x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Anul I de mandat - Basescu, cel mai iute pe tobogan

Anul I de mandat - Basescu, cel mai iute pe tobogan

de Gabriela Antoniu    |    24 Oct 2005   •   00:00
Anul I de mandat - Basescu, cel mai iute pe tobogan

Comparativ cu Emil Constantinescu si Ion Iliescu, increderea electoratului in presedintele Traian Basescu a suferit in primul an de mandat cea mai puternica erodare.

Comparativ cu predecesorii sai, Emil Constantinescu si Ion Iliescu, increderea electoratului in presedintele Basescu a suferit in primul an de mandat cea mai puternica erodare.

Ultimele sondaje de opinie indica o erodare a increderii electoratului fata de presedintele Traian Basescu.

Astfel, la inceputul acestui an, dupa doua luni de mandat, potrivit unui sondaj realizat de IMAS in perioada 10-17 februarie, seful statului se bucura de increderea a 63% dintre romani. Sapte luni mai tarziu, un alt sondaj realizat tot de IMAS, dar in perioada 9-16 septembrie, arata ca Traian Basescu se bucura de increderea a doar 48% dintre romani. Cu toate acestea, daca duminica viitoare ar fi alegeri prezidentiale, conform unui sondaj GSS realizat in perioada 5-12 octombrie, 49,07% dintre romani l-ar alege presedinte tot pe Traian Basescu, numai 29,35% pe Adrian Nastase si 10,97% pe C.V. Tudor. Un scor cu doar doua procente mai mic decat cel obtinut de seful statului la alegerile prezidentiale de anul trecut: 51,2% (5.074.907 voturi). Comparativ cu predecesorii sai, Emil Constantinescu si Ion Iliescu, presedintele Basescu a suferit cea mai puternica erodare a increderii electoratului in primul an de mandat.

CONSTANTINESCU, 1997. La 17 noiembrie 1996, Emil Constantinescu, candidatul CDR, castiga cel de-al doliea tur al alegerilor prezidentiale cu 54,41% (7.057.906 voturi). In aprilie 1997, Institutul Metro Media Transilvania dadea publicitatii un sondaj potrivit caruia Constantinescu se bucura de increderea a 57% dintre romani, ocupand primul loc in clasament. In iunie acelasi an, conform CURS, Constantinescu se mentinea in topul increderii cu 54% din optiuni. Octombrie 1997 il "prindea" tot in top la capitolul incredere, si tot cu 54%. Sfarsitul primului an de mandat ii aducea lui Emil Constantinescu, conform CURS, increderea a 52% dintre romani, plasandu-l in varful clasamentului atat la acest capitol, cat si in ceea ce priveste intentiile de vot.

Astfel, Constantinescu era cotat cu 49% din optiunile electoratului, urmat de C.V. Tudor (14%), Teodor Melescanu (14%), Ion Iliescu (13%).

ILIESCU, 2001. La scurt timp dupa ce si-a inceput ultimul mandat prezidential, Ion Iliescu se bucura, potrivit unui sondaj realizat de IMAS in perioada 20-25 ianuarie 2001, de increderea a 59% dintre romani, plasandu-se al doilea in clasament dupa Adrian Nastase, cotat cu 62% din optiuni. Pana in septembrie 2001, Ion Iliescu scade in aprecierile electoratului cu cinci procente, bucurandu-se conform IMAS de increderea a 54,1% dintre romani, pentru ca in noiembrie sa ajunga la 48%. O posibila explicatie a acestei deprecieri era la vremea respectiva faptul ca romanii constientizau ca Iliescu nu mai poate candida pentru un nou mandat la Cotroceni. Chiar si asa, potrivit unui sondaj CURS realizat in perioada 23 octombrie-5 noiembrie 2001, in ipoteza ca fostul sef al statului ar fi putut candida, Ion Iliescu ocupa primul loc in optiunile electoratului cu 24%. Iliescu (PDSR) a castigat cursa pentru Cotroceni din decembrie 2000 cu 66,83% (6.696.623 voturi).
×