x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică “Dacă nu ne mai atacăm, avem şanse mari”

“Dacă nu ne mai atacăm, avem şanse mari”

de Gabriela Antoniu    |    07 Sep 2014   •   17:24
 “Dacă nu ne mai atacăm, avem şanse mari”
Premierul Ponta spune că suntem singura ţară a cărei Opoziţie a cerut să nu ne fie acceptată candidatura pentru Comisia Europeană

Preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va anunţa săptămâna aceasta componenţa CE şi portofoliile ce revin României şi celorlalte ţări membre ale Uniunii Europene. Europarlamentarul PSD Corina Creţu a fost deja audiată şi se află pe lista lui Juncker.

Invitat sâmbătă seara la Antena 3, vicepremierul Liviu Dragnea a evitat să spună ce portofoliu îi va reveni României – Politici regionale sau Ajutor umanitar – spunând că e de preferat să fie aşteptat anunţul oficial al preşedintelui ales al Comisiei Europene. “Nu vreau să pronunţ numele portofoliului pentru că negocierea este una extrem de complicată, extrem de fină, de amplă şi decizia finală este a preşedintelui Comisiei şi credem că este firesc să aşteptăm anunţul oficial, de atunci putem comenta. Dar, repet, este vorba despre cel mai important portofoliu care odată repartizat României prin nominalizarea făcută arată şi respectul acordat ţării noastre. Nu este un portofoliu numai pentru România, dacă doamna Corina Creţu va ocupa acest portofoliu, şi sper că se va întâmpla asta, nu va face politici în favoarea României, dar pentru România va conta acest lucru. Pentru orice ţară va conta”, a declarat vicepremierul. Dragnea a spus că scrisoarea trimisă Comisiei Europene de liderii ACL, Vasile Blaga şi Klaus Iohannis, în privinţa portofoliului Dezvoltării Regionale a periclitat negocierile României, fiind necesară expedierea la Bruxelles a unei noi scrisori oficiale din partea Guvernului. “Sunt cuvinte foarte grele, sunt afirmaţii şi demersuri care au fost făcute împotriva interesului statului român, a fost nevoie ca premierul să trimită din nou o scrisoare oficială cu paragrafele din lege pentru a arăta încă o dată că Guvernul nu îşi permite să transmită sau să nu respecte o procedură legală sau să încalce legea. Scrisoarea cred că a lămurit lucrurile la Bruxelles şi, în final, noi sperăm că decizia preşedintelui Comisiei să fie decizia iniţială, care e în favoarea României, adică portofoliul solicitat”, a mai spus Dragnea sâmbătă, la Antena 3. El a adăugat că pleacă de la premisa că va fi comisar european pe un portofoliu Corina Creţu, portofoliu care a fost discutat şi solicitat oficial de Guvernul Victor Ponta.

“Dacă Băsescu nu face nimic este extraordinar”

Cu o zi în urmă, la Şcoala de vară a TSD, premierul Victor Ponta a afirmat că România este singura dintre ţările membre UE ai cărei lideri ai opoziţiei au trimis scrisori oficiale cerând să nu fie acceptată candidatura din partea ţării noastre pentru CE. Ponta a susţinut că dacă, în zilele următoare, nu mai mergem pe principiul să moară şi capra vecinului, România are toate şansele să obţină un portofoliu important. “Din câte ştiu eu, domnul preşedinte Juncker va anunţa săptămâna viitoare nu doar componenţa comisiei, ci şi portofoliile pe care..., pentru că este dreptul preşedintelui comisiei, domnul Juncker, sigur în urma discuţiilor cu premierii din ţările membre, de a face alocarea portofoliilor. Dacă în următoarele zile nu ne mai atacăm între noi şi nu ne mai bucurăm să moară capra vecinului şi transmitem toţi la Bruxelles că vrem un portofoliu important avem şanse mari”, a afirmat premierul Ponta. În opinia sa, preşedintele Traian Băsescu ar trebui să nu mai transmită mesaje la Bruxelles. “Dacă domnul preşedinte Băsescu nu mai transmite mesaje că este împotrivă, deja ne ajută foarte tare. De ajutat nu ne poate ajuta, că nu-l ascultă nimeni pe Băsescu la Bruxelles. El poate să facă rău, bine nu poate să facă. Deci, dacă nu face nimic este extraordinar”, a spus şeful Executivului. Acuzat de premierul Victor Ponta că l-a sunat pe preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi a contestat nominalizarea Corinei Creţu pentru portofoliul Politici Regionale, Traian Băsescu a negat că ar fi intervenit. “Hai doamnă, mă ocup eu cu treburi din astea? Eu nu am fost în vizită, am fost la muncă”, a declarat vineri şeful statului.

“Negocierile s-au încheiat săptămâna trecută, dar se poate ca România să aibă o poziţie mai slabă din cauza atacurilor din ţară. Suntem singura ţară din cele 28 de ţări în care liderii opoziţiei au trimis scrisori oficiale la Bruxelles prin care cer să nu fie dat portofoliul... să nu fie acceptată candidatura...” Victor Ponta


×