x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Traian Băsescu: România trebuie redefinită ca brand turistic

Traian Băsescu: România trebuie redefinită ca brand turistic

20 Iul 2009   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu spune că este necesară redefinirea României ca brand turistic astfel încât ţara noastră să fie recunoscută pe plan internaţional ca destinaţie turistică, în condiţiile în care, în prezent, "suntem cunoscuţi doar ca exportatori de forţă de muncă".



Şeful statului a susţinut, luni, o conferinţă de presă, la Hotelul Doina din Neptun, în deschiderea lucrărilor Consiliului Consultativ al Turismului, el prezentându-şi opiniile despre starea actuală a turismului românesc şi oferind unele sugestii de strategie celor implicaţi în acest domeniu.

Potrivit preşedintelui, este absolut necesară corelarea raportului preţ - calitate în domeniul serviciilor turistice, pentru că "odată plecat în vacanţă, în străinătate, turistul român nu o să-şi mai facă vacanţa în ţară, în anii următori, după ce descoperă că la preţ echivalent, sau poate chiar mai mic, peste hotare beneficiază de mai multe servicii, şi de o calitate mai bună".

Preşedintele a criticat lipsa personalului calificat în turism, fapt care "agravează calitatea serviciilor hoteliere şi de restaurant, oferite turiştilor, în special pe litoral".

"Hotelierii ar trebui să găsească soluţii să-şi pregătească singuri personalul pentru că pe piaţa serviciilor de formare şi reconversie profesională au apărut diverse societăţi care organizează cursuri dar care în realitate nu le oferă absolvenţilor decât o diplomă şi nimic mai mult", a subliniat şeful statului.

Traian Băsescu a criticat şi sistemul "haotic" în care s-a construit, în staţiuni şi mai ales pe plaje, dând exemplul staţiunii Eforie, unde clădirile noi se ridică chiar pe nisip, impunându-se, în opinia sa, ca viitoarea lege a turismului să reglementeze obţinerea unor avize consultative pentru construcţiile noi din partea ministerului de resort sau a asociaţiilor patronale.

Preşedintele a lansat şi un apel pentru corelarea calendarului şcolar, a vacanţelor elevilor şi studenţilor, cu sezonul turistic, pentru a elimina defazajul existent în prezent între perioada de deschidere a sezonului estival şi activitatea şcolară. În context, el a dat exemplul Elveţiei şi Austriei, unde sezonul de schi corespunde cu vacanţa de iarnă.

×
Subiecte în articol: observator