Într-un interviu acordat RRA, preşedintele Traian Băsescu a acuzat ieri "interpretările din presă" referitoare la scandalul arestărilor din vămi, susţinând că este vorba despre o "încercare de intoxicare uriaşă", despre deturnarea sensului acţiunii în direcţia unui război intern în PDL.
Încheierea de şedinţă a Tribunalului Satu Mare - descarcă PDF
"Nişte minciuni fără limite", a spus Traian Băsescu. "Cel mai inconsistent şi lipsit de adevăr mi se pare curentul care încearcă să responsabilizeze un partid pentru
corupţia din vamă, adică partidul de guvernământ, încercând pur şi simplu să prostească telespectatorii sau ascultătorii sau cititorii.
Cum este posibil să încerci să acuzi partidul de guvernământ când această acţiune de cea mai mare amploare se petrece acum, cu acest partid la guvernare? În acest caz, cum ar fi fost posibilă declanşarea acţiunii? E o încercare de intoxicare uriaşă", a perorat Băsescu.
El a subliniat că acuzaţiile care fac trimitere la PDL, ca la un partid implicat în acţiuni ilegale la vămi, reprezintă de fapt un joc politic, potrivit "documentării" sale. "Este în mod categoric un joc politic, din mai multe motive. În primul rând – m-am documentat şi eu, am văzut dimineaţă –, nu este vorba de afirmaţia procurorului sau a judecătorului, ci a celui care a fost inculpat, că a cerut bani. Ăsta a cerut 130.000 de euro, un om de afaceri, ca să îi ducă nu ştiu unde, nu spune, aflăm că la un partid, pentru ca doamna respectivă să fie numită şefă de vamă la Halmeu. Păi asta nu e afirmaţia procurorului, nu e a judecătorului. Este afirmaţia omului de afaceri, care este reprodusă acolo. Or, acest om de afaceri trebuie să spună cărui om trebuia să-i ducă banii. Altfel, este un joc politic de cea mai proastă calitate", a susţinut preşedintele.
Numai că "documentarea" preşedintelui este contrazisă chiar de judecătorii de la Tribunalul Satu-Mare, care, în decizia de arestare a trei acuzaţi din "lotul Halmeu", scriu negru pe alb că informaţiile sunt dintr-un dosar al DNA Oradea din 2010. "Astfel, se apreciază ca fiind îndeplinite condiţiile prev. de art. 143 C.pr.pen., întrucât în cursul anului 2010, din probele administrate într-un alt dosar, Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea – Biroul Satu-Mare s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în cursul anului 2009, inculpatul Florian Liviu a pretins de la învinuita Dobrescu Nicoleta – inspector vamal în cadrul Biroului Vamal Halmeu, suma de 130.000 de euro, promiţându-i ca în baza influenţei pe care o are asupra numitului Mărginean Radu Traian – şef al Agenţiei Naţionale a Vămilor şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – îl va determina pe acesta să o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu", spune şeful Serviciului Teritorial al DNA Oradea, procurorul Marius Iancu, potrivit încheierii Tribunalului Satu-Mare.
Vorbind despre mita dată de vameşi care ajungea la politicieni, Traian Băsescu le-a cerut celor acuzaţi să spună "cu nume şi prenume" destinatarii acestor bani. "Au şansa să facă mai puţină puşcărie dacă spun sau chiar să nu facă închisoare, dar numai să spună cui, cu nume şi prenume. (…) Toate afirmaţiile sunt: s-au dat bani la partid. Nu vreţi să spuneţi, dragi justiţiari, cărui om de la partid s-au dat banii?", a cerut Băsescu.
Discursul prezidenţial s-a remarcat şi printr-un atac total neelegant la adresa fostului şef al SIE Claudiu Săftoiu, care dezvăluise miercuri că preşedintele ştia din 2005 de corupţia din vămi. "Era un mare nimeni care ieri a spus la tv că preşedintele ştia din 2005. Este un mare nimeni pentru mine. N-a putut decât să stea câteva luni la un serviciu de informaţii", a lovit preşedintele.
Omul de legătură în cazul Halmeu, sponsor PDL
Eugeniu Petrescu, cel care ar fi facilitat întâlnirea între fostul şef al ANV Radu Traian Mărginean şi fostul şef al Vămii Halmeu Nicoleta Dobrescu, apare pe lista de donatori ai PDL în 2004 şi 2006. Potrivit datelor disponibile pe site-ul Asociaţiei Pro Democraţia, Petrescu a donat PD, în anul 2004, 298.000.000 de lei. De asemenea, potrivit actului din 30 martie 2007, privind cuantumul total al sumelor provenite din finanţările private ale partidelor politice în anul 2006, conform Legii nr. 334/2006 referitoare la finanţarea activităţii formaţiunilor politice şi a campaniilor electorale, publicat în Monitorul Oficial în martie 2007, Petrescu a donat PDL 15.000 de lei cu chitanţa nr. 495 din 21.09.2006.
Liviu Florian, un "gigolo" de 130.000 de euro
Oamenii de afaceri Liviu Florian, Ioan Savu şi Ioan Romeo Niţu, fost angajat al unui magazin duty-free, cercetaţi în cazul traficului de influenţă de la Vama Halmeu, rămân în arest, după ce Curtea de Apel Oradea a respins ieri recursurile acestora împotriva măsurii arestării preventive. Decizia Curţii de Apel Oradea este definitivă.
Liviu Florian, cel despre care procurorii susţin că i-a cerut Nicoletei Dobrescu 130.000 de euro, în schimbul cărora i-a facilitat numirea în funcţia de şef al Vămii Halmeu, a declarat în faţa judecătorilor că singura legătură pe care a avut-o cu Nicoleta Dobrescu a fost una sentimentală, nepotrivită, ţinând cont de faptul că el era căsătorit. El a spus că nu i-a cerut acesteia bani, însă interceptările telefonice şi declaraţiile de martori îl contrazic atât în privinţa celor 130.000 de euro primiţi, cât şi în privinţa celor 300.000 de euro pe care Nicoleta Dobrescu nu a mai putut să-i strângă. "Eu o cunosc pe Nicoleta Dobrescu din toamna anului 2009, făcea parte din anturajul fiicei mele. Singura mea culpă este că am avut o relaţie cu această femeie, o relaţie nepotrivită, de bărbat – femeie, nimic altceva. Eu nu i-am solicitat niciodată vreun ban. Am fost şi la restaurante de nenumărate ori, se poate verifica, eu am achitat notele de plată. Vreau să sublinez că nu îi cunosc nici pe şeful ANAF, nici pe şeful Vămii, nici pe ministrul din acea vreme, nici un am vreo legătură cu vreun eventual conflict, aşa cum se sugerează în opinia publică", a declarat Florian. Nicoleta Dobrescu nu a susţinut un concurs pentru ocuparea postului de şef al Vămii Halmeu, ci a fost delegată în funcţie în urma unei întâlniri cu şeful Autorităţii Vămilor, Radu Traian Mărginean. Întâlnirea a avut loc la Bucureşti în 23 septembrie 2009 şi a fost programată de Florian Liviu prin intermediul lui Eugeniu Petrescu, susţin procurorii DNA. Magistraţii sătmăreni au reţinut în motivarea încheierii că Nicoleta Dobrescu a fost însoţită de Eugeniu Petrescu când s-a întâlnit cu Radu Traian Mărginean, pentru a fi delegată pe post. Cei 130.000 de euro ar fi fost daţi lui Eugen Petrescu, iar acesta i-ar fi dat la rândul său o mică parte din sumă lui Mărginean, o altă parte având destinaţie politică. În concluzia sa, procurorul DNA a arătat că, "ignorând criteriul competenţei şi de concurenţă loială, în funcţii importante din sistemul instituţional românesc sunt promovate persoane în schimbul unor sume uriaşe de bani". Mărginean a fost demis din funcţia de şef al ANV miercuri seară de premierul Emil Boc. (Violeta Fotache)
"Regele pe trei judeţe e Falcă"
Fostul senator PSD Viorel Matei, a declarat ieri că fiul său, Viorel Lilian Matei, a fost arestat preventiv în noaptea de miercuri spre joi. El a afirmat că fiul său era "şeful pregătirii de luptă" de la Sectorul Poliţiei de Frontieră Sânnicolau Mare, din judeţul Timiş, iar în urmă cu 45 de zile fusese detaşat la Punctul de Trecere a Frontierei Stamora-Moraviţa, unde a fost "filat" chiar de şeful său, care era ofiţer SRI sub acoperire şi care îi dădea banii obţinuţi prin şpagă să îi împartă colegilor.
Matei a precizat că fiul său a fost unul dintre puţinii ofiţeri detaşaţi la Moraviţa, fiindcă "peştii mari" fuseseră detaşaţi la alte vămi. "Fiul meu a fost pe post de căţeluş. În aceste 45 de zile a luat 1.800 de euro. Păi, când comandantul tău îţi spune «ia banii şi împarte-i», ce faci? Copilul e şi naiv, e în sistem de un an şi ceva", a afirmat Matei. El a subliniat că fiul său i-ar fi raportat şefului Poliţiei de Frontieră Timiş ilegalităţile care se petreceau în PTF Stamora-Moraviţa, însă i s-ar fi răspuns "să-şi vadă de treabă".
Ex-senatorul susţine că fiul său a fost determinat să comită faptele de ofiţerii sub acoperire: "Cei mai ai dracului, care strângeau bănuţul, erau ofiţerii sub acoperire. Este o provocare, o mârlănie. (...) Nu cred că e o răzbunare politică. Consider că a fost un sistem diabolic de bine gândit de a acoperi marii rechini. Toţi marii traficanţi, în ultimele două luni, au fost plasaţi pe alte zone. Şi novicii şi fraierii au fost puşi în faţă", a mai spus Matei. El a mai spus, potrivit antenei3.ro, că "regele" vămilor pe trei judeţe este primarul Aradului, Gheorghe Falcă, finul preşedintelui Traian Băsescu. "Chiar crede cineva că suntem un popor de nebuni? Nu se ştie cine e regele pe trei judeţe!? E Falcă. Cum vă explicaţi că de un an de zile toate vămile cu sârbii sunt coordonate de la Arad? Toate au venit cu coordonare, majoritatea şefilor sunt veniţi de pe Arad, trimişi atât pe Caraş, cât şi pe Timiş. Este corect să vii din Arad şi să mergi la marginea judeţului Timiş când ai propriii poliţişti de frontieră!? Ce, în Timiş nu sunt poliţişti de frontieră? Şeful Inspectoratului nu avea nici o putere, pentru că detaşările se fac la nivel înalt", a tunat Matei. Potrivit DNA, Viorel Lilian Matei, ofiţer în cadrul PTF Moraviţa, este acuzat de aderare la un grup infracţional organizat şi luare de mită, în formă continuată. (Violeta Fotache)