Ordonanţa prin care s-a dispus suspendarea urmăririi penale împotriva preşedintelui Traian Băsescu pentru săvârşirea infracţiunilor de ameninţare şi şantaj împotriva senatorului PSD Gabriela Vrânceanu Firea a fost contestată ieri la Parchetul General.
Contestaţia a fost depusă de Lucian Bolcaş, avocatul Gabrielei Firea. Bolcaş a explicat că este vorba de un act procedural normal depus la procurorul ierarhic superior şi prin care se contestă ordonanţa de suspendare a urmării penale în considerarea unei pretinse imunităţi prezidenţiale.
Imunitate absolută = dictatură
“Fiecare ordonanţă este întemeiată, exprimă un punct de vedere al procurorului de caz şi conţine argumente juridice. Plângerea noastră combate argumentele procurorului şi sunt sau nu sunt suficiente”, a arătat Bolcaş. El a susţinut totodată că o persoană cu funcţie de conducere într-un stat trebuie să răspundă în faţa legii la fel ca oricare altă persoană. “Problema pe care aţi pus-o (n.r. – imunitatea preşedintelui) depăşeşte o chestiune pură de drept. Dacă o persoană care personifică un organ al statului se bucură de imunitate absolută, aceasta înseamnă dictatură. (...) Democraţia înseamnă că toţi suntem egali în faţa legii”, a afirmat Bolcaş, citat de Agerpres. Avocatul a precizat că va ataca şi la instanţă în cazul respingerii contestaţiei. “Aici se îmbină două lucruri. Este demnitatea doamnei senator Gabriela Firea. Este demnitatea instituţiei pe care o reprezintă – Senatul României. Dar mai există şi altceva – o demnitate constituţională”, a susţinut avocatul.
Suspendarea şi impedimentul legal
Contestaţia senatorului PSD survine deciziei procurorilor de a suspenda ancheta ce-l vizează pe Băsescu deoarece şeful statului se bucură de imunitate. “În urma plângerii formulate de doamna Firea Gabriela (senator) la care a fost conexată şi sesizarea semnată de mai mulţi parlamentari, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit un dosar penal. În cauză, procurorii au dispus, la data de 17.04.2014, începerea urmăririi penale cu privire la fapta sesizată, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj, prevăzută de art. 207 alin. 2 Cod penal. Prin ordonanţa din 18.04.2014, constatându-se că în cauză există un impediment legal temporar pentru punerea în mişcare a acţiunii penale, s-a dispus, în temeiul prevederilor art. 312 alin. 2 Cod procedură penală, suspendarea urmăririi penale. S-a apreciat că în conformitate cu dispoziţiile art. 84 alin. 2 raportat la art. 96 alin. 1 din Constituţie, Preşedintele României se bucură de imunitate”, a transmis Parchetul General vinerea trecută.
Citește pe Antena3.ro