x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Strămoşii din România ai preşedintelui polonez

Strămoşii din România ai preşedintelui polonez

10 Apr 2010   •   00:00

O parte din strămoşii preşedintelui Lech Kaczynski au trăit şi pe meleagurile româneşti. Într-un document al Ambasadei Poloniei la Bucureşti sunt prezentaţi acei strămoşi ai preşedintelui polonez „aşezaţi sau decedaţi în România”.



Clanul Jasiewicz, blazonul Rawicz

Clanul Jasiewicz, blazonul Rawicz  - familie provenită din Marele Principat al Lituaniei; membrii ei apar în documentele arhivale începând cu secolul XVI.
Stanislaw Jasiewicz, ofiţer de cavalerie rusă, soţul lui Jadwiga Dunin-Brzezinska.
Wincenty Adam, fiul lui Stanislaw Jasiewicz, ofiţer de cavalerie rusă,  s-a născut la Lomza pe 24 decembrie 1891. A urmat Şcoala de Cadeţi la Pskow şi la Połock, iar în anul 1912 a absolvit cu grad de sublocotenent Şcoala Militară de Cavalerie la Elizawetgrad. În 1917, după revoluţia bolşevică, a părăsit armata rusă intrând în cadrul I Corp Polonez al generalului Jozef Dowbor-Musnicki. A luptat în razboiul polono-bolşevic al anilor 1918-1921; a fost distins cu ordinuł Virtutea Militară de gradul al V-lea. În perioada celei de a doua Republici Polone a fost in serviciul militar al ţării; a deţinut comandamentul celei de-a X-a Brigade de Cavalerie din Rzeszow, precum şi funcţia de comandant adjunct al Brigadei de Cavalerie de Nowogrod in Baranowicze. A ajuns la gradul de colonel.
Începând cu primele zile ale anului 1939 a fost trimis la tratament in România. Pe motiv de boală nu a putut lua parte la războiul de apărare din 1939 (fapt dovedit printr-un certificat emis de către Ambasada Poloniei pe data de l august 1940). A murit la Bucuresti pe 27 noiembrie 1941; este inmormântat la un cimitir catolic.
În afara ordinului Virtuti Militari a primit şi alte distincţii: Crucea Vitejilor, Crucea în Grad de Ofiţer al Ordinului de Renaştere a Poloniei, Medalia  Îndependenţei, Medalia "Eroii Nealmului" pentru războiul din 1920, Medalia Decadei, Crucea de Aur pentru Merit, Medaille Interalliee, Comanderia Ordinului Coroanei Regale a Romaniei de Clasa a III-a.
În anul 192, Kornelia Zoe Skupiewska a devenit soţia lui Wincenty Adam cu care a avut trei fii: Lucjan (născut în 1922) - istoric şi economist, stabilit în Canada; Stanislaw (născut în 1925) - tehnolog, domiciliat în Canada; Maria Adam (născut în 1930) -  ¬economist, cu domiciliu la Varşovia, care în 1940 a reuşit să fugă cu sprijinul diplomaţilor români din Polonia de est, ocupată de sovietici, la bunicul său in România.
Sora lor Jadwiga este soţia lui Rajmund Kaczynski şi mama preşedintelui Republicii Polone - Lech Kaczynski. Wincenty Adam Jasiewicz este bunicul lui Lech Kaczynski, iar Lucjan Skupiewski este străbunicul lui.

Clanul Skupiewski, blazonul Belina

Familia Skupiewski sau Skupienski provine din regiunea Poloniei centrale, numită Mazovia şi este datată în documente începând cu secolul XVI. Conform informaţiilor transmise de Ambasada Poloniei la Bucureşti în 1987, într-un cimitir catolic din Bucureşti sunt înmormântaţi următorii membri ai acestei familii: Jozef Julian (1846-1919), participant la insurgenţa din ianuarie 1863, Jerzy Tadeusz (1879-1911), fiul lui Jozef Julian, Jozef Konstanty (1873-1943), fiul lui Jozef Julian, Lucjan Julian (1876-1949), fiul lui Jozef Julian, Helena (1880-1949), cea de-a doua sotie a lui Lucjan, dar şi colonelul Wincenty Jasiewicz, ginerele lui Lucjan Julian.

Un primar al Bucureştiului

Jozef Julian Belina-Skupiewski (1846-1919), fiul lui N.Wolowska a fost insurgent din răscoala din ianuarie 1863. A locuit în Bucureşti, pe Aleea Blanc. Băiatul lui cel mare, Lucjan, doctor în medicină, s-a căsătorit cu Zofia Ajdukiewicz, cu care a avut pe Kornelia Zoe. Domnişoara Skupiewska a devenit la rândul ei nevasta lui Wincenty Jasiewicz, prieten cu Regele României, Carol al II-lea. Jasiewicz probabil a deţinut funcţia de senator, totuşi această informatie nu a fost verificată. În perioada februarie - aprilie 1923 a fost primarul Bucureştiului. S-au păstrat fotografii din anii '30, reprezentându-l pe Lucjan Skupiewski şi Regele Carol al II-lea la vânătoare.

Un medic dedicat

Lucjan s-a născut la Varşovia pe 8 ianuarie 1876 şi a venit în Romnia copil fiind. A urmat cursurile Liceului Gheorghe Lazăr, iar apoi s-a înscris la Facultatea de Medicină din Bucureşti. S-a specializat în chirurgie, ginecologie şi obstetrică, obţinând in 1902 titlul de doctor în medicină şi chirurgie. În scurt timp a devenit asistentul prof. Angelescu de la Spilalul Filantropia. În 1916 a lucrat fără încetare la organizarea şi conducerea tuturor spitalelor pentru răniţii din primul război mondial, din imprejurimile Bucureştiului. După ocuparea Bucureştiului de către nemţi, s-a întors la Spitalul Filantropia pentru a conduce secţia de chirurgie în absenţa profesorului Juvara. A lucrat activ în cadrui organizaţiei "Refugiilor pentru lăuze sărace" şi ca director al maternităţii din Calea Grivilei. Datorită eforturilor depuse timp de 10 ani a reuşit transformarea instituţiei într-un spital specializat cu 45 de paturi. Această maternitate a fost distrusă în bombardamentul de pe 7 mai 1944.
Dr. Skupiewski a murit in ziua de 10 martie 1949, bolnav de cancer osos. Soţia lui, Zofia, a fost fiica unui eminent pictor polonez, Tadeusz Ajdukiewicz (1852¬-1916), care timp de mulţi ani rămâne strans legat cu România perioadei regale.

×
Subiecte în articol: observator