x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea şi-a intrat deja în rolul de prim-ministru

Dragnea şi-a intrat deja în rolul de prim-ministru

de Marius Gîrlașiu    |    13 Dec 2016   •   08:29
Dragnea şi-a intrat deja în rolul de prim-ministru
Sursa foto: Vadim Ghirda/AP

Scorul istoric al PSD (46%) i-a încurajat pe liderii social-democraţi să rostească răspicat numele lui Liviu Dragnea drept propunerea oficială a partidului pentru Palatul Victoria. Condamnat definitiv pentru fraudă electorală, şeful PSD nu a exclus nici el scenariul, deşi mai are o problemă în Justiţie: a fost trimis în judecată pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul fostei sale soţii, Bombonica Prodana.

 

În miez de noapte, Liviu Dragnea a recunoscut pentru prima dată ceea ce ziarele şi televiziunile au prevestit încă din luna septembrie. “Nu am spus încă NU la varianta Dragnea”, a explicat liderul PSD, întrebat de jurnalişti despre variantele de premier ale social-democraţilor. În noaptea alegerilor, cei mai influenţi lideri ai partidului au vorbit şi ei despre varianta Liviu Dragnea şef al Executivului. De la Victor Ponta, la Ecaterina Andronescu şi Gabriela Firea, greii PSD au cântat cu toţii aceeaşi partitură. “Justiţia nu a interzis, prin sentinţă, dreptul de a alege şi de a fi ales al domnului Dragnea. Preşedintele ţării trebuie să se obişnuiască cu ideea că cea mai legitimă persoană pentru a conduce guvernul şi pentru a aplica programul de guvernare este preşedintele PSD”, a scris primarul general al Capitalei într-o postare pe Facebook la 4 dimineaţa. În acelaşi timp, Dragnea însuşi a dat de înţeles că se pregăteşte să-i ia locul lui Dacian Cioloş la Palatul Victoria. “Eu voi ţine cont de trei lucruri: de votul românilor, Constituţia României şi programul de guvernare prezentat”, a explicat şeful PSD, care a ţinut să precizeze că scorul istoric îl încarcă cu “o uriaşă responsabilitate”, în condiţiile în care a condus “şi campania, şi programul, şi partidul”. În seara victoriei, Dragnea a abordat un discurs clasic de prim-ministru. A asigurat partenerii externi ai României că Guvernul PSD va respecta toate angajamentele strategice şi a lansat la cald principalele direcţii economice ale Executivului, atacând subtil multinaţionalele şi asigurându-i pe români că se vor hrăni “cu roadele pământului nostru”.

 

Peste 60% cu ALDE şi UDMR

În privinţa coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea nu a exclus o alianţă cu UDMR, în ciuda contrelor avute cu liderii Uniunii înainte de alegeri. “Nu facem alianţă cu PNL, PMP sau USR”, a precizat şeful PSD, lăsând o uşă deschisă pentru liderii UDMR. O alianţă între PSD, ALDE şi UDMR le-ar asigura social-democraţilor o majoritate confortabilă în următorii patru ani. Asta chiar dacă, potrivit calculelor interne, PSD va obţine după redistribuire patru mandate peste jumătate din numărul total al parlamentarilor (237 din 464). Maghiarii şi partidul lui Tăriceanu ar aduce la zestrea PSD încă 12 procente, ceea ce s-ar traduce într-o majoritate de peste 60% în Parlament, un scor foarte apropiat de cel obţinut de USL în 2012. Un alt semnal că Dragnea va bate palma cu liderii UDMR îl reprezintă planurile şefului PSD de a modifica Legea fundamentală în 2017. “Eu cred că anul viitor este cel mai potrivit an pentru modificarea Constituţiei. Nu ştiu dacă se reduc atribuţiile preşedintelui, dar eu sunt pentru păstrarea unui echilibru între puterile statului”, a explicat Dragnea duminică seara. Pentru ca un proiect de modificare a Constituţiei să treacă de Parlament, PSD are nevoie de cel puţin două treimi din numărul total al senatorilor şi deputaţilor, obiectiv pe care nu l-ar putea atinge fără sprijinul UDMR.

 

Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului prevede că nu pot fi membri ai Executivului persoanele care au suferit condamnări penale.

 

Victor Ponta, deputat PSD: Eu am spus un lucru bazat pe experiența avută în cele trei guverne: dacă vreți eficiență și vreți să facem treabă, cine e șeful partidului, e și șeful guvernului

 

Năstase: Nu e nevoie de un pact de coabitare cu Iohannis

Imediat după aflarea rezultatelor, Liviu Dragnea a ţinut să calmeze spiritele şi a trimis un sol de pace către preşedintele Klaus Iohannis. "Toţi trebuie să lăsăm la o parte orice duşmănie. PSD va avea o relație instituțională perfectă cu președintele României, dacă va primi același tip de relație", a asigurat Dragnea, care a mai spus că refuză să creadă că şeful statului “este un om care nu înţelege ce s-a întâmplat”. În schimb, fostul premier Adrian Năstase îi sfătuieşte pe social-democraţi să-şi joace toate cărţile în relaţia cu Iohannis. “Vom avea, din nou, un regim de coabitare, după perioada Băsescu-Ponta. Preşedintele, de o culoare şi guvernul, de o altă culoare. Va trebui să vedem experienţa Franţei în această chestiune. Sper însă că nu va mai fi semnat un pact de coabitare. Eu nu cred că ar fi bine de negociat în condiţiile în care Ponta le-a negociat cu Băsescu un nou pact care practic să închine Parlamentul, şi într-o anumită măsură Guvernul, către preşedinte”, a fost reacţia fostului lider al PSD.

 

 

 

×