x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sute de sindicalişti din învăţământ protestează în faţa Prefecturii Iaşi

Sute de sindicalişti din învăţământ protestează în faţa Prefecturii Iaşi

17 Mar 2010   •   00:00

Câteva sute de sindicalişti de la Federaţia „Spiru Haret”, Sanitas Iaşi, Sindicatul „Energetica” şi Federaţia Educaţiei Naţionale protestează în faţa Prefecturii, acolo unde premierul Emil Boc are o întâlnire cu autorităţile locale şi şefi ai serviciilor deconcentrate din judeţ.



Potrivit liderilor de sindicat, profesorii protestează pentru abrogarea mai multor ordonanţe adoptate de Guvern, care vor duce la reducerea a peste 15.000 de posturi din sistem, diminuarea veniturilor din învăţământ şi anularea drepturilor câştigate prin contractele colective de muncă şi prin actuala legislaţie. „În cazul în care Guvernul nu va răspunde solicitărilor noastre putem ajunge la boicotarea examenelor sau la blocarea anului şcolar. Dar astfel de acţiuni trebuie făcute în colaborare cu celelalte sindicate”, a declarat preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, Gheorghe Isvoranu.

Potrivit profesorilor, reforma învăţământului înseamnă pierderea titulaturii în sistem şi reducerea posturilor. Isvoranu adăugat că sindicatul este nemulţumit de faptul că Guvernul ar putea face o primă lectură a noului proiect de lege a educaţiei în şedinţa de miercuri, fără a consulta în prealabil partenerii sociali. „Ne putem trezi cu un proiect cvasi-finalizat care să producă multe prejudicii învăţământului. Ori, înainte de o primă lectură, Ministerul trebuie să negocieze cu partenerii sociali”, a mai spus Isvoranu.

×
Subiecte în articol: observator