x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Klaus Iohannis dă de pământ cu Stelian Ion. USR-istul aruncă vina pe UDMR

Klaus Iohannis dă de pământ cu Stelian Ion. USR-istul aruncă vina pe UDMR

de Ion Alexandru    |    06 Aug 2021   •   09:42
Klaus Iohannis dă de pământ cu Stelian Ion. USR-istul aruncă vina pe UDMR

O a doua coincidență în această ecuație este disputa apărută, în urmă cu două zile, între președintele României, Klaus Iohannis, și ministrul USR al Justiției, Stelian Ion, având drept miză aceeași Secție pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Șeful statului a declarat că, în opinia sa, Coaliția de guvernare „nu funcționează perfect”. Iar, concret, referindu-se la motivele pentru care este nemulțumit, Iohannis a precizat că „mai sunt multe lucruri care nu funcţionează. Bunăoară, SIIJ nu a fost desfiinţată, chit că toată lumea s-a lăudat că aşa va face, dar ministrul Justiţiei nu a găsit încă calea potrivită, legile justiţiei - nici nu există un proiect acceptat în coaliţie şi sunt eu nemulţumit de aceste lucruri”.

Replica lui Stelian Ion nu a întârziat să apară. Pe contul său de socializare, ministrul USR a scris că „desființarea SIIJ putea fi realizată încă din februarie, de când Ministerul Justiției a propus proiectul și a fost aprobat și susținut de Guvern. Ministerul Justiției a transmis forma corectă, avizată favorabil și de Comisia de la Veneția, pe care UDMR o ignoră cu bună știință. Criticile cred că ar trebui îndreptate înspre UDMR, nu înspre Ministerul Justiției.

Mai mult, am propus coaliției și în grupul de lucru și alte soluții pentru deblocarea situației privind SIIJ. (…) Faptul că soluțiile sunt respinse sistematic, fără argumente solide, arată că nu toți partenerii din coaliție doresc desființarea reală a SIIJ și caută modalități de a menține în viață această structură. (…) Realitatea este evidentă pentru toată lumea și nu poate fi ignorată. Blocajul vine din coaliție și Parlament, nu de la Ministerul Justiției”.

Bate un vânt de remaniere

Surse politice precizează că, în fapt, Klaus Iohannis ar fi fost deranjat de activitatea lui Stelian Ion, în special în ceea ce privește pachetul legislativ de modificare a legilor justiției, în special în legătură cu procedura de numire a procurorilor de rang înalt. Pachet care l-ar scoate pe președinte din acest proces decizional. Și nu doar atât, ci și faptul că ministrul USR a demarat procedura de selecție pentru șefia DIICOT, fără să primească avizul de la Iohannis.

Reamintim că, în această primăvară, Stelian Ion a transmis la CSM propunerile de modificare a legilor justiției, cu propunerea ca avizul CSM la numirea procurorului general al României, procurorului pef DNA și procurorului șef DIICOT să fie unul conform (obligatoriu), și nu unul consultativ, de care președintele României, care semnează decretul de numire, să țină sau nu cont.

Aceleași surse politice vorbesc despre o posibilă remaniere guvernamentală, chiar în această toamnă. Pe lista lui Florin Cîțu s-ar afla inclusiv Stelian Ion, alături de ministrul USR al Transporturilor, Cătălin Drulă. Iar de acest plan, președintele Klaus Iohannis nu ar fi tocmai străin.

×
Subiecte în articol: Stelian Ion klaus iohannis