x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator The Guardian: Ţiganii, poporul paria al Europei, mai puţin ignoraţi acum datorită lui Sarkozy

The Guardian: Ţiganii, poporul paria al Europei, mai puţin ignoraţi acum datorită lui Sarkozy

17 Sep 2010   •   00:00

Ţiganii, cea mai mare minoritate etnică din UE, împrăştiaţi în peste zece ţări, sunt poporul paria al Europei, dar datorită lui Nicolas Sarkozy sunt mult mai puţin uitaţi şi ignoraţi acum decât erau în urmă cu câteva săptămâni, comentează The Guardian.



Furia provocată de politica Franţei de repateriere a romilor în România şi Bulgaria în schimbul unui ajutor de 300 de euro a adus sub lumina reflectoarelor soarta celor aproximativ 12 milioane de romi din UE, majoritatea din Balcani şi Europa centrală.

În revoluţiile democratice care au eliberat regiunea de sub dominaţia sovietică în urmă cu 20 de ani, romii au fost marii perdanţi. Pentru cei mai mulţi oameni, democraţia a adus noi libertăţi, standarde de viaţă mai ridicate şi integrare în Occident. Dar ea a adus şi intimidarea romilor, incriminare, ghetouri, sterilizare forţată şi trimiterea copiilor lor la şcoli pentru elevi cu dificultăţi de învăţare.

Acum criza Europei de Est a devenit o "dilemă romă" pentru Europa de Vest, sporind şansele de a se face ceva în această privinţă, apreciază cotidianul britanic. Franţa nu este nici pe departe singură. Austriecii, danezii, suedezii şi italienii au expulzat imigranţi europeni romi. Germanii se pregătesc să expulzeze 12.000.

Dar mult mai în linişte, fără a încerca să câştige capital politic ca Sarkozy, "ministrul său Rottweiler" Pierre Lellouche şi alţii, care au furat voturi de la extrema-dreaptă şi şi-au îmbunătăţit scorurile acuzând explicit romii pentru prostituţie, cerşetorie, trafic de copii, furt din buzunare şi violenţe. Ar fi de neconceput ca în Europa modernă, politicienii să facă acuzaţii similare la adresa persoanelor de culoare, arabilor sau evreilor.

În schimb romii, care sunt dezorganizaţi politic şi nu au un lobby puternic, sunt o ţintă uşoară. Această dispută a pus problema pe agenda politică a Europei ca niciodată până acum. Grămezi de bani vor fi daţi pentru aceasta, iar programele de integrare şi educaţie, conferinţele, seminarele şi campaniile organizaţiilor neguvernamentale vor căpăta vigoare, conchide The Guardian, potrivit Mediafax.

×
Subiecte în articol: observator