x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator STĂNCULESCU ŞI CHIŢAC / Rămâne cum s-a stabilit

STĂNCULESCU ŞI CHIŢAC / Rămâne cum s-a stabilit

de Miruna Pasa Petru    |    27 Ian 2009   •   00:00
STĂNCULESCU ŞI CHIŢAC / Rămâne cum s-a stabilit

Verdictul definitiv pronunţat anul trecut în dosarul Revoluţiei de la Timişoara rămâne în picioare ca urmare a unei noi decizii dispuse de instanţa supremă.



Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ieri căile extraordinare de atac prin care foştii generali Mihai Chiţac şi Victor Atanasie Stănculescu au invocat nelegalitatea deciziei de condamnare a lor la câte 15 ani de închisoare şi au cerut rejudecarea dosarului Revoluţiei de la Timişoara. După câteva ore de deliberări, completul de nouă judecători a stabilit că cele două contestaţii în anulare nu întrunesc condiţiile formale prevăzute de lege. Magistraţii le-au respins astfel ca inadmisibile, deoarece motivul invocat în căile de atac nu se regăseşte printre cele expres prevăzute de Codul de procedură penală.

Avocaţii foştilor generali susţinuseră că aceştia nu au fost audiaţi de instanţa de recurs şi că problema s-ar încadra printre motivele contestaţiei în anulare. Potrivit legii însă, audierea acestora în recurs nu mai era obligatorie în cazul în care acuzaţii au fost audiaţi la prima instanţă şi au fost condamnaţi în toate fazele procesuale. Or, tocmai acest aspect a fost reţinut de instanţa supremă.

CONDAMNAŢII
Nici unul dintre cei doi foşti generali nu a fost prezent ieri în sala de judecată. Mihai Chiţac a fost eliberat temporar din închisoare la data de 29 decembrie 2008, pentru a fi supus unei intervenţii chirurgicale, iar Victor Atanasie Stănculescu se află încă în detenţie, dar prezenţa sa nu a fost necesară. Stănculescu aşteaptă încă decizia în privinţa cererii sale de întrerupere a executării pedepsei pe considerente medicale. În cazul său, Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a admis efectuarea unei a doua expertize medico-legale. Primul astfel de document medical, contestat de Stănculescu, susţinea că, deşi grav bolnav, fostul general poate fi tratat în reţeaua penitenciară. Cei doi au fost condamnaţi anul trecut, după zece ani de procese, la câte 15 ani de închisoare pentru reprimarea violentă a manifestaţiilor desfăşurate la Timişoara în decembrie 1989. Atunci au fost ucise 72 de persoane şi alte 253 au fost rănite.

×
Subiecte în articol: observator