x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum a pierdut PNL 10% din voturile câştigate la locale

Cum a pierdut PNL 10% din voturile câştigate la locale

de Marius Gîrlașiu    |    28 Iun 2016   •   07:40
Cum a pierdut PNL 10% din voturile câştigate la locale

Partidul Naţional Liberal a obţinut la aceste alegeri locale cel mai bun scor al partidului din 1990”. A fost discursul prin care Vasile Blaga şi Alina Gorghiu au încercat să salveze aparenţele după eşecul PNL la alegerile din Capitală. La trei săptămâni după vot, harta majorităţilor din Consiliile Judeţene conturează un nou dezastru pentru liberali. Cu 32% din mandatele pentru CJ-uri, PNL a reuşit să coaguleze majorităţi în doar nouă judeţe, adică 22% din toată ţara.

“Avem cel mai bun scor din istoria PNL după Revoluţie. Am reuşit să reconstruim dreapta”, s-au lăudat liderii PNL imediat după rezultatele finale ale alegerilor locale din Capitală, acolo unde candidatul liberalilor, Cătălin Predoiu, a obţinut doar 11% din voturi. Contestaţi de voci din interiorul partidului, Vasile Blaga şi Alina Gorghiu au cosmetizat eşecul din Bucureşti prin scorul obţinut de liberali în restul ţării: 1081 de primari şi 32% la votul pentru Consiliile Judeţene. La trei săptămâni după scrutinul din 5 iunie, cu majorităţile din restul ţării deja constituite, harta politică a judeţelor arată şi mai clar imaginea dezastrului liberal. Deşi diferenţa faţă de social-democraţi a fost de numai 5% în opţiunile pentru CJ-uri, liberalii şi-au dat cu stângul în dreptul în toiul negocierilor din teritoriu şi au obţinut doar nouă majorităţi în toată ţara. Practic, scorul de 32% scos pentru Consiliile Judeţene nu doar că nu a fost maximizat prin negocierile ulterioare, dar liberalii au reuşit “performanţa” să piardă zece procente faţă scorul obţinut la alegeri. Cele nouă judeţe în care PNL deţine majoritatea reprezintă, matematic, doar 22% din totalul teritoriului. Alba, Arad, Braşov, Cluj, Călăraşi, Satu Mare, Sibiu, Suceava şi Ilfov sunt fiefurile galbene după finalizarea negocierilor dintre partide. Din cele nouă majorităţi, liberalii au opt preşedinţi de Consilii Judeţene, cedând fotoliul de la Satu Mare senatorului UDMR Pataki Csaba. Cele mai usturătoare înfrângeri ale liberalilor s-au produs în Bihor şi Mureş. Chiar dacă Oradea a fost câştigată lejer de secretarul general al PNL Ilie Bolojan, liberalii au pierdut judeţul la un singur om diferenţă, după ce UDMR a ales să meargă alături de PSD în Consiliul Judeţean. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Mureş, unde înţelegerea dintre PSD şi UDMR i-a scos din joc pe liberali, deşi Dorin Florea a câştigat fără probleme un nou mandat în Târgu Mureş.

Lecţii de negociere

Puse în oglindă cu rezultatele PMP, ALDE şi UDMR, proporţiile eşecului din teritoriu capătă dimensiuni şi mai dramatice pentru liberali. Cu doar o mână de oameni, partidul lui Traian Băsescu a obţinut tot atâtea majorităţi câte a antamat PNL cu 32%, adică 496 de mandate. Doar 37 de consilieri judeţeni (4,4% din voturile pentru CJ-uri) i-au fost suficiente lui Băsescu să obţină nouă majorităţi în toată ţara: cu PSD în Constanţa, Prahova, Neamţ, Caraş Severin, Timiş şi Maramureş şi cu liberalii în Alba, Arad şi Ilfov. Comparaţia cu UDMR se înscrie în acelaşi tipar. Cu 95 de mandate (5,33% din voturile pentru CJ-uri), maghiarii au bătut palma pentru opt majorităţi – una mai puţin decât PNL - şi au obţinut cinci preşedinţi de Consilii Judeţene, cu trei mai puţin decât PNL. Cu cifrele în faţă, liberalii au câştigat singuri doar trei judeţe, în restul realizând alianţe cu UDMR, PMP şi FDGR la Sibiu. În ciuda diferenţei de numai 5% faţă de oamenii lui Liviu Dragnea, înfrângerea liberalilor pare cu atât mai evidentă cu cât PSD a ajuns să controleze 30 de judeţe, inclusiv Capitala. Mai mult, social-democraţii au 29 de şefi de Consilii Judeţene, iar la Mureş au preferat să facă alianţă cu UDMR şi să acorde maghiarilor şefia judeţului, asta deşi liberalii le-au propus o alianţă împotriva Uniunii.

Petrache, la DNA

Liberalii ar putea pierde unul dintre cei opt preşedinţi de Consilii Judeţene. Liderul CJ Ilfov, Marian Petrache, va fi anchetat de procurorii DNA într-un dosar de corupere a alegătorilor la scrutinul din 5 iunie, după ce IPJ Ilfov şi-a declinat competenţa în acest caz. Dosarul a fost deschis de poliţiştii din Ilfov după ce în presă a apărut o înregistrare în care Petrache, liderul PNL din judeţ, vorbea cu subalternii săi despre o strategie de aducere a oamenilor la vot. “Trebuie să aduci 6000 de oameni la vot. (...) Băi, ai 15 secţii de votare, hai să lămurim. Poliţia nu zice nimic, nu va ţine cont de nimic în ziua alegerilor. Să nu fii cu bani, atâta tot”, i-ar fi spus Petrache unui membru PNL.

 

GALBEN: Alba, Arad, Ilfov, Braşov, Satu Mare, Sibiu, Cluj, Suceava, Călăraşi 9 MAJORITATI PNL

 

VERDE: HARGHITA COVASNA MURES 3 MAJORITATI UDMR
 

RESTUL PSD 30 de judete inclusiv capitala 29 sefi de CJ

 

 

×