Social-democraţii s-au temut că vor plăti scump victoria din alegerile locale. Calculele hârtiei arătau că PSD putea pierde majoritatea din Camera Deputaţilor dacă aleşii care au obţinut un mandat de primar sau consilier ar fi optat în masă pentru posturile din teritoriu. Ultimele mişcări de trupe, generate de haosul din UNPR, au venit însă în sprijinul pesediştilor, care îşi pot conserva puterea cu ajutorul dezertărilor din partidul Generalului.
Paradoxal, negocierile privind fuziunea dintre liberali şi UNPR au făcut mai mult bine decât rău pesediştilor. În pericol să piardă majoritatea după alegerile locale, oamenii lui Dragnea au compensat racolând la bucată aleşii UNPR speriaţi că vor rămâne pe dinafară după topirea în PNL. Ieri, patru deputaţi UNPR au părăsit în bloc partidul şi au trecut cu arme şi bagaje în tabăra PSD, însă există informaţii că dezertările vor continua şi în timpul vacanţei parlamentare. Grupul UNPR din Camera Deputaţilor număra până ieri 27 de aleşi, dar s-ar putea dizolva până la 1 septembrie când începe ultima sesiune a Parlamentului. Asta în condiţiile în care grupul de la Senat nici nu mai există. Nouă senatori UNPR au capitulat luni, şapte dintre ei transferându-se la PSD. Ieri a venit rândul Florinei Jipa, senatoarea izvorâtoare de mir, fostă UNPR, anunţând că se alătură şi ea grupului PSD. Mai mult, pe lângă negocierile la bucată cu uneperiştii, Liviu Dragnea a reuşit să fure şi un om din tabăra liberalilor. Senatorul PNL Lucian Iliescu i-a trădat pe liberali după o discuţie între patru ochi cu Liviu Dragnea. "Ştiu că spuneam că voi rămâne liberal, dar mai e ceva de liberali?", a explicat Iliescu.
Cu cine mai fuzionează PNL?
Senatorii PSD Gabriela Firea şi Gabriel Mutu plus deputaţii Daniel Florea şi Dan Tudorache şi-au depus demisiile din Parlament pentru a-şi prelua mandatele la primăriile Capitalei. În total, 14 deputaţi social-democraţi au câştigat un mandat de primar, 21 au obţinut un post în Consiliile Judeţene şi alţi 25 ar putea deveni consilieri locali. Victoria din teritoriu i-ar fi putut costa pe oamenii lui Dragnea pierderea majorităţii din Camera Deputaţilor, pericol sesizat chiar de liderul PSD. „Nici nu-i las să-şi dea demisia astăzi, pentru că mai avem voturi importante în Parlament, dar în limita termenului legal îşi vor da demisia toţi colegii mei”, anunţa Liviu Dragnea pe 5 iunie. La începutul săptămânii a început oficial exodul deputaţilor şi senatorilor care au ales fotoliile din ţară. Până ieri, în ultima zi de plen dinaintea vacanţei parlamentare, nu mai puţin de 17 deputaţi de la toate partidele şi-au depus demisiile pentru a deveni aleşi locali, iar plenul Camerei a luat act de vacantarea acestor posturi. Şi la Senat au existat demisii, pe lângă Gabriela Firea şi Gabriel Mutu, alţi trei senatori au renunţat la luxul din Casa Poporului pentru a deveni preşedinţi de Consilii Judeţene. Este vorba despre liberalii Alin Tişe (Cluj) şi Gheorghe Flutur (Suceava) plus UDMR-istul Pataki Csaba (Satu Mare). Cei care nu şi-au anunţat încă demisia, dar se încadrează în termenul legal de 15 zile în care pot opta între cele două funcţii, pot merge pe varianta unei declaraţii pe propria răspundere la notar, deoarece nu se va face sesiune extraordinară pentru acest lucru, a explicat secretarul Camerei, Niculae Mircovici.