Cazul lui Valeriu Zgonea nu este fără precedent în politica românească. Preşedintele Camerei Deputaţilor a declanşat un uriaş scandal după condamnarea lui Liviu Dragnea în dosarul Referendumul, a fost exclus din partid, iar PSD încearcă acum din răsputeri să-l dea jos şi din fotoliul de lider al deputaţilor. În trecutul politic există însă şi alte cazuri celebre în care politicieni cu renume s-au agăţat cu dinţii de jilţul puterii.
Detronarea lui Valeriu Zgonea s-a transformat peste noapte într-o adevărată telenovelă. Dat afară din PSD, Zgonea s-a agăţat de o chichiţă din Regulamentul Camerei care prevede că şeful deputaţilor poate fi revocat doar la propunerea grupului din care face parte. Fostul număr doi din PSD susţine însă că a devenit deputat neafiliat odată cu excluderea din partid, ceea ce ar face inutil demersul social-democraţilor. Ca atare, PSD-iştii încearcă acum să modifice atât Regulamentul Camerei, cât şi Statutul senatorilor şi deputaţilor, astfel încât să scape legal de “masca lui Zorro”. Cazul lui Zgonea nu este însă unul singular în politica românească. De-a lungul timpului, şi alţi politicieni de seamă s-au agăţat cu disperare de funcţia deţinută. Cel mai recent caz este cel al fostului premier Victor Ponta. Chiar dacă a promis în nenumărate rânduri că va demisiona de la Palatul Victoria în cazul începerii urmăririi penale şi mai apoi a trimiterii în judecată în dosarul Rovinari – Turceni, Ponta a părăsit fotoliul de prim-ministru abia după tragedia de la Colectiv, în noiembrie 2015, la presiunea protestelor de stradă. Odată cu Ponta, s-a prăbuşit şi scaunul de vicepremier şi ministru de Interne deţinut de Gabriel Oprea. Fostul lider al UNPR a refuzat să demisioneze în urma morţii poliţistului Bogdan Gigină, în ciuda presiunii din stradă. De altfel, la acea vreme, liderul PSD Liviu Dragnea mărturisea că liderii coaliţiei i-au cerut demisia lui Oprea pentru a salva Guvernul Ponta, însă Generalul a refuzat categoric. Alt caz celebru este cel al fostului preşedinte Traian Băsescu, suspendat de două ori în timpul celor zece ani de mandat. “Îmi dau demisia în cinci minute dacă voi fi suspendat”, promitea Băsescu în 2007. La Referendumul din 2012 au votat pentru demiterea lui Băsescu peste 7,4 milioane de cetăţeni adică 87% dintre românii care s-au prezentat la urne. Băsescu s-a agăţat însă de jilţul de la Cotroceni, cerându-le românilor să boicoteze Referendumul, invalidat în cele din urmă de Curtea Constituţională din cauza prezenţei de doar 46% la urne.
Alţii au promis degeaba
Fost premier al României între 1998 şi 1999, Radu Vasile a renunţat cu greu la scaunul de prim-ministru. În decembrie 1999, fostul ţărănist a fost debarcat de la Palatul Victoria în urma unei întâlniri de taină a liderilor CDR, la Cotroceni. Deşi i se ceruse demisia, Radu Vasile s-a baricadat în birou şi a refuzat să vorbească cu Emil Constantinescu şi liderii PNŢCD care îl susţinuseră. Până la urmă, preşedintele de la acea vreme l-a revocat din funcţie, forţând la limită Constituţia care prevedea doar procedura de revocare a miniştrilor. Un alt premier care s-a lăsat greu dat jos din funcţie este actualul Avocat al Poporului, Victor Ciorbea. Prim-ministru din decembrie 1996, Ciorbea a demisionat în martie 1998 după un scandal monstru în coaliţia de guvernare soldat cu retragerea miniştrilor PD-ului din Executiv. Celebru este şi cazul fostului preşedinte al Senatului, Crin Antonescu. “Dacă Băsescu nu e demis la Referendum mă retrag din politică”, promitea Antonescu în 2012. S-a ţinut de promisiune abia în 2014 când a părăsit şefia Senatului. În iulie 2005, fostul premier C.P. Tăriceanu a refuzat să-şi dea demisia, chiar dacă anunţase la presiunea lui Traian Băsescu că va demisiona împreună cu întregul Cabinet pentru a declanşa alegeri anticipate. Până la urmă, Tăriceanu s-a răzgândit subit şi a rămas premier până în 2008, alegându-se cu porecla “Răzgândeanu”.
Liderul PSD Liviu Dragnea a refuzat să demisioneze din fruntea partidului în urma condamnării la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul. Dragnea a invocat susţinerea liderilor PSD şi nevoia de unitate în pragul alegerilor locale
Game of Thrones şi noaptea cuţitelor lungi
În 2006, PSD-ul condus de Mircea Geoană i-a retras sprijinul politic preşedintelui Camerei de la acea vreme, Adrian Năstase, după o întâlnire intrată în legendă ca “noaptea cuţitelor lungi”. Năstase a demisionat din funcţie în martie 2006, imediat după ce a pierdut sprijinul partidului. Cazul este aproape identic cu cel al lui Valeriu Zgonea, însă actualul lider al deputaţilor refuză să facă pasul în spate. Comisia permanentă pentru statutul parlamentarilor a decis ieri că Valeriu Zgonea şi-a pierdut automat funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor din clipa în care a rămas fără sprijinul politic al grupului care l-a propus (PSD). Tot ieri, Comisia pentru Regulament a modificat Regulamentul Camerei, astfel încât preşedintele forului legislativ să poată fi revocat la propunerea grupului care l-a desemnat în funcţie.