x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cine sunt greii aflaţi în goana după imunitate

Cine sunt greii aflaţi în goana după imunitate

de Marius Gîrlașiu    |    28 Sep 2016   •   10:15
Cine sunt greii aflaţi în goana după imunitate
Sursa foto:

Mai multe nume cu greutate din politică au nevoie de un nou mandat în viitorul Legislativ pentru a-şi păstra imunitatea parlamentară. Este vorba despre senatorii şi deputaţii care au ocupat în trecut funcţii de miniştri, adică acei aleşi care beneficiază de cea mai înaltă formă de protecţie în faţa Justiţiei. În cazul lor, procurorii n-au putut nici măcar să înceapă o anchetă, devenind de neatins după respingerea urmăririi penale.

Victor Ponta a fost primul premier român din istorie în cazul căruia s-a cerut ridicarea imunităţii în timpul mandatului. În vara lui 2015, Ponta a scăpa fără emoţii de începerea urmăririi penale pentru conflict de interese. Procurorii DNA îl acuzau la acea vreme că l-a numit pe senatorul Dan Şova în funcţia de ministru în schimbul banilor câştigaţi de casa de avocatură Şova&Asociaţii din contractele cu CE Rovinari-Turceni. Ponta, care avea şi calitatea de deputat, a scăpat lejer de urmărirea penală, cu 231 de voturi împotriva solicitării DNA. “Vă rog frumos să nu votaţi politic, ci să votaţi ca cetăţeni", şi-a rugat fostul premier colegii din Parlament. Acum, Ponta va candida pe listele PSD Gorj pentru un loc de deputat, chiar dacă se află sub control judiciar în dosarul Tony Blair şi, teoretic, nu îndeplineşte criteriile de integritate ale partidului. În CEx-ul PSD de săptămâna trecută, problema candidaturii lui Ponta nici măcar n-a mai fost decisă prin vot. “Nu era nevoie. S-a discutat, nu mai era nevoie să stăm cu mâinile pe sus", a explicat Liviu Dragnea.

Un alt greu din PSD care are nevoie disperată de păstrarea imunităţii este fostul ministru de Externe, Titus Corlăţean. În luna iunie, plenul Senatului l-a scăpat pe Corlăţean de urmărirea penală pentru abuz în serviciu în cazul votului din Diaspora la alegerile prezidenţiale din 2014. Au fost 92 de voturi în favoarea fostului ministru şi doar 26 împotrivă. „Nu scrie în nicio lege câte secţii de vot trebuie să fie în străinătate”, s-a apărat senatorul PSD, acuzat de procurori că l-a ajutat pe Victor Ponta prin măsurile adoptate în 2014. Corlăţean va candida în iarnă pentru un nou mandat de senator pe listele PSD Dâmboviţa.

Foştii liberali, racolaţi de Tăriceanu

Un alt senator de neatins pentru procurori este fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian. În februarie 2015, DIICOT cerea pentru a doua oară Senatului începerea urmăririi penale pe numele fostului ministru, în dosarul “Gaze ieftine” pentru Ioan Niculae. Acuzaţiile procurorilor? Constituire de grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare. Senatorii l-au scăpat totuşi de griji după ce Vosganian a apelat la ajutorul divin: s-a uns cu mir în frunte, a vărsat câteva lacrimi şi a citit spăşit dintr-o carte de rugăciuni. Urmarea? 71 de voturi împotriva solicitării DIICOT. În Parlament încă din 1990, Vosganian va candida şi anul acesta pentru păstrarea imunităţii, de data aceasta pe listele ALDE Iaşi pentru Camera Deputaţilor. În martie 2014, fostul ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, scăpa şi el de începerea urmăririi penale. 248 de deputaţi l-au ajutat atunci să scape de ancheta penală în dosarul ASF, pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat. Potrivit DNA, în cursul lunii octombrie 2013, Chițoiu a inițiat adoptarea unei ordonanțe de urgență al cărei scop exclusiv era sprijinirea grupului infracțional constituit pentru a favoriza interesele Carpatica Asigurări. Fostul liberal a demisionat din PNL în iulie 2014, iar la începutul anului s-a retras din funcţia de secretar general al ALDE şi a anunţat că se retrage din politică pentru a se dedica activităţii profesionale.

Laszlo Borbely, salvat şi el de două ori

În aceeaşi situaţie se află şi fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely, salvat de două ori de la începerea urmăririi penale. În martie 2015, 154 de deputaţi îl scăpau pe liderul UDRM de începerea anchetei, după ce procurorii descoperiseră o a treia faptă de trafic de influenţă. Deputatul UDMR (salvat prima oară în 2012) este acuzat că, prin intermediul unui consilier, ar fi primit foloase în valoare de peste 80.000 de lei, pentru renovarea şi utilarea unui apartament. Banii ar fi fost primiţi ca mită de la un om de afaceri din Negreşti-Oaş, pentru favorizarea firmei acestuia în diferite licitaţii. Borbely va candida şi anul acesta pe un loc eligibil pe listele UDMR, astfel că cel mai probabil îşi va păstra imunitate. În septembrie 2012, deputaţii l-au scăpat de urmărirea penală şi pe liberalul Victor Paul Dobre, fost ministru delagat al Administraţiei, care urma să fie cercetat de procurorii Parchetului General în dosarul Referendumului din 2012 pentru acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

×