x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum s-a transformat Unirea în circ de campanie

Cum s-a transformat Unirea în circ de campanie

de Marius Gîrlașiu    |    24 Oct 2016   •   16:06
Cum s-a transformat Unirea în circ de campanie
Sursa foto: Angelo Brezoianu

În frunte cu Traian Băsescu, Sebastian Ghiţă şi Victor Ponta, politicienii au deturnat idealul Unirii în scopuri pur electorale. În goana disperată după voturi, alipirea Basarabiei la patria mamă s-a transformat lejer în temă de campanie. Unii au folosit-o pentru a-şi rezolva vendetele personale, alţii au căutat să puncteze electoral cu mai puţin de două luni rămase până la alegerile parlamentare.

Mai mulţi politicieni au participat, sâmbătă, la marşul “Luptă pentru Basarabia”, organizat de Platforma Unionistă “Acţiunea 2012”, majoritatea lăudându-se pe Facebook cu prezenţa la eveniment. Trimis în judecată pentru fapte de corupţie şi urmărit penal pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat, fostul preşedinte al CJ Prahova, baronul PSD Mircea Cosma, s-a aflat şi el printre unioniştii din Piaţa Victoriei. Însoţit de secretarul general al PSD Codrin Ştefănescu, baronul de Prahova a postat ulterior pe facebook o fotografie de la miting. “Unionismul nu are vârstă, nu are culoare politică. El este patriotism, idee naţională, mândria de a fi român”, a scris Cosma pe pagina personală. Alături de unionişti au mai defilat liderul USR Clotilde Armand, consilier local la Sectorul 1, dar şi prim-vicepreşedintele PMP, Eugen Tomac, care s-a filmat la miting şi a postat pe Facebook un clip cu mesajul “Să aducem Basarabia acasă”. De altfel, vicele PMP şi deputatul Sebastian Ghiţă, membru al PRU, au mers şi la secţia de Poliţie la care au fost duşi cinci manifestanţi reţinuţi de jandarmi după ciocnirile din Piaţa Victoriei. Cercetat în mai multe dosare penale, Ghiţă a criticat dur intervenţia în forţă a jandarmilor şi a cerut demisia de urgenţă a ministrului de Interne, Dragoş Tudorache.

Moldoveanul Băsescu înjură pe Facebook

Cei care n-au coborât în stradă au preferat să-şi verse năduful şi să caute vinovaţi pe reţelele de socializare. Devenit cetăţean moldovean cu acte în regulă, fostul preşedinte Traian Băsescu a găsit prilejul perfect pentru a-şi etala patriotismul, învinovăţindu-i pe tehnocraţi pentru incidentele din weekend. “Vai de capul vostru, adunătură de ticăloşi trădători de ţară. Cioloş, cât de slugi puteţi fi voi, Guvernul României? Slugoilor, ce tare vă doare unionismul”, au fost insultele proferate de Băsescu într-o postare veninoasă pe Facebook. PMP, partidul fostul preşedinte, a făcut din Unirea cu fraţii de peste Prut obiectivul primordial al ţării.

Fostul premier Victor Ponta s-a folosit şi el de incidentele de la marşul unioniştilor pentru a lovi în cuplul Iohannis-Cioloş. “Guvernul Iohannis - Cioloş a venit la Putere în urma unor demonstraţii publice neautorizate! Azi (sâmbătă – n.r.) au folosit forţa împotriva participanţilor la marşul unionist! Şi va fi din ce în ce mai rău. Pregătiţi-vă stimaţi concetăţeni - mai ales dacă îndrăzniţi să nu votaţi pe 11 decembrie cu Iohannis - Cioloş - PNL - USR sau dacă mai vreţi să protestaţi pentru drepturile dvs. să ştiţi ce vă aşteaptă!", a scris Ponta pe Facebook. Totodată, şefa PNL, Alina Gorghiu, a arătat cu degetul către Primăria Capitalei pentru intervenţia brutală a Jandarmeriei. În replică, Gabriela Firea a acuzat-o pe şefa liberalilor că manipulează opinia publică şi că “doreşte, prin afirmaţiile sale iresponsabile, să acopere o gafă imensă a Guvernului tehnocat, dând vina pe Primărie”.

 

Traian Băsescu, preşedinte PMP: Pentru violenţa jandarmilor împotriva unioniştilor din Republica Moldova şi România, Ministrul Afacerilor Interne şi Dacian Julien Cioloş trebuie să dispară din viaţa publică. L-aţi ridicat pe George Simion, unul din liderii unioniştilor, ca să faceţi frumos în faţa Germaniei şi a Federaţiei Ruse.

Aflat în război cu procurorii DNA, Sebastian Ghiţă speră să atragă voturile naţionaliştilor pentru a-şi păstra încă patru ani imunitatea parlamentară.
 

Din uşă în uşă la partide. Liberalii nu erau acasă

Liderul unioniştilor, George Simion, s-a întâlnit ieri cu şefii principalelor partide pentru a-i convinge să-şi asume unirea cu Republica Moldova drept obiectiv de ţară. La ora 10 dimineaţa, George Simion a mers la sediul central al PNL, din Aleea Modrogan, însă liderii liberali nu erau prezenţi în sediu. Simion s-a întâlnit apoi cu Traian Băsescu şi ceilalţi lideri ai PMP, după care a avut o întrevedere cu unul dintre copreşedinţii ALDE, Daniel Constantin. Referitor la un posibil Referendum privind unirea cu Basarabia, Băsescu a dat exemplul Brexit-ului din Marea Britanie. ”Când se lansează un referendum, poţi să fii inspirat sau neinspirat. Un referendum îţi poate îngropa o idee, vezi Cameron în Marea Britanie”, a spus şeful PMP. În schimb, Constantin a insistat pentru demisia lui Dragoş Tudorache din fruntea Internelor. “Demisia ministrului de Interne ar fi mai mult decât un gest de responsabilitate, după incidentele de la proteste”, a comentat liderul ALDE. La sediul social-democraţilor din şoseaua Kiseleff, George Simion a discutat cu vicepreşedintele PSD, senatorul Ecaterina Andronescu, iar ultimele întâlniri au fost programate aseară cu liderii USR şi PRU. “Ni s-a promis o declaraţie în Parlamentul României, ni s-a promis Unirea ca obiectiv de ţară şi crearea unui minister al Reunificării”, a explicat Simion după consultările de ieri.

×