x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Târgu-Mureş: Târg cu iz medieval, bruiat de chinezării

Târgu-Mureş: Târg cu iz medieval, bruiat de chinezării

de Raluca Cret    |    12 Oct 2009   •   00:00

Iar a fost sărbătoare în Târgu-Mureş. Aşa cum îi şade bine unei cetăţi medievale, timp de trei zile, ceasul s-a întors la vremuri de demult, cu negustori, ulcele, butoaie, modelări şi împletituri, căruţe şi carafe cu vin.

Sărbătoarea Vinului şi a Artei Meşteşugăreşti i-a adus în cetate pe cei mai cunoscuţi producători de vin din România şi pe unul din Italia, care şi-a şi lansat cu această ocazie vinul cu aromă de căpşuni. Cu toate că vinul a gâlgâit în paharele însetaţilor, cel mai mare succes l-au avut meşterii populari, la care, o recunosc chiar ei, nu se aşteptau. "Spre surprinderea mea, a mers foarte bine chiar în prima zi şi nu mă aşteptam ca la Târgu-Mureş să fie atât de apreciată arta populară. La Sibiu, da, la Târgul ţăranului român, da, dar aici..."

Jorj Dumitriu este, spune el, singurul care execută replici după vechile vase româneşti, al căror model l-a obţinut după multă muncă de lămurire prin muzeele din ţară. A venit chiar şi cu o replică după prima roată a olarului descope­rită în România, iar tehnica îi atrage pe turiştii care vin şi numai pentru a se interesa. Unii scot 30 lei pentru un vas replică după ceramica de Cucuteni. Au venit de peste tot, din Vâlcea, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Mureş, Prundu-Bârgăului.

Din păcate, Primăria nu a reuşit să pună piciorul în prag, iar colţurile au fost invadate de chinezării, numai bune de stricat frumuseţe de atmosferă cu iz medieval. Festivalul de la Târgu-Mureş s-a suprapus cu Ziua Recoltei de la Reghin, eveniment dedicat în principal pomicultorilor, merele de Batoş fiind epuizate după numai câteva ore. La Reghin, sărbătoarea a avut un iz mai aparte, departe de aglomeraţia oraşului, cu oameni de la ţară, cu bătrâni îmbrăcaţi în costume populare, aşa cum se cade la zi de sărbătoare.

×
Subiecte în articol: observator