x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spitalul morţii în Târgu-Jiu. Adevărul despre moartea tinerei de 17 ani

Spitalul morţii în Târgu-Jiu. Adevărul despre moartea tinerei de 17 ani

de Gabriela Mladin    |    19 Aug 2011   •   09:55
Spitalul morţii în Târgu-Jiu. Adevărul despre moartea tinerei de 17 ani

Respiratie gura la gura, asa sunt resuscitati pacientii la Spitalul din Targu-Jiu. Ancheta mortii tinerei de 17 ani scoate la iveala lucruri greu de imaginat ca se petrec intr-un spital. In raportul Ministerului Sanatatii este consemnat faptul ca medicii au mintit cand au comunicat faptul ca resucitarea initiala s-a facut cu un balon Ruben, in realitate, procedura a fost de respiratie gura la gura. Mai mult, medicii sectiei ORL, unde fata se internase pentru scoaterea amigdalelor, au incercat sa ascunda faptul ca inainte de a muri, i-au administrat un antibiotic.

La interventia medicului ATI pentru resuscitare, acesta a venit s-o salveze pe fata fara a avea asupra sa butelia de oxigen si defibrilatorul. In total, pana cand fata fata a fost dusa in sectia ATI au trecut 17 minute. Medicii legisti au incercat si ei sa-si acopere colegii. Desi au consemnat ca au trimis probele toxicologice la Mina Minovici, acestea nu erau inca trimise cand comisia a inceput verificarea. Acestea sunt pe scurt constatarile Ministerului Sanatatii.

Testata doar in acte!

Raluca Tulic a fost internata in sectia ORL a Spitalului din Targu-Jiu, in data de 8 august 2011, ora 8,55. Diagnosticul de internare, pus de catre medicul Carmen Braia a fost de “adenoamigdalita cronica'. Comisia constata ca foaia de observatie este sumara, examenul clinic pe aparate si sisteme nu este detaliat, folosindu-se termenul general “relatii normale'. In vederea pregatirii preoperatorii s-a decis antibioticoterapie in scop profilactic, conform declaratiei medicului sef de sectie Ghoerghe Stanciu si a medicului currant, Carmen Braia. In foaia de observatie s-a consemnat testare la antibiotic, dar fata a se preciza tipul de antibiotic si procedura de testare, precum si rezultatul acesteia.

Investigatiile consemnate au fost de HLG, bilirubina, VSH, glicemie, uree si examen de urina, al carui rezultat nu este consemnat in foaia de observatie. Aceste investigatii au fost considerate si consemnate ca fiind analize uzuale in astfel de situatii. In rest, nu s-au indicat si nici efectuat alte analize de laborator si investigatii paraclinice si consult onterdisciplinar. De asemenea, nu s-au indicat si efectuat examene radiologice si electrocardiograma.

Respiratie gura la gura in spital!

In cazul tinerei, nu a fost precizat momentul inceperii terapiei medicamentoase, cid oar o indicatie generala pe 2 zile cu ampicilina, 2 flacoane a 1 gram, alaturi de alte 9 medicamente, respective hemostratice, anestezic local, anxiolitice, antialgice minore, atropina, adrenalina, care urmau sa fie administrate inainte si dupa operatie.

In ziua de 10 august, la ora 5,50, asistenta ii administreaza fetei antibioticul, un gram de ampicilina dizolvat in 20 ml de ser fiziologic prin cateter montat in urma cu o zi. Aceasta administrare de antibiotic nu a fost consemnata in foaia de observatie, dar a fost confirmata de o pacienta care se afla internata in salon cu fata. Asistenta a explicat in fata comisiei ca dupa cateva minute de la administrarea medicamentului, pacienta a acuzat senzatia de sufocare si alte strari de rau, motiv pentru care a solicitat ajutorul medicului de garda. Consultata de medicul de garda, Carmen Braia, aceasta a constatat ca tanara era in stare de inconstienta. Astfel, Braia i-a administrat fetei calciu si hidrocortizon si i-a facut respiratie gura la gura. Cu toate acestea, in foaia de observatie a fost consemnat tratamentul medicamentos dar si faptul ca ventilatia mecanica a fost efectuata cu ajutorul balonului Ruben si nu respiratie gura la gura. Din verificarile efectuate s-a constatat ca nu exista balon Ruben in dotarea sectiei ORL.

La resuscitare, fara oxigen

Dupa cinci minute, a fost solicitata din terapie intensiva medicul Rodica Darnu, fara a se preciza ca pacienta este in stop cardio-respirator. Cand aceasta a sosit in salon, fata era asezata pe pat, unde I s-au efectuat compresiuni toracice si ventilatie gura la gura. Aceasta a fost mutata pe pardoseala unde s-au continuat aceste manevre si I s-a administrat si adrenalina. Din trusa medicului Rodica Darnu lipsea defibrilatorul si butelia de oxigen, motiv pentru care decis transferal pacientei in sectia ATI, care este amplasata la parterul cladirii. Fata a fost transportata pe o targa rigida, continuandu-se manevrele de prim ajutor. De la etajul 1 pana la parter, la sectia ATI, timpul a fost de 7 minute si cu alte 10 minute cat s-a incercat resuscitarea prin respiratie gura la gura, au trecut 17 minute. Aici s-a continuat administrarea de adrenalina si s-au aplicat 3 socuri electrice de catre medicul Rodica Dirnu, aspecte neconsemnate in foaia de observatie. Dupa 60 de minute de rescuscitare s-a declarat decesul.

Medicul legist a uitat sa trimita probele la Mina Minovici

Comisia a mai constatat ca nu exista inregistrarea si documentare a ritmului de orprire cardiaca, a scoruilor electrice administrate si nu s-a putut accesa memoria defibrilatorului, neexistand card de memorie si hartie.

Dupa 24 de ore de la confirmarea decesului, s-a efectuat necropsia de catre medicul Claudia Beldean. Cauza mortii a fost insuficienta cardio-respiratorie, infarct miocardic si pancreatita hemoragica necrozanta. Protocolul de autopsie nu a fost completat decat partial, iar probele recoltate pentru examenele toxicologice si histopatologice nu au fost transmise catre Institutul Mina Minovici.

In afara acestor constatari, specialistii Ministerului Sanatatii au descoperit grave deficiente de organizare si a cerut Consiliului Judetean, in subordinea caruia se afla Spitalul de Urgenta din Targu-Jiu, masuri cu personalul.

In raport, Ministerul Sanatatii, mai stabileste ca personalul medical de la acest spital trebuie sa urmeze cursuri de instruire.

×