x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică A plagiat, dar nu „suficient”. Kovesi rămâne doctor

A plagiat, dar nu „suficient”. Kovesi rămâne doctor

de Marius Gîrlașiu    |    09 Dec 2016   •   19:30
A plagiat, dar nu „suficient”. Kovesi rămâne doctor
Sursa foto: Diana Oros

Consiliul General al CNATDCU a decis ieri că şefa DNA Laura Codruţa Kovesi nu şi-a plagiat teza de doctorat, iar retragerea titlului de doctor ar reprezenta “o soluţie excesivă”, în condiţiile în care experţii în drept care au analizat lucrarea au constatat că din totalul de 444 de pagini, un procent de 4% constituie fapte de plagiat.

Comisia de experţi care a analizat teza de doctorat a şefei DNA a notat în raportul însuşit ieri de Consiliul General al CNATDCU că Laura Codruţa Kovesi a preluat anumite pasaje din alte documente fără a le cita conform normelor academice, însă acestea reprezintă doar 20 de pagini din 444, ceea ce înseamnă aproape 4% din totalul lucrării. "Pasajele care pot cădea sub încadrarea de plagiat reprezintă circa 20 de pagini din 444, ceea ce reprezintă aproape 4% din teză. Proporţia reţinută afectează o mică parte a tezei. Este vorba de fraze care nu conţin idei originale sau particulare. Este vorba de fraze făcute din generalităţi”, a explicat preşedintele Comisiei de Ştiinţe Juridice a CNATDCU, Mircea Bob. Verdictul final de neplagiat a fost luat prin votul a 36 de membri ai Consiliului General al CNATDCU, astfel că şefa DNA îşi va păstra titlul de doctor în drept. “În opinia comisiei de lucru retragerea titlului de doctor este o sancţiune excesivă. Comisia de lucru a propus să nu retragă titlul de doctor”, a anunţat profesorul Mircea Bob.

 

Cine a analizat teza?

Cei trei specialişti care au analizat teza Codruţei Kovesi sunt Vlad Constantinesco, de la Facultatea de Drept a Universităţii "Robert Schumann" din Strasbourg , prof. univ. dr. Claudia Ghica-Lemarchad, de la Facultatea de Drept a Universităţii din Rennes şi prof. univ. dr. Radu Chiriţă, de la Facultatea de Drept a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. Doi dintre membrii acestui for au analizat şi teza de doctorat a fostului premier Victor Ponta, în cazul căreia verdictul a fost unul de plagiat. “Sunt chestiuni diferite. Într-o parte s-a reţinut că sunt preluări masive fără citare pe când aici sunt chestiuni de notorietate, cărora toată lumea aşa le spune”, a explicat profesorul Mircea Bob. Comisia de Etică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara a anunţat, pe 17 noiembrie, că 564 de rânduri din lucrarea de doctorat a şefei DNA sunt identice cu alte surse, iar în ceea ce priveşte sesizarea de plagiat, specialiştii UVT au transmis că aceasta este parţial fondată.

Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei: ”În referatul tehnic, decizia a fost exact aceasta: 4% reprezintă o copiere după surse care nu sunt menţionate în corpul tezei şi 1% plagiat, copiere care a fost preluată din surse generale din domeniul jurisprudenţei

 

 

Ce spune ministrul Educaţiei

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a reacţionat după verdictul oferit de CNATDCU şi a declarat că la universităţile cu ”toleranţă zero la copiat”, în cazuri similare cu cel al Codruţei Kovesi, se solicită refacerea tezei şi aceasta nu ajunge să fie susţinută. “Într-o astfel de situaţie, la universităţile care au toleranţă zero de copiat, recomandarea care se face este să se refacă teza şi nesusţinerea tezei. Dacă vor exista contestaţii, ministerul le va lua în considerare şi CNADTCU le va discuta”, a precizat ministrul.

×