x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Comunitatea maghiară din România va avea, în premieră, doi candidaţi la prezidenţiale

Comunitatea maghiară din România va avea, în premieră, doi candidaţi la prezidenţiale

de Agerpres    |    20 Aug 2014   •   18:05
Comunitatea maghiară din România va avea, în premieră, doi candidaţi la prezidenţiale

Vicepreşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, şi-a lansat marţi, la Oradea, candidatura pentru alegerile prezidenţiale, el declarând că este pentru prima dată în istorie când comunitatea maghiară va avea doi candidaţi în cursa pentru Preşedinţia României, ceea ce înseamnă că îşi va putea face auzită mai bine vocea.

Szilagyi Zsolt şi-a înscris datele personale şi a semnat pentru susţinerea sa, fiind al 10.000-lea susţinător pe lista de semnături din judeţul Bihor.

La întrebarea ce caută un candidat maghiar în această bătălie, ba mai mult ce caută doi candidaţi ai etniei maghiare, Szilagyi Zsolt a răspuns că "este o excelentă ocazie de comunicare, de dialog cu societatea românească".

"Noi vrem să fim integraţi în societatea românească, în politicul românesc. Ne angajăm în această cursă fiindcă vedem o şansă de dialog, de a demonta tabuurile şi fricile care s-au format vizavi de noi, vedem o şansă de a prezenta programul nostru de modernizare a României, după modele viabile şi funcţionale care există în Occident, dar care, din păcate, sunt în continuare negate în România", a spus el.

Vicepreşedintele PPMT a declarat că doi candidaţi au aceeaşi şansă ca un singur candidat maghiar, însă pot avea o voce auzită mai tare. Pe de altă parte, sunt foarte mulţi maghiari dezamăgiţi de prestaţia şubredă a actualei guvernări.

"Asistăm la participarea celor de la UDMR într-un guvern care, deseori, ia măsuri antiminoritare. Pentru noi este o şansă să ne prezentăm, să ne prezentăm programul, pentru că nu este un lucru secret că foarte mulţi maghiari nu se prezintă la vot pentru că nu se simt reprezentaţi. Se simt înşelaţi", a precizat Szilagyi.

Csomortanyi Istvan, liderul bihorean al PPMT, a ţinut să sublinieze că deşi înscrierea a două candidaturi maghiare pare un lucru îmbucurător, toţi cei care îl vor vota pe Kelemen Hunor de fapt îl vor susţine pe Victor Ponta, deoarece ar exista deja o înţelegere secretă între UDMR şi PSD pentru turul doi.

"Noi suntem mai mult ca siguri că şi de data aceasta există o înţelegere, un pact secret, între UDMR şi PSD legat de candidatura domnului Victor Ponta şi sunt foarte multe semnale că în al doilea tur al alegerilor va fi susţinut şi de UDMR. Un lucru foarte sigur şi cert care adevereşte acest lucru este invitarea lui Ponta la vârful Nyerges, la comemorarea de la vârful Nyerges, la 165 de ani de la bătălia de acolo, un loc simbol pentru maghiarimea şi secuimea din Transilvania, al vitejiei şi al jertfei aduse pentru libertate, unde domnul Ponta a fost invitatul special, invitatul secret, de fapt, al UDMR-ului. Nici presa nu era înştiinţată de acest lucru, bineînţeles se temeau de secui", a declarat liderul bihorean al PPMT.

Totodată, candidatul la prezidenţiale a vorbit pe scurt despre programul său, enunţând piloanele acestuia, în principal descentralizarea pe regiuni istorice, după modelul federal din Germania, Austria, Elveţia sau SUA, ba, chiar Serbia.

"Credem că Bucureştiul este o capitală ineficientă care nu gestionează în mod eficient resursele existente. Modernizarea României trebuie să se bazeze pe o reformă profundă, structurală, în care regiunile îşi recapătă rolul normal, firesc, european, pe care îl merită. Regiunile istorice - Banatul, Transilvania, Ţara Crişurilor, Oltenia, Moldova, Dobrogea etc, trebuie să aibă autonomie decizională din punct de vedere politic, să aibă autonomie financiară, prin acel federalism fiscal care este foarte bine aplicat în Germania, Austria, Elveţia sau SUA; din punct de vedere administrativ, aceste regiuni istorice trebuie să-şi aibă propriile instituţii decizionale şi executive. Deci modernizarea României, reforma structurală a României, trebuie să se întâmple pe model german, austriac, elveţian, pe ideea federală. În plus, lupta împotriva corupţiei generalizate ar căpăta un nou avânt, deoarece suntem consideraţi o ţară instabilă din cauza corupţiei", a afirmat Szilagyi Zsolt.

Acesta s-a arătat încrezător în capacitatea sa şi a partidului de a aduna cele 200.000 de semnături necesare, pe care, afirmă el, le va prezenta chiar înainte de termenul final, la mijlocul lunii septembrie. 

×
Subiecte în articol: szilagyi zsolt kelemen hunor