x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cine sunt privilegiaţii cu salariile majorate

Cine sunt privilegiaţii cu salariile majorate

de Daniela Ivan    |    12 Aug 2015   •   12:46
Cine sunt privilegiaţii cu salariile majorate
Sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

După ce guvernanţii nu au mai avut răbdare să aştepte legea salarizării unice şi au decis să-şi majoreze înainte salariile, ieri, şi angajaţii lor, adică funcţionarii de la Guvern şi de la Preşedinţie, au plecat acasă cu mai mulţi bani.

Sumele sunt consistente, nu e vorba de 70-80 de lei, ca în cazul salariului minim, ci de peste 700 de lei. Şi parlamentarii vor să-şi mărească salariile de la 5.000 la 9.000 de lei.

Ce să mai înţeleagă un profesor debutant care câştigă doar 900 de lei sau un medic stagiar care nu ia mai mult de 1.200 de lei când aude că unui angajat al Guvernului sau al Preşedinţiei, tânăr ca şi el, i s-a majorat salariul cu 70%, în timp ce el trebuie să aştepte legea salarizării unice, să-şi facă treaba şi să refuze orice atenţii?

„Este haos, ţara este scăpată de sub control. Se face o lege a salarizării, dar unii mai cu pile îşi măresc salariile fără ruşine”, declară Vasile Marica, preşedinte Alianţei „Sed Lex” a bugetarilor. Acesta a mai spus că din totalul celor 1,1 milioane de bugetari, mai mult de jumătate sunt în învăţământ şi sănătate.

Mutarea s-a făcut pe furiş, fără calcularea impactului bugetar

Decizia a fost strecurată pe şest de aleşii neamului. Când Ordonanţa 86/2014 (privind stabilirea unor măsuri de reorganizare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative) a ajuns în Parlament pentru aprobare a fost introdus un aliniat la articolul 17.

Acesta are următorul cuprins: „Salarizarea personalului din cadrul Administraţiei Prezidenţiale şi aparatului de lucru al Guvernului se stabileşte la nivelul de salarizare maxim aflat în plată aferent funcţiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului”.

Fără nicio estimare a impactului bugetar, nicio justificare de ce un tânăr sau un om cu experienţă primesc acelaşi salariu, de ce numai la Guvern şi la Preşedinţie se aplică această decizie, nu şi la profesori, doctori sau poliţişti.

„ Noi, sindicatele, nu am ştiut nimic, am aflat astăzi. Lucrăm la o lege unice a salarizării şi nu am ştiut că se majorează salarii preferenţial. Nu ne opunem să crească salariile pentru anumite categorii, însă natural ar fi fost să aştepăm să se aplice legea salarizării unice odată pentru toţi bugetarii. Dar se pare că legea se aplică înainte doar pentru unele categorii privilegiate”, a declarat prof. univ. Anton Hadăr, preşedinte Alma Mater.

Pentru cei mai mulţi nu sunt bani

Peste jumătate de milion de bugetari lucrează cu salarii sub 1.200 de lei şi aşteaptă de ani buni o majorare. Chiar dacă legea salarizării unice se va vota, vor trece 3-4 ani până când oamenii vor reuşi să se vadă cu banii în mână. „Legea salarizării bugetare se va aplica în etape. Oamenii vor aştepta ani buni ca să le vină rândul, fie că se va da anual câte un procent din majorare la toţi angajații, fie că se va începe cu cele mai mici salarii, până se va ajunge la ultimul”, a declarat Anton Hadăr.

Pentru guvernanți, speciali sunt doar unii

De câteva săptămâni trec pe bandă rulantă tot felul de acte normative care măresc veniturile - salarii sau pensii - pentru unele categorii sociale foarte bine definite. Înalţi demnitari, diplomaţi, funcţionari parlamentari, guvernamentali, militari, cu toţii vor avea mai mulţi bani.

- Preşedintele României, premierul, miniştrii, preşedinții celor două Camere ale Parlamentului, directorii SIE, SPP, STS, în total 48 de funcţii de top din stat, vor beneficia de indemnizațiile lunare mărite.

- Funcţionarii parlamentari primesc pensii speciale, în cuantum de 80% din veniturile obţinute în ultimul an de activitate, cu condiţia să aibă o vechime în Parlament de cel puţin 14 ani.

- Pensionarii care au lucrat minimum 18 ani în diplomaţie beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din salariul de bază brut lunar, la care se adaugă indemnizaţiile şi sporurile avute în ultima lună de activitate.

- Baza de calcul pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute, realizate în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor. La media obţinută se adaugă un spor de până la 15%, în condiţiile stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale.
 

×