x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

25 Apr 2009   •   00:00

25 aprilie 2009



BĂTAIE PE AGHEAZMĂ
Peste cinci mii de oameni s-au călcat ieri în picioare la Mănăstirea Ghighiu din Prahova, pentru a lua apa sfinţită de Patriarhul Daniel. Deşi au fost pregătite peste 10.000 de sticle cu agheazmă, şi există rezervă de circa o tonă, cantitatea nu a fost de ajuns. O situaţie similară s-a înregistrat şi la Brăila, unde lumea s-a înghesuit să ia apă din izvorul aflat sub altarul unei biserici din oraş. În ambele situaţii, jandarmii au făcut eforturi deosebite pentru a face faţă situaţiei. (Laura Calciu, Florentin Coman)

LĂUDAŢI DE ŞEFUL NATO
România se achită în mod ireproşabil de atribuţiile ce-i revin în calitate de aliat al NATO, este opinia secretarului general al Alianţei, Jaap de Hoop Scheffer. Aflat la Bucureşti într-o vizită de final de mandat, olandezul a lăudat contribuţia României în Afganistan şi a deplâns decesul celor 11 militari români ucişi în timpul desfăşurării operaţiunilor. Statul român i-a dat ieri noi motive de satisfacţie, preşedintele Băsescu anunţând suplimentarea cu 140-150 de militari a prezenţei româneşti în Afganistan. (I.C.)

VIVAT ACADEMIA
Scriitorul Augustin Buzura, membru al Academiei Române, este invitatul emisiunii Vivat Academia difuzate astăzi de Antena 2 la ora 15:30. În dialogul cu realizatorul Dan Constantin, Augustin Buzura povesteşte despre lupta de 25 de ani cu cenzura, dar şi despre marea dezamăgire produsă în perioada de după 1989 de noii proletcultişti, demolatori fără noimă şi operă ai marilor oameni de cultură, ai vârfurilor literaturii române.

CARNAJ PE DN 22 C
Patru persoane şi-au pierdut viaţa şi mai multe au fost rănite într-un accident rutier produs aseară în judeţul Constanţa. O basculantă încărcată cu nisip s-a răsturnat peste un microbuz de transport călători, victimele fiind din microbuz. Potrivit Mediafax, accidentul s-a produs din cauza unei defecţiuni tehnice la basculantă. Numărul răniţilor nu era cunoscut încă aseară. Traficul pe porţiunea respectivă de drum a fost închis câteva ore.

BANI DE BURSE
Elevii care au rămas fără "Banii de liceu" ar putea să îşi primească bursele din nou. Conform ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, săptămâna viitoare ar putea fi adoptată o hotărâre de guvern prin care plafonul din legea referitoare la acordarea burselor pentru elevi va fi crescut de la 150 la 200 de lei.
Peste 22.500 de liceeni nu mai primesc din luna martie bursele sociale, din cauza scăderii plafonului la nivelul celui din 2004. (Eugenia Mihalcea)

PROTEST LA VASLUI
Circa 80 de proprietari de autoturisme ARO s-au trezit că au de plătit impozit ca pentru o maşină de lux. Şi asta deoarece legea s-a schimbat, iar impozitul se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică. Până anul trecut, grupa de impozitare a autoturismelor ARO era cea a autovehiculelor de peste 12 tone şi a autoturismelor de teren din producţie internă. Astfel, proprietarii de ARO au constatat că nu mai au de plătit un impozit de 480 de lei pe an, ci 2.304 lei, deoarece maşinile lor au o capacitate cilindrică de 3.119 centimetri cubi. Oamenii afirmă că vor lăsa maşinile în faţa Primăriei, dar chiar şi aşa trebuie să plătească pentru ele impozit, întrucât sunt proprietari. (Ana Ionaşcu)

CAZUL BECALI
Mandatele de arestare ale celor cinci persoane încarcerate în scandalul privind furtul maşinii lui Gigi Becali, nu au fost prelungite. Hotărârea instanţei Judecătoriei 1 a fost deja atacată cu recurs de procurori, urmând ca Tribunalul Bucureşti să ia decizia finală. Cei cinci bodyguarzi ai lui Gigi Becali rămân în arest până la expirarea mandatului iniţial. Astfel, cei trei care au fost reţinuţi şi arestaţi în 3 aprilie alături de Becali - Cătălin Zmărăndescu, Ştefan Dediu şi Nicolae Dumitraşcu - ar putea părăsi arestul în 1 mai. Ceilalţi doi - Marcel Popa şi Marian Milea - ar putea ieşi în 12 şi, respectiv, 15 mai. Parchetul ceruse ieri prelungirea mandatelor de arestare.

×
Subiecte în articol: observator