x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Generalul Oprea, acuzat de ucidere din culpă

Generalul Oprea, acuzat de ucidere din culpă

de Marius Gîrlașiu    |    02 Sep 2016   •   15:52
Generalul Oprea, acuzat de ucidere din culpă
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Ultima sesiune parlamentară a început în forţă din partea procurorilor. DNA a sesizat ieri Senatul pentru începerea urmăririi penale pe numele fostului vicepremier şi ministru de Interne Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpă în cazul morţii tragice a poliţistului Bogdan Gigină în seara de 20 octombrie 2015.

Cu 84 km/h se deplasa coloana oficială a fostului vicepremier în seara care i-a adus sfârşitul poliţstului de 28 de ani de la Brigada Rutieră a Capitalei. Vicepremier şi ministru de Interne la data faptelor, Generalul Oprea se grăbea pentru a ajunge mai repede acasă, susţin procurorii. De altfel, fostul lider UNPR făcuse un obicei din abuzul de coloane oficiale. Potrivit DNA, Oprea efectua în medie cinci deplasări pe zi însoţit de poliţie şi girofar. De trei ori mai multe decât efectuase preşedintele Klaus Iohannis în aceeaşi perioadă şi de două ori mai multe decât premierul de la acea vreme, Victor Ponta. “Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de Interne prin comunicarea destinației și a momentului precis la care acesta trebuia să ajungă la destinație. De altfel, acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depășirea limitei de siguranță”, se arată în solicitarea procurorilor DNA.

Bogdan refuzase să moară

Luna trecută, tatăl lui Bogdan Gigină îşi plângea fiul printr-o postare cutremurătoare pe Facebook. “Accidentul a survenit în ora 12 de program. Erau zile când programul sărea de 16 sau 18h ore doar pentru a fi deplasat oficialul român de la restaurant la toaleta proprie şi retur”, suna mărturia părintelui. “În seara zilei de 20 octombrie 2015, Bogdan a refuzat să asigure traseul ca antemergător, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Cererea a fost făcută verbal către superiorii care îl insoţeau în acea seară. Aceştia puteau să îl retragă, dar nimeni nu îndrăznea să facă asemenea cereri către Gabriel Oprea. Ce contează că a murit un om care avea o viaţă înainte”, scria tatăl lui Bogdan Gigină.

Fostul vicepremier va ajunge astfel pentru a treia oară la votul senatorilor pentru aprobarea unei solicitări DNA de urmărire penală pe numele său. În luna februarie, Senatul a aprobat două cereri de urmărire penală pentru abuz în serviciu, prima în cazul limuzinei cumpărate din banii DIPI şi a doua în cel al abuzului de coloane oficiale.

Potrivit Noului Cod Penal uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani

 

×