Preşedintele Klaus Iohannis a făcut un calcul în ceea ce priveşte infrastructura. Dacă adunăm câţi kilometri de autostradă au promis guvernanţii din ultimii 20 de ani, ”am avea autostrăzi cât China”. El a descris atitudinea liderilor politici drept ”euroofuscare”, el spunând că după atenţionarea Comisiei Europene despre devierea semnificativă de la ţintele de buget, anumiţi politicieni au avut „o atitudine de băieţi supăraţi că au fost prinşi cu mâţa în sac”.
Dezvoltarea infrastructurii este, crede Iohannis, o modalitate de a întări convergenţa dintre regiunile ţării, însă, în programele guvernamentale, infrastructura, de cele mai multe ori, a fost o prioritate prezentată triumfalist atunci când exista miza alegerilor. „Infrastructura nu este un slogan care sună bine doar când aduce capital electoral”, a spus Iohannis la dezbaterea „Industria auto, motorul dezvoltării economiei. Factori de creştere a competitivităţii”. Cei 15 kilometri de autostradă daţi în folosinţă în ultimul an înseamnă „ridicol de puţin”, a punctat preşedintele. Şeful statului s-a declarat exasperat, spunând că nu înţelege de ce nu se trece la realizarea proiectelor, în condiţiile în care sunt şi bani, este şi nevoie de acestea. ”Alt proiect important - Autostrada Moldova, cu toţii ne-o dorim (...) Există un proiect pe fonduri europene autostrada Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni, care acum e deja amânat cu 4 ani. De ce oare? Pe de altă parte, acolo unde se lucrează de multe ori anapoda”, a subliniat Klaus Iohannis, amintind de tronsonul de autostradă Deva-Lugoj, tărăgănat pentru că s-a început proiectul fără acordul de mediu. Preşedintele a precizat că îl deranjează faptul că, deşi România are nevoie de spitale noi şi încă din 2015 a fost garantată şi asigurată finanţarea pentru 3 spitale regionale, nu se avansează deloc cu aceste proiecte. ”Şi mai greu de înţeles e dacă vine preşedintele şi trage un semnal de atenţionare că apare... eu am numit-o euroofuscare - ies unii ca să-şi arate supărarea că de ce li se atrage atenţia, de ce Comisia Europeană atrage atenţia că România are o deviere semnificativă la capitolul comportament financiar. Asta este, hai să le corectăm în loc să ieşim la televizor şi să inventăm scuze”, a mai afirmat Klaus Iohannis. Şeful statului a adăugat că e momentul ca guvernanţii să priceapă că investitorii străini nu trebuie priviţi cu adversitate şi că, dimpotrivă, Guvernul trebuie să ia măsurile necesare pentru a-i atrage în România. ”Executivul ar trebui să facă toate eforturile pentru a aduce în România noi firme străine, cât mai performante, în special în sectoarele în care dispunem de avantaje competitive remarcabile şi avem suficiente sectoare de acest tip”, a mai spus preşedintele.
Iohannis a declarat că după ce a atenţionat Guvernul în legătură cu absorbţia de fonduri europene, au fost depuse cereri de rambursare de peste 400 de milioane de euro. „Deci se poate, dacă cineva zgâlţie un pic suportul”, a spus Iohannis, adăugând că fondurile europene sunt importante deoarece sunt destinate dezvoltării, iar România are nevoie de dezvoltare în domeniul infrastructurii.