x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Strasbourg - Sfaturi europene

Strasbourg - Sfaturi europene

de Maria Toader    |    23 Noi 2005   •   00:00

Dupa ce autoritatile de la Bruxelles au atentionat Romania pentru intarzierile inregistrate in procesul de aderare, dar i-a acordat si bile albe pentru progresele facute, in cadrul raportului de monitorizare, a venit randul raportorului pentru Romania, socialistul Pierre Moscovici, sa isi pregateasca "desaga cu sfaturi" pentru autoritatile de la Bucuresti.

Dupa o prima lectura, saptamana trecuta, a raportului sau, peste 62 de amendamente au fost aduse textului initial. Spre deosebire de anii anteriori, multe dintre cele actuale au fost formulate intr-o maniera mult mai incurajatoare, dar numai la nivel aparent. Subliniind si confirmand in acelasi timp progresele facute de partea romana, deputatii europeni remarca faptul ca lucrurile merg spre calea cea buna, dar au gasit si motive sa se declare nemultumiti.

VECHILE BUBE. Cele mai mari probleme ale Romaniei par a fi, din nou, coruptia si implementarea partiala a acquis-ului comunitar. Atat mediul, protectia copiilor, regimul adoptiilor, lipsa unei legi de restituire a proprietatilor, ineficienta sistemului sanitar, cat si nereglementarea productiei de organisme modificate genetic sunt, pentru europarlamentari, motive de ingrijorare. Altii considera ca Romania nu prea este capabila sa securizeze viitoarelor frontiere externe ale Uniunii. Deputatii de la Strasbourg nu se declara satisfacuti nici de protectia minoritatilor si acordarea de locuri de munca pentru etnia rroma si maghiara. De altfel, deputata ungara Kinga Gal sugereaza autoritatilor romane chiar sa sustina actiunea de descentralizare a comunitatii maghiare daca acest lucru ar insemna o evolutie linistita pentru etnici.

×
Subiecte în articol: observator