bucureşti - Piteşti - 96 km şi centura Piteşti - 14 km.

Spun teoretic, deoarece nu avem aceşti bani. Noi propunem ca sumele respective să fie prevăzute în bugetele pe următorii ani", ne-a explicat Florin Dascălu. El a deţinut până ieri funcţia de director general adjunct în cadrul CNADNR, fiind demis, alături de directorul regionalei de drumuri Bucureşti, Mihai Nica, de către ministrul Transporturilor, Radu Berceanu. CNADNR şi-a luat şi unele măsuri de protecţie în cazul în care consorţiul nu-şi face treaba.

Astfel, pentru neefectuarea lucrărilor prevăzute în contract, firma va primi puncte de penalizare. Dacă firma ajunge la 2.000 de puncte de penalizare, CNADNR poate rezilia contractul. Pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, CNADNR poate penaliza drumarii cu sume cuprinse între 5% şi 25% din valoarea contractului.

 

Bucureştiul, încă în stare de alertă
După ce firmele de salubrizare s-au făcut de râs la căderea primilor fulgi de nea, transformând Capitala într-un oraş blocat, peste noapte situaţia s-a mai redresat. "Au fost mobilizate 300 de utilaje cu dublă acţiune - de a împrăştia material antiderapant şi a face pluguirea pe străzile secundare. Operatorii de căi publice lucrează manual la curăţarea trecerilor de pietoni şi a refugiilor RATB.

În continuare, monitorizăm activitatea firmelor de salubritate şi suntem în stare de alertă", a declarat Magdalena Iuga, şefa Serviciului de utilităţi publice din cadrul municipalităţii. Primarul general, Sorin Oprescu, a adresat un apel tuturor cetăţenilor Capitalei, autorităţilor, agenţilor economici, să dea dovadă de spirit civic şi solidaritate pentru a evita blocarea traficului, în condiţiile în care ninsoarea continuă în următoarele 24 de ore. O parte dintre ei au înţeles mesajul, renunţând la a mai pleca de acasă cu maşina. Acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care s-a mers mai bine ieri pe marile artere din oraş.

Cetăţenii au la dispoziţie Dispeceratul Integrat de Urgenţă al Primăriei Capitalei, unde pot fi semnalate problemele legate de reţelele edilitare: apă, canal, gaze, telefonie, Electrica, RADET, RATB, LUXTEN şi Administraţia Străzilor (apel gratuit) 0800.800.882. La comandamentul convocat ieri-seară primarul general a declarat că au fost somaţi 90 de agenţi economici. Aceştia au fost obligaţi să cureţe zăpada de pe trotuarele din faţa magazinelor. O altă problemă discutată aseară a fost cea a panourilor electorale care nu au fost luate şi care au fost rupte de vânt, primarul solicitând autorităţilor ridicarea acestora.

De asemenea, la Primăria Capitalei vor trebui aduse astăzi programele de monitorizare prin GPS ale utilajelor de dezăpezire, pentru ca în perioada următoare să existe o mai bună monitorizare a acestora.

• Monica Andrei Capatos

×
Subiecte în articol: observator