x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Subalternii lui Berceanu iau prime nesimţite

Subalternii lui Berceanu iau prime nesimţite

de Adriana Duţulescu    |    09 Apr 2010   •   00:00



Bugete de criză la instituţiile din subordinea lui Berceanu: salariu mediu de 3.500 lei, primă de vacanţă de 3.000 lei, deplasări în străinătate de sute de mii de euro.

În vreme ce mesajul despre "salariile şi sporurile nesimţite" curge zilnic dinspre Guvern, în Monitorul Oficial apar tot zilnic bugetele instituţiilor bugetare din subordinea ministerelor, unde se ascund exact sporuri, prime şi salarii nesimţite, conform criteriilor exprimate de premierul Boc. Chiar ieri au fost publicate în Monitorul Oficial bugetele de venituri şi cheltuieli a trei instituţii din subordinea lui Radu Berceanu, la Ministerul Transporturilor: Autoritatea Feroviară Română, Autoritatea Rutieră Română şi Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă.

Toate conduse de oameni plantaţi în funcţii de Radu Berceanu, evident. Şi toate având prea fericiţi angajaţi cu salarii medii cuprinse între 3.000 şi 4.500 de lei. Plus prime de vacanţă, prime suplimentare anuale, tichete de masă, sporuri de vechime, bugete pentru deplasări în străinătate etc.

Spre exemplu, Autoritatea Feroviară, care are printre altele misiunea să asigure inspecţia de stat şi controlul de siguranţă a circulaţiei în transportul feroviar şi cu metroul, licenţierea operatorilor de transport feroviar şi cercetarea evenimentelor şi accidentelor feroviare, a primit anul acesta un buget gras, drept răsplată probabil pentru toate accidentele şi deraierile de trenuri din ultima perioadă. Astfel, un angajat al AFER are un câştig mediu lunar de 3.482 de lei, la care se adaugă sporuri, tichete de masă şi primă de vacanţă de 3.100 de lei. Bugetul de deplăsări în străinătate se ridică la 100.000 de euro.


FERICIŢI CEI CARE LUCREAZĂ LA STAT
Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă are 121 de angajaţi care câş­ti­gă în medie 4.793 de lei lunar, dar primesc şi prime de 3.300 de lei. Şeful Şcolii de Aviaţie are un salariu lunar de 7.500 de lei. ARR, condusă de un apropiat al lui Ra­du Berceanu de la PD-L Dolj, Iancu Crăciunoiu, are un buget des­pre care nu se poate spune că ar fi de criză.
Câştigul mediu brut pe angajat, potrivit hotărârii de Guvern publicate în Monitorul Oficial, este de 3.170 de lei lunar, dar la acesta se adaugă primă de vacanţă de 2.700 de lei şi primă din fondul de premie­re alocat de 1.300.000 de lei, cam 2.000 de lei de angajat. Şi fericiţii de la ARR primesc tichete de masă, sporuri de condiţii de muncă de 1,2 milioane de lei şi au şi un buget consistent pentru deplasări în străinătate de 95.000 de euro. Directorul general al ARR, Ian­cu Crăciunoiu, are la dispoziţie un fond personal de 13.000 de lei şi un buget pentru salariul său de 87.000 de lei, adică 7.250 de lei lunar.

×
Subiecte în articol: observator