x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antonescu: Dacă Ponta va face propuneri pentru Parchetul General şi DNA aş putea să am o opinie; nu am calitatea de a-mi da acordul

Antonescu: Dacă Ponta va face propuneri pentru Parchetul General şi DNA aş putea să am o opinie; nu am calitatea de a-mi da acordul

26 Mar 2013   •   17:42
Antonescu: Dacă Ponta va face propuneri pentru Parchetul General şi DNA aş putea să am o opinie; nu am calitatea de a-mi da acordul
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a susţinut marţi că în situaţia în care ministrul interimar al Justiţiei, premierul Victor Ponta, va face propuneri pentru şefia Parchetului General şi a DNA ar putea să aibă şi el o opinie în acest sens, arătând însă că nu are calitatea de a-şi da acordul ''în legătură cu actul în sine'', informează agerpres.ro.

"Nu am calitatea de a fi eu de acord cu propunerile de procurori. Calitatea aceasta o are cine este preşedintele României, bineînţeles că dacă dl Ponta va face nişte propuneri aş putea să am o opinie despre asta, dar nu am eu calitatea de a-mi da sau nu acordul în legătură cu actul în sine", a spus Antonescu, la Palatul Parlamentului, după o întâlnire cu miniştrii liberali.

Întrebat ce le răspunde celor care susţin că PNL a "pasat" prin interimatul la Ministerul Justiţiei sarcina numirii procurorilor de teama unui refuz din partea preşedintelui Băsescu, Antonescu a răspuns: "Nu ne temem de refuzuri, mai ales dacă este vorba de refuzurile prezidenţiale suntem obişnuiţi, nu am pasat nimic. Este o decizie, cea privitoare la interimat, pe care premierul a luat-o şi pe care noi o susţinem".

De asemenea, el a arătat că nu este problema sa dacă procurorii şefi ar trebui numiţi în perioada interimatului sau în momentul în care va fi numit un nou ministru la Justiţie.

"Nu este problema mea, nu doresc să mă amestec în această problemă, spun doar de principiu că îmi doresc şi eu să avem cât mai repede în fine nişte oameni cât mai dătători de speranţă numiţi în aceste funcţii pentru stabilitatea sistemului şi poate pentru intrarea acestor sisteme în normalitate", a precizat liberalul.

Antonescu a fost întrebat şi dacă se va discuta în USL oportunitatea privind desemnările la şefia parchetelor.

"Nu, eu nu cred acest lucru. Nu cred că va cere nici premierul o astfel de discuţie şi poate doar la nivel de informare. Aceasta nu este o decizie a partidelor politice sau a alianţelor politice. Eu unul nici nu a-şi participa la o asemenea discuţie. Sunt convins că este şi convingerea premierului. Aceasta este o responsabilitate a ministrului Justiţiei, nu a partidelor, nu a alianţelor, nu a uniunilor oricât de măreţe. Guvernul este politic, ministrul este politic, dar numirea procurorilor generali nu trebuie să fie un act încărcat de politică", a afirmat Antonescu.

Legat de o eventuală propunere a Laurei Codruţa Kovesi pentru şefia DNA, Antonescu a precizat că nu a exclus posibilitatea ca aceasta să se materializeze, ci doar ca în USL să se ia o astfel de decizie.

"Din punctul meu de vedere, nu aş susţine o asemenea formulă (n.r. Kovesi la şefia DNA) dacă ea ar fi pusă în discuţie", a conchis liderul PNL. 

×